Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nejdříve bych udělal dvě série z 1W diod a pak tyto série na koncích spojil do paralelu. Malé rozdíl…
Zerozero 20.03.2018 16:58
Zerozero
Já zase opravoval LEDky 10 W a ty měly zapojeny dvojice LED (paralelně) 10 x za sebou do serie. A kd…
George63 20.03.2018 19:11
George63
Náhradní čipy jsem získal z vadné žárovky kde byla jedna vadná a půlka tím nesvítila. Čipy jsou na h… nový
Zerozero 21.03.2018 02:41
Zerozero
Dík za podrobný popis "technologie" práce při opravě LED žárovak. Hned jak bude čas, vyzkouším. Ale… poslední
George63 21.03.2018 09:16
George63

Nejdříve bych udělal dvě série z 1W diod a pak tyto série na koncích spojil do paralelu. Malé rozdíly v jednotlivých diodách se v sérii (náhodně a přibližně) vyrovnají. Pak ty dvě série budou hodně podobné a rozdíl proudu v jednotlivých větvích nebude velký. Jsou tak zapojeny některé LED žárovky a funguje to. Po zapojení je možno měřením ověřit. U LED 12W žárovky kde bylo 2x 12 diod v sérioparalelním zapojení jsem změřil jednotlivé větve a rozdíl proudu byl nepatrný.
Mám takových žárovek několik a dvě odešly, zřejmě jim nesvědčí umístění ve skleněné nevětrané kouli. Právě tam odešly. Po odpárání mléčného krytu, jsem jednu žárovku použil na náhradní díly a čip z ní jsem přemístil místo vadného do druhé. Svítí dodnes. To byl důvod, proč jsem se v tom hrabal a změřil to. :puff:

Já zase opravoval LEDky 10 W a ty měly zapojeny dvojice LED (paralelně) 10 x za sebou do serie. A když "odešla" jedna ve dvojici, odešla i druhá a žárovka zhasla. Ale pro zapojení těch LED žárovek a jejich diod existuje víc a různých druhů zapojení.
P.S.
Zajímalo by mne, jak ty čipy odpajuješ a připajuješ, mi se to nějak stále nedaří. Já ty vadné uvedené v úvodu opravuji překlenutím místo LED rezistorem, což není problém. A dávám o něco větší, abych celý okruh trochu "odlehčil". Sice toto vše trochu sníží světelný výkon ( o cca 20%) ale pro "podřadnější" prostory jsou stále využitelné a zatím "drží".
Ale u některých s jiným zapojením mi to nefungovalo a postupně "odcházely" i další diody. A prováděná měření byla kolikrát úplně "záhadná". Jak napětí na jednotlivých diodách, tak i proudy ve větvích. Ale dál jsem zatím, pro jiné aktivity, "nebádal".:-(

Náhradní čipy jsem získal z vadné žárovky kde byla jedna vadná a půlka tím nesvítila. Čipy jsou na hliníkové destičce, kterou jsem odpojil a odšrouboval z těla žárovky. Destičku jsem uchopil za okraj kleštěmi a z druhé strany ohřál malým plynovým hořákem. Jak povolil cín, stáhl jsem čipy dolů hranou nože. Chce to ohřát tak akorát, aby se čipy nepoškodily, ale asi vydrží dost, nezničil jsem tak ani jednu.
Na opravované žárovce jsem čip odpájel tak, že jsem špičkou nože vyškrabal ten gel a výkonnější 125W trafopájkou nanesl větší kapku cínu přes celou diodu a hrotem páječky diodu odsunul z místa. Hliníkový základ hodně odvádí teplo, tak je dobré tomu pomoci z druhé strany třeba plynovým zapalovačem. Pak jsem místo s kontaktními ploškami očistil a na každou nanesl páječkou malou kapku čerstvého cínu. Náhradní diodu jsem přiložil na správné místo mírně přitlačoval pinzetou, nebo co bylo po ruce a z druhé strany ohřál tím plynovým hořáčkem. Když cín povolí tak se to pozná, že dioda sedne na místo. Chce to trochu šikovnosti, aby dioda neujela z místa. Destičku to chce nějak upnout, je na to málo ruk. Já použil takový mini svěráček. Ten plynový hořáček je taková tužka s hořákem asi průměr 8mm, asi znáš. Dělá to dost ostrý úzký plamen, takže se to dá dost dobře nasměrovat na místo. Destička se i tak ohřeje celá, ale ostatní diody zůstanou na místě.
Zatím jsem takhle opravil dvě žárovky. Je fakt že ceny LED jdou dolů, že se to asi nevyplatí dělat. Ale když se člověk chce něčím zabavit, jde to. :puff:8-)

Dík za podrobný popis "technologie" práce při opravě LED žárovak. Hned jak bude čas, vyzkouším. Ale máš pravdu, že už se to asi nevyplácí, neboť co jsem kupoval posledního půl roku až skoro rok, většinou na K+B elektro, a žárovky EMOS a BEST-LED (9W/E27), tak byly v ceně 59,-Kč a EMOS dokonce v akci za 39,-Kč a zatím z nich neodešla žádná. Ale pár starých cca 2 roky (LUMENIX 12W od našeho prodejce, ale z Číny, tehdy za 75,- Kč, které odešly jinak všechny a většinu jsem vrátil bez problémů dodavateli) mi ještě zůstalo a tak se uvidí. Ty už se vracet nevyplácí. Ještě jednou dík. Tvůj návod jsem si uložil na NB.:-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru