Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení 1w led (350ma) na konstantní proudový zdroj 700ma

Náhradní čipy jsem získal z vadné žárovky kde byla jedna vadná a půlka tím nesvítila. Čipy jsou na hliníkové destičce, kterou jsem odpojil a odšrouboval z těla žárovky. Destičku jsem uchopil za okraj kleštěmi a z druhé strany ohřál malým plynovým hořákem. Jak povolil cín, stáhl jsem čipy dolů hranou nože. Chce to ohřát tak akorát, aby se čipy nepoškodily, ale asi vydrží dost, nezničil jsem tak ani jednu.
Na opravované žárovce jsem čip odpájel tak, že jsem špičkou nože vyškrabal ten gel a výkonnější 125W trafopájkou nanesl větší kapku cínu přes celou diodu a hrotem páječky diodu odsunul z místa. Hliníkový základ hodně odvádí teplo, tak je dobré tomu pomoci z druhé strany třeba plynovým zapalovačem. Pak jsem místo s kontaktními ploškami očistil a na každou nanesl páječkou malou kapku čerstvého cínu. Náhradní diodu jsem přiložil na správné místo mírně přitlačoval pinzetou, nebo co bylo po ruce a z druhé strany ohřál tím plynovým hořáčkem. Když cín povolí tak se to pozná, že dioda sedne na místo. Chce to trochu šikovnosti, aby dioda neujela z místa. Destičku to chce nějak upnout, je na to málo ruk. Já použil takový mini svěráček. Ten plynový hořáček je taková tužka s hořákem asi průměr 8mm, asi znáš. Dělá to dost ostrý úzký plamen, takže se to dá dost dobře nasměrovat na místo. Destička se i tak ohřeje celá, ale ostatní diody zůstanou na místě.
Zatím jsem takhle opravil dvě žárovky. Je fakt že ceny LED jdou dolů, že se to asi nevyplatí dělat. Ale když se člověk chce něčím zabavit, jde to. :puff:8-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny