Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto PH octu

dobrý den

Může prosím někdo experimentálně změřit pH octu kvasného lihového 8%? Mám lakmusové papírky 1-14 a řekl bych, že ph octu je 4. Pak mám zahradní pH metr do květináče. Ten, jak se píchnou 2 elektrody do hlíny a podle pH se vychýlí ručička na "budíku". Ten mi ale ukazuje pH 3. Navíc s tím neumím asi dobře zacházet, neboť mi to ukazuje, že čím hlouběji elektrody zanořím, tím nižší pH ocet má(ostatně takto to ukazuje i když měřím zeminu).
Zkoušel jsem najít pH octu na síti. Údaje se ovšem rozcházejí. Proto, jestli máte někdo digitální pH-metr, nebo ten akvaristický kapalný, a byli byste ochotni to pH změřit, abych si mohl udělat představu o přesnosti těch papírků a toho pH-metru, tak budu velmi vděčný.

Ten zahradní pH metr do truhlíku měří i vlhkost půdy. Nemá baterie, ani solární článek. Na konci elektrod jsou hroty, které jsou od zbytku tyčí odizolovány plastovým mezikusem. Nevíte někdo, jak to pracuje? Ono to doopravdy měří(nevím jak přesně). Když to píchnu do suššího substrátu, ukazuje vlhkost třeba 60%, když do mokrého, tak to vyletí hned na 100%. Když do vody, tak 100%.

Nabral jsem venku půdu do kýble, promíchal a měřil pH. Nahoře má zemina 6.5, a čím hlouběji to zanořuji, tím to pH klesá až k 5.5. Promíchal jsem hlínu ještě jednou a měření bylo stejné. Tak jsem začal měřit ten ocet. A opět, čím více jsou elektrody zanořeny, tím nižší pH přístroj ukazuje. Napustil jsem do kýble vodu, zanořil jsem elektrody co to jde- pH7. Přikapal jsem trochu octu, aniž bych s měřákem pohl. PH se hned začalo snižovat. Když jsem elektrody povytáhl, měřené pH se zase zvýšilo. To by mne fakt zajímalo, na jakém principu to pracuje?

Předmět Autor Datum
Jakykoliv laciný ph metr je podvod,pořádný phmetr stoji nekolik tisic a mereni neni tak jednoduchy.Z…
Kenav 19.03.2018 09:54
Kenav
měřit chci pH zeminy, do které sadím. Chtěl jsem si to prostě změřit. Koupil jsem opravdu to levné.…
patyk 19.03.2018 10:20
patyk
Tak nejprve - zahradní "pH metr" není opravdový pH metr, ale spíš jen orientační indikátor. Opravdov…
czcharlie 19.03.2018 09:59
czcharlie
Beru to jako orientační měření. Rozdíl mezi těmi papírky a levným zahradním pH-metrem je asi jeden b…
patyk 19.03.2018 10:24
patyk
Pufr není prášek, ale kapalina. Měřit pH pevných látek je hovadina z principu, měří se výluh.
karel 19.03.2018 11:05
karel
Levny pufry se prodavaj jako prasek k rozpusteni v destlice.
bahno 19.03.2018 11:08
bahno
Říkají tomu tak. Vzhledem k tomu, že pufr je ústojný roztok, dá se o správnosti pojmenování s úspěch…
karel 19.03.2018 11:11
karel
jj, v destilce se to ředí
patyk 19.03.2018 12:38
patyk
Změna pH v závislosti na ponoření elektrod je samozřejmě nesmysl.Asi to ukazuje podle aktivní vlhké…
Karel04 19.03.2018 11:33
Karel04
stovek? :D Koupil jsem to 50kč asi :) Jedna tyčka je hliník a druhá měď. Asi zřejmě dochází k nějak…
patyk 19.03.2018 12:47
patyk
Tento indikátor vychází z toho, že měď a hliník tvoří galvanický článek o poměrně vysokém napětí - c…
czcharlie 19.03.2018 14:59
czcharlie
Hmm... ma to fakt bejt pH metr? Jakoze jeden doma mam, sklenena elektroda, kalibrace a tak. No a sta…
bahno 19.03.2018 16:44
bahno
podle obrázku by to mělo být toto. https://www.aliexpress.com/item/3-in-1-PH-Tester-Soil-Water-Moist…
patyk 19.03.2018 18:37
patyk
Scientifically accurate No nekup to za ty peníze:)
karel 19.03.2018 18:42
karel
ten pH test z odkazu, mám dojem, mají ve městě v zahradkářovi. Tak ho koupím a otestuju....
patyk 19.03.2018 12:49
patyk
Koukám podrazili, ja to kupoval za 55 kc (ten test z odkazu od Karla). Na zahradu to stačí. Zkousis…
Al2 20.03.2018 00:24
Al2
No, borůvky zasazeny mám, ale pH nechci primárně měřit jim. Pěstuji ledacos a spoustě zelenině se pr…
patyk 20.03.2018 08:41
patyk
Kup si hotový substrát na konkrétne priesady alebo planty. Na čučoriedky musíš do vykopanej jamy "r…
Nuda 20.03.2018 05:02
Nuda
Ocet jsem měřil, abych zjistil, jestli papírky a pH-metr fungují. A na síti je taky spousta různých…
patyk 20.03.2018 08:45
patyk
Plodiny, ktoré menuješ, vyžadujú výhradne Ph neutrál. S povápnemím nepreháňaj, lebo trt dopestuješ.… poslední
Nuda 20.03.2018 09:30
Nuda

Jakykoliv laciný ph metr je podvod,pořádný phmetr stoji nekolik tisic a mereni neni tak jednoduchy.Z papirky je to podobne,ty z drogerie bud zcervenaj nebo zmodraj.Papirky pro chemiky stoji radove stovky kc.Nejdostupnejsi a presna je akvaristicka metoda.Ocet je kyselina,proc chceš merit ph?j

měřit chci pH zeminy, do které sadím. Chtěl jsem si to prostě změřit. Koupil jsem opravdu to levné. Pro orientaci to asi stačí. Ale obě hodnoty ukazují jinak o jeden stupeň. Ty papírky fungují asi taky. Měřil jsem ocet(4), kofolu(5), pivo(6). Mám i papírky 5-9 a ty jdou po půl bodu. Jsou zelené. Taky levné. Ale zdá se mi, že tyto nefungují vůbec. Co by se dalo použít s pH tak 8?

Tak nejprve - zahradní "pH metr" není opravdový pH metr, ale spíš jen orientační indikátor. Opravdový pH metr vždy obsahuje elektrodu refeční (kalomelovou nebo argentchloridovou) a elektrodu měřicí (skleněnou) a především je nezbyné před měřením pH metr kalibrovat nejméně ve dvou bodech v pufrech, též pro udržování eletrod platí přesná pravidla. Cena pH metrů se pohybuje v řádu jednotek, ale spíš desítek tisíc korun.
Lakmusové papírky s rozsahem 1-14 jsou širokorozsahové, pro přesné měření se potom vorábějí papírky s úzkým rozsahem a jejicj pomocí lze pH určit s přesností desetiny.

Změna pH v závislosti na ponoření elektrod je samozřejmě nesmysl.Asi to ukazuje podle aktivní vlhké plochy těch elektrod(čím víc,tím líp:-)).
Jak už psal czcharlie,tyhle levné strojky za pár stovek to přesně nezměří.A napřed se podívej do návodu,jestli ten přístroj vůbec nějakou kalibraci elektrod má.A rozbory půdy se dělají z výluhu,tak se na to podívej a pak si kup třeba nějaký pH test místo těch univerzálních papírků.

Tento indikátor vychází z toho, že měď a hliník tvoří galvanický článek o poměrně vysokém napětí - cca 1,9V avšak v daném provedení s velmi malým výkonem (který hodně zjednodušeně je ovlivněn krom jiného kyselostí půdy). Článek je ovšem zatížen měřidlem (a možná nějakým rezistorem) a proto je tak citlivý na vlkost a na hlubku zasunutí do půdy a asi jen podružně na kyselost. A jelikož na takovýto článek působí zcela nepředvídatelně spousta vlivů dokáže "změřit" kyselost v rozsahu hodně kyselý - málo kyselý a to ješte v závislosti na způsobu použití.

No, borůvky zasazeny mám, ale pH nechci primárně měřit jim. Pěstuji ledacos a spoustě zelenině se prostě nedaří(cibule,česnek,paprikám). A dočetl jsem se o pH půdy. No tak jsem ji chtěl nějak přeměřit, jestli není moc kyselá. Koupil jsem ty papírky a ten pH-metr. Papírky od 4.5-9 neukazují, se mi zdá, nic. Tak jsem kupil ty 1-14 a ty už ukazují. Ocet mi ukazují 4, tak jsem chtěl požádat zdejší, jestli by mohli ten ocet změřit, mají-li něčím, u sebe a sdělit co naměřili. Tak bych mohl aspoň odtušit, jestli mi ty papírky 1-14 ukazují aspoň trochu dobře. Protože když dám na 24h půdu v poměru 1:1 s destilkou, tak mi ukazuje pH 7. Což mě mátlo, protože bych nevěřil, že na frýdecku nebudou kyselé deště a tím i půda.

Kup si hotový substrát na konkrétne priesady alebo planty.

Na čučoriedky musíš do vykopanej jamy "rostlej" pôdy nasypať kyslú rašelinu.

Takmer všetky ostatné rastliny, plodová zelenina, vyžadujú neutrálnu pôdnu reakciu.

Detto stromky určené pre plody k intenzívnemu pestovaniu. Akurát kôstkoviny sú mierne náročnejšie na príjem vápnika k tvorbe peciek. V prípade jabloní, jadrovín, je nutné dodať vápnik postrekom na plody a listy v chelátovej forme (kalkosan-chlorid vápenatý), lebo dusík v pôde zamedzuje príjem vápnika koreňovou sústavou. Bez dusíka v pôde zase nedosiahneš konzumnú veľkosť plodov.

Octom zmierniš zásaditosť pôdy, ale na neutralizáciu komplet záhrady, ak máš silne vápennú pôdu, by si sa nedoplatil za 8% kuchynský ocot. To už pokropiť povrch záhrady na jeseň zriedenou kyselinou chlorovodíkovou.

Ocet jsem měřil, abych zjistil, jestli papírky a pH-metr fungují. A na síti je taky spousta různých údajů. Vím, že si tvůrci stránek kradou články navzájem a tak jsou i chyby kopírovány. A temu jsem chtěl poprosit zdejší, aby ten ocet, jestli mohou, a byli by ochotní, změřili.

Borůvky mám druhým rokem a zatím rostou. Měřit chci pH jiným rostlinám(cibule, česnek, papriky)

Plodiny, ktoré menuješ, vyžadujú výhradne Ph neutrál. S povápnemím nepreháňaj, lebo trt dopestuješ.

Jedine Ph neutrál zabezpečí rovnomerný príjem živín z pôdy koreňovou sústavou do habitusu. Korene čerpajú živiny vytvorené rozkladom húb, ušľachtilých plesní, čo platí hlavne pre rajčiny. Pre tieto plodiny, ktoré menuješ je ideálna vzdušná, priepustná, "teplá" pôda plná rozkladajúceho sa humusu prípadne vyzretého kompostu, či tri roky na hromade fermentovaného maštaľného hnoja rozvezeného na povrch pôdy - mulčovaním.

Bežná pôda (pokiaľ nie si na vápennom alebo rašelinovom ložisku) má Ph neutrál. Pôda má tendenciu časom sa mierne meniť na kyslejšiu ak si bližšie k priemyselnej zóne. Kyslé zrážky.

Ak chceš dopestovať fest úrodu kvalitných rajčín, stačí na jeseň do ryhy v pôde naukladať lisované balíky pšeničnej slamy, preliať ich vodou a mierne prekryť (okopcovať) zeminou. Vytvoríš dlhú hrobľu cca 20cm nad okolím pôdy. (Slama prehnije do jesene). Priesady po 20-tom máji nasaď hlboko do diery v slame, až tesne po vrchné listy rajčiny. Rajčina si zo stvole (bez svetla) pustí nové korene čím posilní koreňovú sústavu dvadsaťnásobne oproti koreňom v kelímku. Pšeničná slama má antibakteriálne, antiseptické účinky, pritom jej rozkladom sa uvoľní na jar teplo, dostatok prirodzených živín vzniknutých v podhubí slamy v ideálnom pomere pre podporu rastu rajčiny. Hnojivo aplikuj mierne (iba fosfor) na jeseň priamo do zakopanej pšeničnej slamy. Fosfor slúži kvôli nasadeniu kvetov a sladkej, aromaticky vyváženej chuti plodov rajčín. Budeš oberať zdravé, mohutné rajčiny z štaflí v prípade ich opory. Semeno rajčín na priesady kupuj výhradne značkové, holandské odrody, ak chceš kolíkové. (Nesaď nikdy svoje semeno získané z minuloročných rajčín!).

Osobne pestujem rajčiny bez opory (aj tie kolíkové), ťahajú sa po mulčovanej pôde stvole v širokom kruhu, ako hadi, aj päť metrov od priesady. Stvole rajčín na jeseň vyrastajúce zo zeme dosahujú hrúbky zápästia. Zdravé, zrelé rajčiny pozberám z mulču, 3x za sezónu do kýblov (robím zahustené šťavy alebo kečup), ostatné sa priebežne konzumujú na surovo. Na jeseň bordel stvolí vytrhám, pôdu plnú pošliapaných, hnilých, zelených rajčín iba pohrabem, nahodím nahrabané kopy širokou lopatou do táčiek - smer kompost.

Zpět do poradny Nahoru