Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Aku vrtačka z Lidlu - problém s akumulátorem

To je jedno, jestli je tam více článků v tom akumulátoru. Ten plošňák umí nabít každou baterií zvlášť, pokud jsou zapojeny do série a mezi každým spojem článků vede drátek na plošňák. Plošňák si měří napětí na každém článku a podle toho každý zvlášť nabíjí.

Nabíj pack do plna. Zavrtej vrut. Tím se pack "vybije". Rozeber ho a změř napětí na bateriích. Pravděpodobně bude mít jeden článek pod 3V. 3V je minimální napětí na li-on 18650, které je pro článek bezpečné. Při podvybití článku dochází k trvalému poškození článku. On se může trochu nabít, ale neudrží skoro žádnou kapacitu.

Článek, když se nabije, tak má 4.2V. 18V děleno 5 článků je 3.6V. Je to zvláštní, protože výrobce většinou kvůli marketingu uvádí to vyšší číslo. Tedy 4.2x5=21V akumulátor. 21 je více jak 18... Těch 3.6V, nebo někdy taky uváděno 3.7V je jakási střední hodnota toho článku. 4.2V je max, 3V je min. Stejně tak 1.5V baterie mají jako nové 1.8V(nevím už přesně) a vybité klidně 0.7V.

Co se týče kalkulace, co se ti oplatí, samozřejmě, že se rozhodni dle sebe nejlépe. Články se vyměnit dají, není to velká věda. Chce to jen využít zdejší rady a postřehy. Lze taky objednat nový pack ze servisu Lidlu. To se posílá a objednává z Německa. Možná, že lze najít nějaký repas. Ale obávám se, že ty baterie uvnitř budou mít mizernou kvalitu. 18650 články bohužel, nejsou něco, co je v Číně výrazně levnější. Ta vysoká cena je víceméně všude na světě, a je +- stejná. Pokud je repas výrazně levnější jak nový pack, nebo 5x ta baterie, tak je třeba zbystřit. V Číně lze koupit baterie s nízoučkou cenou a s vysokou kapacitou třeba 10000Ah. Ve skutečnosti mají třeba jen 100mAh...

Taky je dobré se zamyslet, že vnitřek akučky z Lidlu je poměrně kvalitní. Mám jej 4 roky a v zimě jsem ho rozebral a pročistil. Tam je převodovka celokovová.Překvapilo mne, jak je to dobře udělané. Všechno šlapalo jak má to zpřevodování. Proto moc neplatí, že přidám "pětistovku" a budu mít novou a se zárukou. Ona je uvnitř jak nová. A to se mnou postavila dům, děckám domeček, pískoviště, plno venkovního nábytku. Navíc, původni kapacita packu byla 1300mAh. Já si tam dal 2100mAh. Je to fakt poznat. V tom odkaze, co jsem sem dal, jsou ty baterie za ten rok už o 20kč levnější. Mě to vyšlo na 3x140kč + 60kč pošta. Z Německa nový pack by stal 15E + 5E poštovné. Tedy nějakou pětibábu. Ale byl by pouze 1300mAh. Je to tedy na zvážení. A hodně štěstí při tvé volbě.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny