Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak sundat ložisko pod nímž není místo ?

Zdravím, měním ložiska na elektrické pile Vari 2300 W. Všechna ložiska se mi podařilo sundat, nebo vydolovat, ale s tímto si nevím rady. Mezi tím ložiskem a ozubeným kolem (náhonem olejového čerpadla) je mezera asi 1 mm. Už mne i napadlo ložisko nějak odřezat flexou, ale snad někoho napadne nějaké elegantnější řešení. Rozkres pily zde : http://katalognd.vari.cz/nahradni-dily/vyrobky-vari/4329-pila-elektricka-2300w/kategorie-36443/ Ozubené kolo je č. 22 a ložisko je č. 23. Nevidím tam žádnou segrovku jistící ozubené kolo, která by mohla hrozit mezi ložiskem a ozubeným kolem, takže teoreticky by se to mohlo stáhnout za to ozubené kolo i s ložiskem. Tam se ale trošku bojím, že by se to ozubené kolo mohlo zdeformovat i když má cca 3 mm sílu. Fotka přiložena. Díky za náměty k řešení.

Předmět Autor Datum
Zkus si vyrobit dva plechové klínky, ideální pružinová ocel. Rozměr: šířka se rovná průměru ložiska.… nový
Stefran 12.03.2018 06:35
Stefran
Naměřit si jak je ložisko na hřídeli daleko. Ohřát ložisko, (malý hořáček) a pak to upnout do svěrák… nový
čumil_old 12.03.2018 09:00
čumil_old
Dobrý den,některé náznaky řešení skoro u cíle,ale můžete odlomit ozubené kolo když přez něj budete p… nový
Lubomír 12.03.2018 10:40
Lubomír
S těmi špalíky to zkusím, dokonce mám na to i vhodné ty šroubováky. JJ, pilu jsem koupil na aukru za… nový
Kiksfix 12.03.2018 12:52
Kiksfix
Dobrý den,ložiska je třeba sehnat za dobrou cenu,někteří prodejci mají několik set procent marži,nap… nový
Lubomír 12.03.2018 14:16
Lubomír
Nad ložisky jsem bádal hodně, to je fakt. Nakonec jsem se rozhodnul pro SKF a jedno INA, protože ho… nový
Kiksfix 12.03.2018 14:42
Kiksfix
Požičaj si v "náčiňovni" nástrojov vhodný sťahovák, (v opravovni elektro, kosačiek apod.), lebo sú v… nový
Ahasver Chamachir 12.03.2018 10:06
Ahasver Chamachir
A půjde do opravny, zapůjčí za poplatek stahovák, a následně zjistí, že se pakny do spáry nevejdou :… nový
Zerozero 12.03.2018 14:18
Zerozero
Bodnut ramena najlacnejšieho stahovaku o vonkajši kružok. nový
jimbim 12.03.2018 14:48
jimbim
Dej celou hřídel do igeliťáku a do mrazáku na noc. Ráno plamenem z propan- butan pájky rychle ohřej… nový
nerady 12.03.2018 14:48
nerady
Já bych do toho ložiska flexou vyřízl dvě drážky a za ně to pak stáhl normálním stahovákem. Případně… nový
Requied 12.03.2018 16:57
Requied
Tak díky za všešchny podněty. Zkusil jsem páčení, řezání a nakonec jsem uposlechnul rady přímo od zd… nový
Kiksfix 13.03.2018 23:22
Kiksfix
Tak pila jede. https://www.youtube.com/watch?v=zjWhiSI3j1E Všech 6 ložisek vyměněno. Na nasazení jed… poslední
Kiksfix 31.03.2018 22:13
Kiksfix

Zkus si vyrobit dva plechové klínky, ideální pružinová ocel. Rozměr: šířka se rovná průměru ložiska. Výška: po zasunutí do mezery mezi ložisko a ozubené kolo musí přesahovat ozubení. Síla: 0.8mm - 2mm.
Dva klínky vložíš do mezery proti sobě a stahuješ ve svěráku. Po odtržení jen přidávat souměrně položky mezi klínek a ozubené kolo.

Naměřit si jak je ložisko na hřídeli daleko. Ohřát ložisko, (malý hořáček) a pak to upnout do svěráku přes měkké čelisti tak, aby se ozubené kolo opíralo o svěrák(aby se nemohlo posunout).
Dva široké šroubováky proti sobě a zkusit odpáčit. V podstatě je to systém těch dvou klínků, které jsou i lepší.
Taky to jde ohřát svářečkou, záleží na tvých možnostech. Při montáži dát hřídel do mrazáku a ložisko do trouby.

Dobrý den,některé náznaky řešení skoro u cíle,ale můžete odlomit ozubené kolo když přez něj budete páčit.Páčí se,ale jinak,sundal jsem takto stovky ložisek elektromotorů,převážně kolektorových.
Dva tvrdé špalíky,otevřít svěrák tak,aby se schovalo i ozubené kolo mezi čelisti,ale zůstala tam vůle.Takže vodorovně upnout hřídel do čelistí mezi dva tvrdé špalíky tak,že na boční straně bude ložisko mírně utopeno od licu paken a důkladně stáhnout.Potom dva bitelné šroubováky a páčíte přes hranu paken proti sobě za ložiskem.U této věci musíte sám přijít na to,jak ložisko utopit od paken,když je to málo,šroubováky se vysmekávají,když je to moc,nezvládá to přenesená síla a jen lámete šroubováky.Případně ložisko nahřejte horkovzduškou,sice to nemá velký efekt,není to prudké teplo a nabyde to postupně celé,ale efekt to má takový,že ložisko přirezlé,nebo přilepené z výroby povolí.
Další variantu mírně vypustím,rozbít kladivem v hadru vnější prsenec a pak řešit vnitřní,zde hrozí zničení ozubeného kola,uražení zubu.
Pokud máte flexu,rozřízněte ložisko,pokud to dá průměr kotouče,řežte rovnoběžně s hřídelí.Řežte na dvakrát,nejdříve odstraňte velký kroužek,sejměte klec s kuličkama a pak opatrně kroužek vnitřní.Jakmile ho přebrousíte z jedné strany, jde většinou okamžitě snadno dolů,pokud se vám stane,že líznete mírně hřídel,je to sice fušeřina,ale na funkčnosti,pokud tam není gufero to nemá vliv.
Jěště koukám na detaily té pily,zaujal mě její název,znám jiné stroje tohoto názvu a ona pochází z vedlejší vesnice,ani jsem netušil,že toto také vyrábějí.:-)

S těmi špalíky to zkusím, dokonce mám na to i vhodné ty šroubováky. JJ, pilu jsem koupil na aukru za 600 jako nefunkční. Taky jsem nevěděl, že to Vari dělá, ale spíš si to nechali dělat někde "jinde". Tak jsem ji spravil výměnou pružiny na brzdě a řeže dobře 2 roky. Nyní dost hlučná, tak vyměním všechna ložiska. Je jich 6. Sice za ně vypláznu 700, ale myslím, že mne ta pila pak přežije. Později podám zprávu jak jsem dopadl. :)

Dobrý den,ložiska je třeba sehnat za dobrou cenu,někteří prodejci mají několik set procent marži,naposledy co jsem sháněl do mixéru,jsou tam dvě nad sebou stejná,spousta prodejců od 220kč za kousek,nakonec koupena v Hradci Králové stejné značky za 57kč za kousek,byla klika,že tam zrovna dcera jela.Ale jinak na těchto maličkostech koukám kdo má zásilkovnu,pade za dopravu je v pohodě,nebo platím předem.:-)

Nad ložisky jsem bádal hodně, to je fakt. Nakonec jsem se rozhodnul pro SKF a jedno INA, protože ho od SKF neměli a rozhodlo, že to bude komplet. Pojedu si pro ně osobně, mám to po cestě do Ol. Jsou trošku dražší, ale snad by měla být kvalitní a nějakou dobu vydržet. Pokud by ta ložiska byla lehce sundatelná, hlavně ta jehlová tedy. Jsou tam tři a jedno je ve slepé díře a to snad ani nebudu psát jakým způsobem jsem ho vydoloval ::))) No a teď zas bádám nad vazelínou na ta jehlová:) Vybral jsem nabušenou SKF LGHP 2, ale nejde koupit v malém množství (pro mne malém), tak zvažuji Mogul LA2. Mám doma ve sklince vazelínu žlutou, průhlednou, ale netuším jaká to je. Nejspíš mi ji někdy někdo donesl odněkud z fabriky. Pokud byste ji někdo vyhodnotil jako vhodnou na ta jehlová ložiska, tak napište :)

Požičaj si v "náčiňovni" nástrojov vhodný sťahovák, (v opravovni elektro, kosačiek apod.), lebo sú velice drahé na jedno použitie:
https://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=stahovak+lozisk&m=f

V opravovni síce zložíš na dosku plnú sumu za vhodný sťahovák, ale ak im ho prinesieš nepoškodený, sumu ti vrátia späť za miernu odplatu. Nič rozumnejšie ma nenapadá. Než si vyrábať prípravky, sekať do hriadele, rozbrusovať ložisko apod. vylomeniny.

A půjde do opravny, zapůjčí za poplatek stahovák, a následně zjistí, že se pakny do spáry nevejdou :-).
Já to většinou dělám tak, že ložisko pevně utáhnu za vnější kroužek a pak udeřím kladivem do pohyblivé části svěráku, ve směru utahování.
Kroužek většinou praskne. (samozřejmě platí, pro nevelká ložiska). Potom začnu vnitřní kroužek brousit flexou, s trochu větším přítlakem na kotouč. Současně vložím šroubovák do spáry mezi kroužkem a kolem. Broušením se kroužek velmi rychle ohřeje a většinou lze snadno oddálit šroubovákem dříve, než bude kroužek zcela přebroušený. Tím nedojde ani k poškození hřídele.

Dej celou hřídel do igeliťáku a do mrazáku na noc. Ráno plamenem z propan- butan pájky rychle ohřej ložisko a práskni vyčnívající hřídelí o podložku. Vše prováděj v pracovních rukavicích. Pokud se nepovede na poprvé postup opakuj.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru