Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak sundat ložisko pod nímž není místo ?

Dobrý den,některé náznaky řešení skoro u cíle,ale můžete odlomit ozubené kolo když přez něj budete páčit.Páčí se,ale jinak,sundal jsem takto stovky ložisek elektromotorů,převážně kolektorových.
Dva tvrdé špalíky,otevřít svěrák tak,aby se schovalo i ozubené kolo mezi čelisti,ale zůstala tam vůle.Takže vodorovně upnout hřídel do čelistí mezi dva tvrdé špalíky tak,že na boční straně bude ložisko mírně utopeno od licu paken a důkladně stáhnout.Potom dva bitelné šroubováky a páčíte přes hranu paken proti sobě za ložiskem.U této věci musíte sám přijít na to,jak ložisko utopit od paken,když je to málo,šroubováky se vysmekávají,když je to moc,nezvládá to přenesená síla a jen lámete šroubováky.Případně ložisko nahřejte horkovzduškou,sice to nemá velký efekt,není to prudké teplo a nabyde to postupně celé,ale efekt to má takový,že ložisko přirezlé,nebo přilepené z výroby povolí.
Další variantu mírně vypustím,rozbít kladivem v hadru vnější prsenec a pak řešit vnitřní,zde hrozí zničení ozubeného kola,uražení zubu.
Pokud máte flexu,rozřízněte ložisko,pokud to dá průměr kotouče,řežte rovnoběžně s hřídelí.Řežte na dvakrát,nejdříve odstraňte velký kroužek,sejměte klec s kuličkama a pak opatrně kroužek vnitřní.Jakmile ho přebrousíte z jedné strany, jde většinou okamžitě snadno dolů,pokud se vám stane,že líznete mírně hřídel,je to sice fušeřina,ale na funkčnosti,pokud tam není gufero to nemá vliv.
Jěště koukám na detaily té pily,zaujal mě její název,znám jiné stroje tohoto názvu a ona pochází z vedlejší vesnice,ani jsem netušil,že toto také vyrábějí.:-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny