Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem instalace sprchového koutu

Dobrý den,

mám takovou otázku ohledně instalace sprchového koutu pravděpodobně nejlepší varianta s vaničkou. po předchozích majitelých jsem získal takovýto prostor pro sprchový kout v koupelně. koupelnu jsem z rekonstruoval, ale potřeboval bych poradit jak na sprchový kout. samotná instalace sprchového koutu by měl být pro mě problém, ale potřevoval bych radu, proč například předchozí majitel vytáhl do tohoto prostoru uzemění je to k něčemu? jak zapojit správně odpad? Dále pro vytvoření roviny mohu rozdíl mezi dlažbou a zamí vylít betonem pro srovnání, nebo existuje nějaký lepší postup, popřípadě poradí někdo nějaký správný postup? v příloze přiklásám fotografie.

děkuji všem za radu.

S pozdravem

Jiří Havel

Předmět Autor Datum
1. Vodič "uzemnění" je pravděpodobně propojen na případná další kovová zařízení v koupelně (kovové v…
George63 10.03.2018 16:00
George63
Díky moc za odpověď, myslím že vždy je lepší to s něčím konzultovat a varianta č. 1 je asi nejlepší.… nový
snakell 11.03.2018 13:22
snakell
Stvořitel neměl tušení, co do koutu instalujete. Na "uzemění" se připojuje všechno, co je elektricky… poslední
mirektatra 11.03.2018 16:39
mirektatra

1. Vodič "uzemnění" je pravděpodobně propojen na případná další kovová zařízení v koupelně (kovové vodovodní potrubí, baterie, radiátor, někdy i kovová futra dveří a jde o t.zv. vodivé pospojení dle elektro ČSN a měl být zřejmě zapojen na instalovanou vanu, případně vaničku sprchového koutu, pokud by byla kovová. Provádí se zejména v případě, pokud je zdrojem teplé vody elektrický bojler. Pokud bude polykarbonát není nutné nikam připojovat.
2.Co se týče odpadu, je potřeba vědět jaká bude vanička sprcháče, osadit ji a namontovat odpadní sifon a napojit odpadní potrubí na přivedenou trubku odpadu.
3.S ohledem na provedení odpadního potrubí bych prostor v podlaze dorovnal normální betonovou směsí a nahoře udělal betonový potěr. Pro odpadní potrubí, případně i sifon, je nutno ale ponechat vhodný prostor v zálivce betonem. Asi provést jednoduché "vyšalování" pro odpadní trubku a případně i sifon, pokud by byl pod úrovní podlahy. Ale opět je potřeba vědět, kde a jaký bude mít vanička odpad, takže až bude znám typ vaničky sprcháče.
Nebo možno vaničku provizorně osadit, napojit odpad a zafixovat jej, vaničku odstranit a provést vybetonování prostoru do úrovně podlahy a zabetonovat i odpadní rouru, v části pod úrovní podlahy od sifonu vaničky k napojení.
To už je na posouzení, co je jednodušší a vhodnější.
Ale pro případ možné nutné opravy-čistění odpadního potrubí, nebo třeba výměnu vaničky (spoj napojení na přivedenou odpadní rouru je pod úrovní podlahy- viz foto) bych raději volil první způsob.

Stvořitel neměl tušení, co do koutu instalujete. Na "uzemění" se připojuje všechno, co je elektricky vodivé - jedná se o ochranu "uvedením na stejný potenciál", která spojí vše elektricky vodivé v místnosti (bez ohledu, jestli jsou to elektrické předměty, nebo ne) a v případě poruchy kdekoliv, kdy by se například po vodě mohla dostat elektřina do koupelny, bude na všem kovovém stejné napětí... tedy nedostanete "ránu" (laicky řečeno :-D ). Jedná se třeba o masážní sprchu, kovovou vaničku, masážní čerpadlo, nebo třeba kovové konstrukce...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru