Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jak spojit starou barvu s novou?

Zdravím, Potřeboval bych poradit jak natřít staré železné sloupky, které jsou natřeny neznámou lesklou a celkem hladkou barvou. Barva na nich drží kvalitně, takže jsou zdravé a nejsou ani rezavé. Sloupky jsem očistil ocelákem, odmastil a natřel syntetickou barvou. Po zimě jsou sloupky flekaté jak dalmatin, barva se z té původní odlupuje. Je nějaký fígl jak barvy spojit? Napadlo mne původní barvu narušit smirkem a natřít základovkou, pak teprve tou syntetikou, bude to stačit? nebo mne čeká broušení až na železo?

Předmět Autor Datum
Proč jsi je natíral když byly zdravé?
Kyncl 06.03.2018 15:51
Kyncl
zdravé sice byli, ale ta nažloutlá barva nevypadá nejlíp, takže jen estetický zákrok
Nitransko 06.03.2018 16:02
Nitransko
Trochu se tomu divím, syntetika celkem dobře drží skoro na všem. Důvod,proč se odlupuje bude asi v t…
Zerozero 06.03.2018 16:11
Zerozero
myslím, že to půjde odbrousit a odloupat, ta stará barva na žádný odstraňovač nereaguje, takže se to…
Nitransko 06.03.2018 16:29
Nitransko
Tak že vaše uvažování je správné.Podklad zdrsnit.Odstranit olupující se zbytky barvy.Potom co je pod…
kap.dabač 06.03.2018 16:18
kap.dabač
děkuji
Nitransko 06.03.2018 16:29
Nitransko
Bylo chladno a vlhko když jsi to natíral ? Myslím že ano. Taky mi holky museli mermomocí natřít slou…
Stefran 06.03.2018 16:52
Stefran
Dnes má myslím luxol poněkud jiné složení, tak nevím dnes. Ale před asi 25lety jsem luxolem natřel s…
Zerozero 06.03.2018 17:19
Zerozero
Jako základovku bych místo luxolu přece jenom použil minium alias suřík, ale to už jsme mimo dotaz.
Kyncl 06.03.2018 18:16
Kyncl
Obávám se že suřík pokud by měl být nový tak už se nedělá zrovna tak Plumbin a pod barvy.S tím Luxol…
kap.dabač 06.03.2018 20:10
kap.dabač
Suřík jako takový se koupit dá i dnes, namíchat ho s fermeží zvládne asi každý: http://eshop.mach-ch… poslední
nocturne 08.03.2018 09:49
nocturne
Pokud není rez a čistý kov, tak očistit na původní pevný nátěr, odmastit a natřít eternalem. Viz odk…
George63 06.03.2018 20:17
George63
Eternal byl masivně jednu dobu prosazován v reklamách.Osobně až na tu zlodějskou cenu ty kvality nem…
kap.dabač 07.03.2018 08:24
kap.dabač
Syntetika sa na vrchný lesklý acetónový lak nedáva, nerobí dobrotu ani ak acetónový lak prešmirgľuje…
Nuda 07.03.2018 09:19
Nuda
Jak poznám, že se jedná o acetonový lak? ta barva je původní žlutavá, trubky jsou vyřezané ze starýc…
Nitransko 07.03.2018 18:10
Nitransko

Trochu se tomu divím, syntetika celkem dobře drží skoro na všem. Důvod,proč se odlupuje bude asi v tom, že možná jsi pracoval za vysoké vlhkosti, nebo jsi alespoň povrch neodmastil a dostatečně neočistil od přilnutých nečistot.
Teď je ale větší problém, co s tím? Znovu natřít na to co je nelze, odloupalo by se to i s tím předchozím nátěrem.
Tedy bude tedy nutno tento nátěr odstranit. A to nebude snadné, protože zajisté tam, kde se to samo neoloupalo, pro změnu to bude dost držet, aby to nebylo tak jednoduché. A když se to nechá, oloupe se to potom s novým nátěrem. Buď tedy to odstranit až na kov, nebo se pokusit odstranit jen vadný nový nátěr. Ale jak? Ruční obroušení bych dělal jen v sebeobraně.
Zkusil bych, pokud to samo odpadává, nějak to oloupat. Zbytek -možná by šel odstranit louhovým odstraňovačem nátěrů, s tím, že původní nátěr dlouhodobě vystárlý, by mohl být odolnější, než nový a při šikovnosti by se odstranil jen nový nátěr (doba působení). Pokud by se to nějak povedlo, tak zbytky odstraňovače smýt, případně přebrousit smirkem a znovu natřít.
Pokud by se použil louhový odstraňovač po celé ploše, sám to odmastí. Jinak odmastit, třeba ředidlem, nebo roztokem pracího prášku a opláchnout. Pak natřít jen slabou vrstvou základovky a asi po 24 hodinách (dlouho nečekat) natřít syntetikou typu industrol. (barvy u kterých se uvádí dva v jednom, základ, vrch najednou se mi moc neosvědčily). Natřít alespoň dvě slabé vrstvy. :puff:

Tak že vaše uvažování je správné.Podklad zdrsnit.Odstranit olupující se zbytky barvy.Potom co je podstatné a velmi důležité sloupky odmastit.Působením venkovních vlivů mohou být svým způsobem mastné od nečistot v ovzduší.saze a pod.Pokud se nedostanete na kov tak stará vrstva v podstatě tvoří základ.Nemusíte základovat.Potom venkovní barvou primer syntetický.Použil bych nátěry dva.Ta barva by neměla být pro vnitřní nátěr ale venkovní.Potom by vám to mělo vydržet pár let bez problémů.Ještě poznámka.Pokud budete mít dojem že jste zdrsnil a odstranil zároveň staré zbytky barvy a usoudíte že nemusíte odmašťovat tak doporučuji sloupky zbavit prachu který na nich určitě zůstal.Má to smysl aby se barva dobře napojila na starý nátěr.

Bylo chladno a vlhko když jsi to natíral ?
Myslím že ano. Taky mi holky museli mermomocí natřít sloupky na podzim a dopadlo to stejně
Počkat na teplo, jemně přebroušení smirkem a nátěr.
A pokud máš zbytek Luxol lazuru tak jeden sloupek udělej tím. Doporučuji zkusit.

Dnes má myslím luxol poněkud jiné složení, tak nevím dnes. Ale před asi 25lety jsem luxolem natřel stožár na CB anténu, již hodně rezavý. Jen jsem to odrbal ocelákem a natřel na rez. Vpilo se to do té rzi jako do dřeva. Dneska je to jen takové zešedlé a vyšisované, ale není na tom nová rez. Funguje to líp než na dřevu, které jsem za tu dobu přetíral 3x. Doporučuji na rezavé věci vyzkoušet. Natřít luxolem a po zaschnutí vrchním nátěrem. Na tom stožáru jsem vrchní nátěr vynechal.

Syntetika sa na vrchný lesklý acetónový lak nedáva, nerobí dobrotu ani ak acetónový lak prešmirgľuješ. Syntetika obsahuje pomalé, mastné, organické rozpúšťadlá (C6006/1), čím tieto rozpúšťajú postupne pôvodný acetónový lak.

Jedine natrieť starý lak kyselinou chlorovodíkovou (38%), nechať 24 hodín pôsobiť - vyžrať, vyleptať, následne pretrieť zriedeným lúhom kvôli neutralizácii a na záver podklad opláchnuť čistou, tlakovou vodou.

Syntetika na kov, starý náter, sa natiera najprv matná, základná 2x s 24 hod. odstupom a na záver, po 48 hodinách, sa ošetrí vrchným, syntetickým lakom.

Ak chceš zachovať farebnú stálosť vrchného syntetického laku, po 14-20-tich dňoch vyzretia (výhradne v lete, pri 30°C) pretri syntetiku bezfarebným, ÚV stálym Balakryl-lesklý, určený na exteriérové drevo, lebo Balakryl obsahuje prírodné živice, výťažky z borovice a organické rozpúšťadlá. Balakryl zaleje povrch syntetiky, drobné póry, ťahy od štetca, čím sa vytvorí ochranný ÚV filter.

Schne síce Balakryl aspoň desať dní na plnom Slnku, ale máš doživotne pokoj s náterom, syntetika zostane pod živicou farebne stála desiatky rokov, pružná, nešúpe sa, dokonca nedržia na nátere ani vtáčie výkaly, vápanec výkalov farbu nenaruší.
https://www.efarby.sk/balakryl-vonkajsi-lak-na-drevo-p1609

Jak poznám, že se jedná o acetonový lak? ta barva je původní žlutavá, trubky jsou vyřezané ze starých radiátorových registrů ze zemědělské budovy, kde se chovali prasata, těma radiátorama se prasatům vytápěl chlév

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru