Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jak spojit starou barvu s novou?

Zdravím, Potřeboval bych poradit jak natřít staré železné sloupky, které jsou natřeny neznámou lesklou a celkem hladkou barvou. Barva na nich drží kvalitně, takže jsou zdravé a nejsou ani rezavé. Sloupky jsem očistil ocelákem, odmastil a natřel syntetickou barvou. Po zimě jsou sloupky flekaté jak dalmatin, barva se z té původní odlupuje. Je nějaký fígl jak barvy spojit? Napadlo mne původní barvu narušit smirkem a natřít základovkou, pak teprve tou syntetikou, bude to stačit? nebo mne čeká broušení až na železo?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Obávám se že suřík pokud by měl být nový tak už se nedělá zrovna tak Plumbin a pod barvy.S tím Luxol… nový
kap.dabač 06.03.2018 20:10
kap.dabač
Suřík jako takový se koupit dá i dnes, namíchat ho s fermeží zvládne asi každý: http://eshop.mach-ch… poslední
nocturne 08.03.2018 09:49
nocturne
Pokud není rez a čistý kov, tak očistit na původní pevný nátěr, odmastit a natřít eternalem. Viz odk… nový
George63 06.03.2018 20:17
George63
Eternal byl masivně jednu dobu prosazován v reklamách.Osobně až na tu zlodějskou cenu ty kvality nem… nový
kap.dabač 07.03.2018 08:24
kap.dabač
Syntetika sa na vrchný lesklý acetónový lak nedáva, nerobí dobrotu ani ak acetónový lak prešmirgľuje… nový
Nuda 07.03.2018 09:19
Nuda
Jak poznám, že se jedná o acetonový lak? ta barva je původní žlutavá, trubky jsou vyřezané ze starýc… nový
Nitransko 07.03.2018 18:10
Nitransko

Syntetika sa na vrchný lesklý acetónový lak nedáva, nerobí dobrotu ani ak acetónový lak prešmirgľuješ. Syntetika obsahuje pomalé, mastné, organické rozpúšťadlá (C6006/1), čím tieto rozpúšťajú postupne pôvodný acetónový lak.

Jedine natrieť starý lak kyselinou chlorovodíkovou (38%), nechať 24 hodín pôsobiť - vyžrať, vyleptať, následne pretrieť zriedeným lúhom kvôli neutralizácii a na záver podklad opláchnuť čistou, tlakovou vodou.

Syntetika na kov, starý náter, sa natiera najprv matná, základná 2x s 24 hod. odstupom a na záver, po 48 hodinách, sa ošetrí vrchným, syntetickým lakom.

Ak chceš zachovať farebnú stálosť vrchného syntetického laku, po 14-20-tich dňoch vyzretia (výhradne v lete, pri 30°C) pretri syntetiku bezfarebným, ÚV stálym Balakryl-lesklý, určený na exteriérové drevo, lebo Balakryl obsahuje prírodné živice, výťažky z borovice a organické rozpúšťadlá. Balakryl zaleje povrch syntetiky, drobné póry, ťahy od štetca, čím sa vytvorí ochranný ÚV filter.

Schne síce Balakryl aspoň desať dní na plnom Slnku, ale máš doživotne pokoj s náterom, syntetika zostane pod živicou farebne stála desiatky rokov, pružná, nešúpe sa, dokonca nedržia na nátere ani vtáčie výkaly, vápanec výkalov farbu nenaruší.
https://www.efarby.sk/balakryl-vonkajsi-lak-na-drevo-p1609

Jak poznám, že se jedná o acetonový lak? ta barva je původní žlutavá, trubky jsou vyřezané ze starých radiátorových registrů ze zemědělské budovy, kde se chovali prasata, těma radiátorama se prasatům vytápěl chlév

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru