Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak je to s koupí použitého bojleru

Zdravím,
chtěl bych se vás zeptat, co si myslíte o koupi použitého bojleru (ohřívače vody). Na co si dát hlavně pozor a co ohlídat? Je lepší, když bude v bojleru voda a odpojí ho, až když si ho budu chtít odvézt, a jak je to s koupí bojleru, který je delší dobu odstaven (demontován, může do něj vzduch, četl jsem něco o reznutí vevnitř)? Do jakého stáří používání se bojler vyplatí koupit? Chci dát bojler do dílničky, kde bude využíván málo, tak si říkám, že by nějaký použitý mohl stačit, na moje potřeby a na dodělání. Značku chci buď Tatramat nebo Dražice.
Děkuji za váš názor. Použitých bojlerů jsou plné bazary na internetu, tak to přeci někdo kupovat musí. A jaká je prosím rozumná cena za použitý bojler této značky dle používání?

Předmět Autor Datum
Použitý bojler bych nekupoval. Pokud chceš něco jen občas a do dílny tak si kup průtokový ohřívač. N…
nerady 05.03.2018 19:34
nerady
Není boiler jako boiler. Jednou jsem prodal boiler 8 litrů, za několik dní mi volali, že teče. Ujišť…
milan.cukrar 05.03.2018 20:09
milan.cukrar
Použitý boiler bych nekupoval. Použitých bojlerů jsou plné bazary na internetu, tak to přeci někdo…
iconek 05.03.2018 22:33
iconek
Nákup staršího bojleru je vždy problém. Ještě tak, když se sežene "zadara". Já jej "vybral" u nás z…
George63 06.03.2018 09:26
George63
Kúpa? Neblázni! Jedine zadarmo, za odvoz, zadarmo aj v prípade, ak by boiler práve kúpil nový, nevyb…
Nuda 06.03.2018 15:41
Nuda
Já bych rozhodně použitý bojler taky nekupoval, prodejce případně bude jistě tvrdit, že "stoprocentn…
Zerozero 06.03.2018 15:43
Zerozero
Nekupovat.Pouze zadarmo za odvoz.Má to cenu šrotu.Nešel bych do toho.
kap.dabač 06.03.2018 16:22
kap.dabač
Udelej si prutokac z varny konvice.?
Kenav 06.03.2018 22:05
Kenav
Při likvidaci chalupy jsem chtěl odvést do šrotu kombinovaný bojler Tatramat 80 litrů. V té době asi… poslední
pepan60 12.03.2018 23:32
pepan60

Použitý bojler bych nekupoval. Pokud chceš něco jen občas a do dílny tak si kup průtokový ohřívač. Nebudeš zbytečně ohřívat vodu kterou nevyužiješ. S největší pravděpodobností to budeš používat pouze na mytí rukou a to by mělo stačit.

Není boiler jako boiler. Jednou jsem prodal boiler 8 litrů, za několik dní mi volali, že teče. Ujišťoval jsem je, že to je asi hloupé, ale mě netekl. Pak jsem zjistil, že ho zapojili špatně, páč nebyl tlakový.
Jen přemýšlím, jak sehnat starší boiler, kdo ho tak vymění za jiný a proč? Ž e by někdo malý nahradil velkým? nebo že mu začal kapat?
Asi bych neriskoval a šel za 2500Kč koupit nový, 80 litrů.

Použitý boiler bych nekupoval.

Použitých bojlerů jsou plné bazary na internetu, tak to přeci někdo kupovat musí

Nemusí a nekupuje.Proto je jich plný bazar.Viděl jsem pár boilerů po dvou letech používání s tvrdou a kamenitou vodou.

Rozbalenou šprcku bych taky nekoupil i kdyby vypadala sebelíp.

Jak píše pan Cukrář.....nestojí to majlant dát pár peněz za nový kousek.A nebo koupit průtokáč.

Nákup staršího bojleru je vždy problém. Ještě tak, když se sežene "zadara". Já jej "vybral" u nás z kontyše (otevřeného), 10 l průtokový, měděný a úplně v pořádku.
Jinak ale spíše do dílničky doporučuji ohřívací baterii, co je na obrázku. Mám jí v kuchyňce, která je dosti daleko od plynového bojleru. A "nemá chybu". :-DTřeba tady.
https://www.electroworld.cz/delimano-kdr-4e-3-bateria-na-okamzity-ohrev-vody

Kúpa? Neblázni! Jedine zadarmo, za odvoz, zadarmo aj v prípade, ak by boiler práve kúpil nový, nevybalený s dokladmi o záruke.

Tento národ je nepoučiteľný, ako za boľševikov, keď sa jazdené Škodovky predávali drahšie, než stáli v Mototechne. Toť nedávno, S.Favority 136, ktoré oficiálne stáli 85-litorv, ale pod rukou sa predávali "ako jazdenky" za 90-litrov. No nekúp to, ako sa predávali džigitálky od Cigáňov, kus len za 4-litre, takmer zadarmo, nech mu jeho dzecká do rána umrú od hladu, nech mu oko napuchne do rána ak čo i len korunu na džigitálke zarobil.

Já bych rozhodně použitý bojler taky nekupoval, prodejce případně bude jistě tvrdit, že "stoprocentně netekl" :-)
Už proto, že málokdo mění bojler, jen tak. A když ho prodá, tak se navíc zbaví šrotu bezpracně.
K té ohřívací baterii: K občasnému opláchnutí rukou, to může sloužit. Ale. Co jsem se setkal s různými průtokovými ohřívači k umyvadlu, tak do výkonu 3kW, tak to má různé nevýhody. Pustíme velmi malé množství a je to moc teplé. Pustíme více a je to vlažné, výkon na větší průtok nestačí. Pokud například na něco potřebujeme napustit dva litry horké vody, čekáme na to jak na autobus. Příklad. V dílně, garáži, potřebujeme napustit 10l kýbl teplé vody, na umytí kol auta. A čekáme.
Další nevýhodou, která se ale nemusí projevit, je, pokud máme tvrdou vodu. Maloobjemový výměník tepla,kotelním kamenem zaroste a vyčistit to téměř nelze. Známému jsem čistil zarostlý nadbateriový průtokáč kyselinou a blbnul jsem s tím půl dne.
Jaký tedy bojler do dílny. Jak bylo napsáno, jedná se o malé využití. Proto je zcela nevhodný větší bojler, třeba nad 50l. To proto, že je nutno uvažovat, že ztráty bojleru jsou dány jeho velikostí. Třeba takový ohřívač 125l, je schopen vyzářit přes izolaci i 1kW energie za den, i když neodebereme ani litr.
Já bych tedy navrhoval zásobníkový ohřívač 10l, tlakový. Tlakový proto, že není potřeba speciální baterie a je i možnost třeba připojení hadice na teplou vodu. Takový ohřívač můžeme klidně v dílně při nepřítomnosti nechat vypnutý, a tím nemá žádné nežádoucí ztráty. Po příchodu ho zapneme a s běžným příkonem 2kW, se ohřeje za pár minut a máme teplou vodu. 10l zásoba stačí dokonale a při spotřebování zase rychle ohřeje další. Výhodou je možnost rychle napustit až těch 10l horké vody.
Malou nevýhodou je, že máme li dvousazbu, ohřívá i na vysoký tarif, ale to průtokáč taky. Myslím, že například Dražice mají takový pod 2,5tis.

Při likvidaci chalupy jsem chtěl odvést do šrotu kombinovaný bojler Tatramat 80 litrů. V té době asi 11 let starý. Na zimu se vždy vypouštěl, tak jsem nepředpokádal dobrý stav. chtěl jsem si nechat přírubu s topením a elektrikou. Po rozebrání a vyčištění WAPem od bordelu stačilo vyměnit těsnící gumu kolem příruby (cca 250 Kč) a zakonzervovat elektriku. A proč to všechno? Koukal jsem do něj asi hodinu a nenašel jsem jediný bod kde by byl poškozený smalt. Neříkám, že je to pravidlo, ale po 11 letech byl uvnitř jako nový a teď čeká až mi stávající stejný bojler odejde (zatím drží 12 let). Nevím jak teď, ale Tatramat a Dražice běžně fungovali 15 až 20 let.
Takže já bych to úplně nezavrhoval, ale pouze tyto dvě značky, viditelně nepoškozený. Na štítku je rok výroby - tak max 8 let, rozebrat vyčistit a doufat, že ještě 5 let vydrží.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru