Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak je to s koupí použitého bojleru

Já bych rozhodně použitý bojler taky nekupoval, prodejce případně bude jistě tvrdit, že "stoprocentně netekl" :-)
Už proto, že málokdo mění bojler, jen tak. A když ho prodá, tak se navíc zbaví šrotu bezpracně.
K té ohřívací baterii: K občasnému opláchnutí rukou, to může sloužit. Ale. Co jsem se setkal s různými průtokovými ohřívači k umyvadlu, tak do výkonu 3kW, tak to má různé nevýhody. Pustíme velmi malé množství a je to moc teplé. Pustíme více a je to vlažné, výkon na větší průtok nestačí. Pokud například na něco potřebujeme napustit dva litry horké vody, čekáme na to jak na autobus. Příklad. V dílně, garáži, potřebujeme napustit 10l kýbl teplé vody, na umytí kol auta. A čekáme.
Další nevýhodou, která se ale nemusí projevit, je, pokud máme tvrdou vodu. Maloobjemový výměník tepla,kotelním kamenem zaroste a vyčistit to téměř nelze. Známému jsem čistil zarostlý nadbateriový průtokáč kyselinou a blbnul jsem s tím půl dne.
Jaký tedy bojler do dílny. Jak bylo napsáno, jedná se o malé využití. Proto je zcela nevhodný větší bojler, třeba nad 50l. To proto, že je nutno uvažovat, že ztráty bojleru jsou dány jeho velikostí. Třeba takový ohřívač 125l, je schopen vyzářit přes izolaci i 1kW energie za den, i když neodebereme ani litr.
Já bych tedy navrhoval zásobníkový ohřívač 10l, tlakový. Tlakový proto, že není potřeba speciální baterie a je i možnost třeba připojení hadice na teplou vodu. Takový ohřívač můžeme klidně v dílně při nepřítomnosti nechat vypnutý, a tím nemá žádné nežádoucí ztráty. Po příchodu ho zapneme a s běžným příkonem 2kW, se ohřeje za pár minut a máme teplou vodu. 10l zásoba stačí dokonale a při spotřebování zase rychle ohřeje další. Výhodou je možnost rychle napustit až těch 10l horké vody.
Malou nevýhodou je, že máme li dvousazbu, ohřívá i na vysoký tarif, ale to průtokáč taky. Myslím, že například Dražice mají takový pod 2,5tis.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny