Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Porucha kompresoru (ORLÍK), vystříkal olej, v čem je chyba?

Dobrý den, asi měsíc po koupi tohoto kompresoru došlo k jeho poruše. Součástí, která je naznačená na obrázku, "vybublal" olej ven. Myslím si, že je to něco jako zpětný ventil, ale nejsem si vůbec jistý...Návod ke kompresoru jsem na internetu nikde nesehnal, je to Kovopodnik Nymburk , typ K12.
Předpokládám, že příčinou nebude porucha této součásti, ale že může být problém i jinde... Jinak kompresor normálně natlakoval i teď natlakuje, jenom po chvíli začne stříkat z tohoto místa olej.

Děkuji za rady a zkušenosti. Jarda

Předmět Autor Datum
Ta označená součástka by mohla být plnicí a kontrolní zátka oleje. Z té fotky se nedá nic poznat. Po… nový
leo 03.03.2018 17:54
leo
Olej de vrchem přes tady tento červený válec... V čem by mohl být problém, kdyby těsnění a zátka byl… nový
Jarda121 03.03.2018 18:02
Jarda121
Tyto komresory mají rozstřikové mazání.Pokud jste doplňoval olej tak se přesvědčte zda tam oleje nen… nový
kap.dabač 03.03.2018 18:24
kap.dabač
Pokud koukám na obrázek tak válce jdou sundat jednotlivě. nový
kap.dabač 03.03.2018 18:26
kap.dabač
Je kupován z druhé ruky, takže záruka žádná. Měl mít naběháno málo, ale asi jsem naletěl...mno nic,… nový
Jarda121 03.03.2018 18:29
Jarda121
To on natlakuje.Mrkněte pokud to vyházelo nějaký olej tak kolik ho tam ještě je.V tom nalévacím hrdl… nový
kap.dabač 03.03.2018 19:02
kap.dabač
Dobrý den,kde máte kompresor umístěný?Pokud někde venku pod střechou,aby hluk nerušil,tak se v tomto… nový
Lubomír 06.03.2018 11:32
Lubomír
To je zrejme spätná klapka, ktorou sa nasáva do valcov z okolia vzduch určený pre natlakovanie. (Roz… nový
Nuda 06.03.2018 15:29
Nuda
Zdravim, mam stejny problem se stejnym kompresorem. Rozebral jsem hlavy a u jednoho vyfukoveho venti… nový
liman11 12.03.2019 22:22
liman11
Asi už to máš vyřešený. Já jsem se k opravě dostal až teď, ale zjistil jsem, že předchozí majitel ta… poslední
Jirka13s 18.08.2019 22:12
Jirka13s

Tyto komresory mají rozstřikové mazání.Pokud jste doplňoval olej tak se přesvědčte zda tam oleje není moc.Další možnost je že komresor má naběháno dost hodin a chtělo by to zřejmně vyměnit kroužky a možná provést výbrus.Ale pokud píšte že jeho stáří je měsíc a nemáte manuál tak to je divné.Zřejmě je koupě z druhé ruky na nový to nevypadá ani náhodou.Aspoň podle fota.To kudy vám ten olej uniká je odvzdušnění.Jak říkám buďto má už hodně za sebou,nebo moc oleje,prasklý těsnicí kroužek,můžou být kroužky také zapečený .Sundejte válec a budete vědět na čem jste.Pokud tedy válce jsou jednotlivě a nejsou kompaktní se skříní.Jinak se obraťte na výrobce.

To on natlakuje.Mrkněte pokud to vyházelo nějaký olej tak kolik ho tam ještě je.V tom nalévacím hrdle by měla být kontrolní měrka.Pokud tam není tak by měl být na skříni kontrolní šroub.Tam se hladina měří např zahnutým hřebíkem Pokud to nevyházelo olej všechen tak bych udělal jenom drobné úpravy v tom hrdle ale nesmíte to v žádném případě ucpat.To by vám při natlakování skříně vyrazilo simeringy a akorát si zaděláte na další problém.Ono vtip je v tom že pokud tam nějaký olej ještě zůstal tak to stále maže .Má to rozstřikovací mazání .Princip spočívá v tom že na klice je taková lopatka která nabírá olej a rozstřikuje ho v klikové skříni a tím maže válce.

Dobrý den,kde máte kompresor umístěný?Pokud někde venku pod střechou,aby hluk nerušil,tak se v tomto počasí může stát,že něco zamrzá.Podobnou situaci jsem totiž před mnoha lety zažil na svém kompresoru,samodomo.Začal lítat olej,foukat redukčák,pak jsem zjistil ,že z hadice nic nefouká,sundal jsem rychlospojku,zapnul a různě hýbal hadicí,najednou v okamžiku když jsem do ní koukal jsem byl čímsi zasažen do obličeje.Zmrzlé špunty z vlhkosti neodkalené nádrže,moje chyba.A to bylo několik stupňů nad nulou.Kompresoru se nic nestalo,odkalil jsem nádrž,dolil olej a běhá spolehlivě dodnes.Jen velké poučení,mohl jsem přijít o oči,ledové válečky o průměru osmi milimetrů vyhnané z hadice tlakem sedmi atmosfér jsou slušně cítit.
On ten olej většinou lítá když někde z nějakého důvodu stoupá tlak.Může se to stát i na autě,kdysi jsem to řešil na FiatuTipo dcery.V mrazu zamrzlo odvětrání motoru a olej stříkal pod měrkou.
Jinak neřešte špatnou koupi,stane se to i u věci nové.Takto jsem koupil nefunkční olejový kompresor těsně po záruce,dofukoval jen pneu původního majitele.Koupil jsem ho za čtvrtinu ceny a po návratu domů za hodinu foukal,jen těsnění pod hlavou bylo vyfouklé.Mají ho naši mladí již několik let a stále maká.:-)

To je zrejme spätná klapka, ktorou sa nasáva do valcov z okolia vzduch určený pre natlakovanie. (Rozober, skontroluj pružinu, klapku, guličku, odmasti, prefúkni, apod.)

Olej je iba vo vani, ako klasika pri spaľovacích, štvortaktných motoroch. Olej maže kľukovku a stieracie piestne krúžky na valcoch.

Nemal si kompresor naklonený? Nemáš v oleji vodu? Nemáš vo vani moc oleja než je predpísané množstvo? Nie je zanesená, zaseknutá klapka nasávania?

Zdravim, mam stejny problem se stejnym kompresorem. Rozebral jsem hlavy a u jednoho vyfukoveho ventilu bylo poskozene sedlo. To jsem vymenil ale problem pretrvava. Do kompresu jsem nalil 2 litry kompresoroveho oleje. Tak bud to bude hodne oleje anebo bude potreba vybrus a krouzky... Jak jste to vyresil vy?

Asi už to máš vyřešený. Já jsem se k opravě dostal až teď, ale zjistil jsem, že předchozí majitel tam měl asi 4l oleje a oleje by tam mělo být tak akorát po tu mazničku. Nechám ještě přepájet mosazný trubky, kompletně jsem pretesnil válce, vyměnil olej, přebrousil válce i hlavy, rozhýbal ventily, tak snad už bude fungovat. Vám už jede?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru