Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zapojit funkčně PIR čidlo detektoru pohybu ARDUINO HC-SR501?

Koupil jsem výše uvedené čidlo s těmito základními parametry:
Napáj. napětí: DC 4,5-20V
Výstupní úroveň: High 3,3V / Low 0 V
Možnost aktivace: bez opakování / opakovaná
Nastavení zpoždění: 5-200 sec.
Ostatní parametry nejsou pro otázku podstatné, proto je neuvádím.
Jedná se mi o to, že při připojení napětí 5V DC na svorku + a - se čidlo vybudí a na výstupu "out" je napětí 3,3V. Po krátkém čase dojde k přechodu na výstupu "out" na napětí 0 V. Pohybem před čočkou detektoru (na fotu není, je ze spodní strany) dojde k aktivaci čidla, na výstupu "out" se objeví opět napětí 3,3 V a po době nastaveného času se opět překlopí na 0 V.
Takže funkce vlastního čidla PIR odpovídá popisu v technické dokumentaci.
Mám však problém, jakým způsobem a co aktivovat, aby bylo možno relátkem ovládat vlastní spotřebič (světlo, zvonek).
Použil jsem relé ARDUINO 5V DC (viz foto) a připojil napájecí napětí na jeho svorky + / - a "out" čidla propojil na "in" relé. Relé se sepne, rozsvítí se červená led (sign.přív.napětí) i zelená led (sepnutý stav relé) a na cívce relé je napětí 4,78 V. Po iniciování čidla pohybem dojde k mírnému poklesu svítivosti zelené led a na cívce relé dojde k poklesu napětí na 3,93 V. Ale relé neodpadne. Takže iniciace relátka čidlem je nefunkční. Provedl jsem propojení mezi vstupem "in" a svorkou + na relátku rezistorem 1 kohm a dosáhl jsem toho, že při klidovém stavu bylo napětí na cívce relé 4,38 V a relé bylo sepnuto a v případě iniciace čidla došlo k poklesu napětí na cívce na 0 V a relé odpadlo. To by bylo v pořádku, ale problém je v tom, že tento stav je nestabilní a dochází k samovolnému překlépění stavu relé.
Ale v případě samostatného měření na výstupu "out" na čidle PIR, bez připojeného relé, je funkce čidla OK, bez problémů a stabilní a čidlo tedy funguje spolehlivě.
Dále jsem zkusil zapojit výstup "out" čidla přímo na svorku + relé a "in" nechal nezapojené (relé napojeno přímo na - a + z "out" čidla). V tomto případě dojde ale pouze k slabému rozsvícení červené led na relátku a napětí je, na tomto přívodu k relé, při iniciaci čidla, pouze 1,77V (oproti napětí 3,3 V na "out" čidla, pokud není relé připojeno) a relé se vůbec nesepne. Při klidovém stavu u čidla je na tomto přívodu relé 0 V. Takže opět zapojení nefunkční.
Neporadí někdo, jak by se mělo toto čidlo a relé propojit, případně co provést, aby byla kombinace čidla a relé OK a jejich funkce spolehlivá?
Poznámka: mám tato čidla 4 ks a 4 ks relé a všechny kombinace fungují stejně, takže vadné nic není.
Děkuji za případné reakce.

Předmět Autor Datum
Podle mě nechápeš funkci těch zařízení a nesmyslně je zapojuješ. V datasheetu k těm zařízením není n…
JoDiK 02.03.2018 08:55
JoDiK
Žádné zapojení k předmětným produktům jsem neměl. Zdroj mám pro obě části společný, trafo 230/12V, d…
George63 02.03.2018 23:05
George63
Podle obrázků se mi zdá, že všechny tebou přidané součástky už jsou přímo na té desce s relé (vidím…
JoDiK 03.03.2018 09:45
JoDiK
Tak mi to nedalo a zkreslil jsem si schema zapojení té originální desky s relé (viz Tvá reakce). A j…
George63 05.03.2018 09:50
George63
No vida, takže příště nejdřív zkoumat a pak zapojovat...
JoDiK 05.03.2018 15:16
JoDiK
No jo, ale koho by to napadlo, když to na sebe všechno tak "pasovalo"? A když k tomu žádné schema ne… poslední
George63 05.03.2018 16:23
George63

Podle mě nechápeš funkci těch zařízení a nesmyslně je zapojuješ. V datasheetu k těm zařízením není nakreslené doporučené zapojení?
Nakresli, jak jsi to zapojil napoprvé (ty další pokusy - jako připojovat +5V relé (nebo-li cívku) přímo na výstup PIR čidla s TTL 3,3V logikou, to je opravdu nesmysl).
Měl jsi dva zdroje - jeden pro PIR čidlo a druhý pro relé ? Nebo jsi to připojil obojí k jednomu 5V zdroji? V tom prvním případě, propojil jsi země těch dvou zdrojů?

Žádné zapojení k předmětným produktům jsem neměl. Zdroj mám pro obě části společný, trafo 230/12V, diod.můstek a stabilizátor 7805. Neměl jsem rovněž žádnou zkušenost s těmito obvody.
Ale už jsem problémek vyřešil a uvádím jeho řešení pro případné zájemce. V podstatě je celkem jednoduché.
Výstup z čidla (3,3V/0V) jsem napojil přes rezistor na bázi spínacího tranzistoru NPN a přes něj pak spínám teprve cívku relé. A už vše funguje OK a spolehlivě.
Přikládám na fotech základní schema zapojení a originál destičku s relátkem, která byla upravena proškrábnutím některých spojů a doplněna o potřebné součástky. Spoje, které byl proškrábnuty jsou vidět na fotech.
Popis funkce v uvedeném zapojení.
Po propojení pinů čidla PIR (UCC/GND/OUT) s piny na relátku (UCC/GND/IN) a připojení napájecího napětí (připájením) 5V DC na UCC a GND na straně tištěného spoje relátka, dojde k sepnutí relé a rozsvítí se zelená led (zapnutý stav relé). Po krátké době dojde k překlopení relé do klidového stavu, kdy je relé bez napětí, led nesvítí, ale relé je v "pohotovostním stavu" a připraveno k funkci. Pohybem před čočkou čidla dojde k iniciaci (3,3V na OUT-IN) a relé sepne, zelená led se rozsvítí. Relé pak zůstává sepnuto po dobu, nastavenou trimrem v čidle. V případě, že je v PIR čidle propojen jumper "H", pokud je stále pohyb před čočkou, zůstává relé stále sepnuto. K jeho rozepnutí pak dojde pokud pohyb ustane a relé pak opět rozepne za dobu nastavenou trimrem.

Podle obrázků se mi zdá, že všechny tebou přidané součástky už jsou přímo na té desce s relé (vidím tranzistor, diodu i rezistor + 2 další pro LED diody), je divné, že k němu nemáš datasheet se zapojením - to se ale dá i obkreslit z plošného spoje - pokud je takhle jednoduchý. Každopádně to mělo fungovat i bez tvých úprav, těžko teď zjistit, kde byla chyba.

Tak mi to nedalo a zkreslil jsem si schema zapojení té originální desky s relé (viz Tvá reakce). A je to jasné, proč to nefungovalo. Originální deska je osazena tranzistorem PNP a tak iniciace na pinu IN musí být v potenciálu mínus. A to PIR čidlo dává 3,3 V+.
Pro informaci přikládám už zpracovaná schemata, jak originální desky, tak i desky po úpravě pro čidlo PIR i s příslušnými informacemi pro realizaci tohoto pohybového spinače, v případě, že by si toto chtěl někdo rovněž "zbaslit".
Jen pro informaci. Vzhledem k tomu, že jsem veškeré komponenty, včetně zdroje a krabičky, měl ve svých NZ, stálo mě toto čidlo kompletně pouze cca 49,- Kč za čidlo a 28,- Kč za relé (vše koupeno na Aukru). Díky za "konzultaci".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru