Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem lednička s mrazákem hlásí alarm

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám cca 18 měs. kombinovanou chladničku s mrazákem zn. Whirpool s jedním kompresorem....již po druhé se mi stalo, že v noci začala kombinovaná lednička s mrazákem hlásit alarm (červený vykřičník). Našla jsem si, že to znamená zvýšená teplota v mrazáku. Přitom lednička byla několik hodin zavřena.... Vůbec nevím, jak se ten alarm vypíná a nechápu, proč tedy nezačne mrazit....jakoby neběží. Pokaždé se to stalo hluboko v noci...cca kolem 2 hod. ráno. Jedině co mi pomohlo, aby začala chladit, tak ji vypnout cca na hodinu a pak ji zapnout a už zase chladila, mrazila. Výrobek mám cca 18 měsíců. V čem by mohl být problém. Předem děkuji za odpověď.

Předmět Autor Datum
Problém je v tom, že neuplatňuješ záruku.
Kyncl 26.02.2018 08:42
Kyncl
Opravař mi řekl, že pokud přijede a lednička bude chladit a mrazák mrazit tak nic nepozná......
verumili 17.04.2018 06:38
verumili
Dobrý opravář by podle tvého popisu zkusil vyměnit řídící jednotku.
kozakl 17.04.2018 07:30
kozakl
Řekl mi, že pokud ten problém nebude zrovna když přijede, tak mi nic nezjistí....:-(
verumili 17.04.2018 07:38
verumili
Mám starší chladničku jiné značky(Gorenje), ale stává se mi občas také, že spustí alarm z důvodu vys…
J_K 26.02.2018 18:29
J_K
Tlačítko pro rychlomražení máme, ale k problému dojde vždy v noci......k výpadku elektřiny nedošlo.
verumili 17.04.2018 06:41
verumili
Jestli topíte jako Angličani, tak může být problém ve schopnosti té ledničky se vůbec sepnout.
kejki 27.02.2018 20:58
kejki
v noci skoro netopíme.....
verumili 17.04.2018 06:39
verumili
Ještě mě napadlo, jestli třeba dojde k poklesu napětí v elektrické soustavě....a tudíž se to nějak s…
verumili 17.04.2018 06:44
verumili
Na vine môže byť automatizované prepínanie tarify dodávateľom, ak ju máte v chalupe zavedenú, tzv. s…
Nuda 17.04.2018 07:11
Nuda
No je pravda, že máme denní a noční proud.....jenže pokud mi ta lednice začne v noci pískat ( nevim…
verumili 17.04.2018 07:49
verumili
Nuda, čo to zasa táraš. Proč by změna tarifu měla na milisekundu přerušit napájení?? HDO pouze v ele…
Zerozero 17.04.2018 11:21
Zerozero
Viděl jsi někdy v ledničce stykač kompresoru? Zase trepeš bludy.
xxys 17.04.2018 21:34
xxys
"zerozero" správně píše, přečti si to pořádně. Píše že sepne stykač pro spotřebiče na NT, který samo…
lupkovic 17.04.2018 23:12
lupkovic
Rada na základě vlastní zkušenosti.:-D Stávalo se mi totéž, více jak před rokem, u nově koupené komb…
George63 17.04.2018 09:22
George63
Problém může být v tom (pokud máte jednokompresorovou lednici), že se v noci ochladí a kompresor vět…
lup 17.04.2018 20:25
lup
Dobrý den, podařilo se vám problém s alarmem vyřešit? Mám stejnou závadu u FAGOR FFA6915X, v noci se… poslední
buniz 14.06.2020 23:18
buniz

Mám starší chladničku jiné značky(Gorenje), ale stává se mi občas také, že spustí alarm z důvodu vysoké teploty v mrazáku. Dochází k tomu tehdy, pokud dojde k výpadku proudu a kompresory několik hodin neběží, nebo když dá někdo do mrazáku najednou hodně potravin ke zmražení a nezmáčkne tlačítko "rychlomrazení", které nejspíše obchází nějaké úsporné funkce a spustí trvalý běh kompresoru do té doby, dokud ho zase ručně nevypnu.
Toto tlačítko se musí zapnout i pokud se spustí alarm z důvodu zvýšení teploty v mrazáku. Pokud bych to neudělal, tak se bude dochlazovat na nastavenou teplotu hodně dlouho a každou chvíli bude spouštět alarm.
Zkusil bych se tedy podívat do návodu, jestli tam také není nějaké takové tlačítko, nebo stanovený postup pro tyto případy.

Ještě mě napadlo, jestli třeba dojde k poklesu napětí v elektrické soustavě....a tudíž se to nějak sepne....ale jinak než vypnutím a po nějaké době znovu zapnutím problém nevyřeším. Když dlouze stisknu tlačítko alarmu pro zrušení, tak pořád hlasí alarm.....je mi záhadou že to je vždy v noci......, opravář mi volal, s tím, že pokud přijede tak jestli to ta ledničku bude dělat...no samozřejmě že nebude. No a bylo po opravě.....

Na vine môže byť automatizované prepínanie tarify dodávateľom, ak ju máte v chalupe zavedenú, tzv. sleng "nočný / denný prúd". Stáva sa, že prepnutie tarify na milisekundu preruší dodávku napájania na čo zareaguje stykač kompresora a odpojí sa ochrana-bimetal. Bežné chladničky sa po určitom "odpočinku" samy reštartujú a znovu naskočia pri náhlom výpadku alebo pri poklese napájania.

Prípadne:
Nesprávne chladenie/odvetranie zadných rebier nad kompresorom zabednenou skrinkou na chladničke, dečkou, nacapená chladnička tesne pri stene, zanesené rebrá. (Omiesť malou metličkou hrubý prach, rozrobiť jar na riad v kýbli a vlažnej vode, dôkladne lakovaný chladič širokým štetcom umyť vodou od usadeného prachu. Na záver utrieť umyté plochy a kompresor savou handrou do sucha).

Samozrejme vypnúť prístroj (káblom) zo siete 230V/50Hz.
----
Ak sa závada objaví, zavolaj mechanika. Nechaj svietiť kontrolku. (Ak máš kde presunúť žranicu z mrazáku. Len nie k hladnému susedovi, všetko by ti stihol požrať do doby, než by došiel servisák s náčinim).

No je pravda, že máme denní a noční proud.....jenže pokud mi ta lednice začne v noci pískat ( nevim kdy), tak těžko budu někde honit servisáka...mám ji ještě v záruce, takže jsem to nahlásila přes eshop odkud ji mám...a ty pak teprve rozhodili sítě na opraváře....

Nuda, čo to zasa táraš. Proč by změna tarifu měla na milisekundu přerušit napájení?? HDO pouze v elektroměru přepne tarifové počítadlo a dá impuls k sepnutí stykačů pro NT spotřebiče. A i kdyby došlo k výpadku jak píšeš, tak by se kompresor nestačil zastavit, aby došlo k zareagování ochrany.

"zerozero" správně píše, přečti si to pořádně. Píše že sepne stykač pro spotřebiče na NT, který samozřejmě není v lednici (on to ani v příspěvku nezmiňuje), ale je v rozvaděči a spíná veškeré spotřebiče, které mají jít jen na NT. Navíc chladnička musí jít i na VT, a to hlavně, protože nejvíce se do lednice chodí přes den a to je většinou VT, takže tehdy potřebuje naopak chladit nejvíc. "zerozero" spíše reagoval na příspěvek výše o překmitu při přepínáni NT a VT tarifu. A to jak správně popsal, tak žáden překmit vzniknout nemůže. Zásuvky jsou stále pod napětím a jen ten stykač NT (který není v chladničce, ale v rozvaděči) připne akumulační spotřebiče s velkým odběrem třeba boiler,a já třeba mám v prádelně i zásuvku 220V na NT pro pračku, u které mi taky nezáleží aby prala okamžitě, ale naložím, zapnu nastavím a jak příjde levný proud (NT), pračka se sama díky toho stykače rozjede a pere za menší peníz.

Rada na základě vlastní zkušenosti.:-D
Stávalo se mi totéž, více jak před rokem, u nově koupené kombinované CANDY. Po vypnutí termostatem a znovu zapnutí se nerozběhl kompresor. Když jsem mu dal "facku" tak se rozběh a zase pár dní běžel OK. To se mi stalo asi 3x. Tak jsem to reklamoval u záručního sevisu Candy. Servisák přijel, okoukl (lednice normálně běžela), já mu řek o co jde a že bych si zbytečně nevymýšlel - nemám důvod. :-/
On si dal kafe, napsal papír-protokol s verdiktem "neopravitelné". Říkal, že se to občas stává a oprava je nerentabilní (výměna kompresoru).
S tím jsem šel do prodejny. Při reklamaci v prodejně mi řekli, že jinou momentálně nemají, vadnou bych musel nejdřív vrátit a sehnat další by trvalo dlouho. A po tu dobu bych byl bez lednice. Dohodli jsme se tedy, že vrátí peníze.
A tak já koupil tutéž, novou a jinde (a ještě levněji), pak přeložil obsah do nové, odvez lednici vadnou prodejci s tím, že tedy chci vrátit peníze.
Do 30 ti dní peníze vrátili. Vše OK, ta druhá a stejná už jde víc jak rok bez problémů.
Záruku má na 5 let a tak snad vydrží. No, nechci to "zakřiknout"!;-)

Problém může být v tom (pokud máte jednokompresorovou lednici), že se v noci ochladí a kompresor většinou řídí termostat od chladničky. Takže pokud chladnička nemá důvod zapnout, nezapne ani mražák. Možná se vám to zdá, jako blbost, ale mě se jednou stalo, že jsem byl v zimě pozván na opravu podobné chladničky. Vše bylo OK, až pak mě to napadlo. Jelikož chladnička byla ve velice studené místnosti, chladnička měla svých 7°C kompresor nesepnul, pomohlo nastavit v chladničce teplotu na minimum a ta se rozjela. Při větších mrazech měli, ale stejný problém. Doporučil jsem jim přenést chladničku na teplejší místo a bylo po problému.
Schválně zkuste, jak se to stane, otevřit chladničku (né mražák) a uvidíte, jestli se rozjede a je to stejný problém. Pokud ano, řešení jsem psal výše (přemístit na teplejší místo). Jak se ted ale oteplí, problémy přestanou a začnou zase až v zimě, takže si na to vzpomente.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru