Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jak zapojit škrtátko u plynové varné desky

Ahoj,
mám novou plynovou varnou desku (vestavnou), která je vybavena elektrickým zapalováním. Přívodní kabel má jen 3 dráty (hnědý, zeleno-žlutý, modrý). Rozdíly chápu (fáze-hnědá, atd.), zapojit to umím taky, jde mi o to, zda jen koupím "prázdnou" zástrčku a připojím její kontakty na zmíněné kabely a to celé pak do zásuvky. Hledal jsem všude na netu a tam se spíše řeší indukční varné desky (zda 3f nebo 1f, na jaký jistič, aby to nevyhazovalo pojistky apod.) To chápu, indukce má velký odběr a el. energie je tam potřeba pořád. U plynové varné desky je to ale jen na škrtnutí, proto mi přijde blbost, abych si zval elektrikáře. Jde mi o Vaše názory a zkušenosti, kdo jste třeba něco podobného zapojovali, jestli to lze udělat takhle. U indukcí jsem třeba četl, že se připojují na jakési "pevné vedení", což jsem pochopil jako, ne kombinace zástrčka-zásuvka ale přímo na kabely ve zdi, zřejmě přes nějaké svorky. Proto nevím, zda zapojení přes zástrčku není třeba tak trochu humpolácké.
Děkuji moc

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Máš k té zástrčce nějakou zásuvku? Pokud ano, klidně použij. Já jsem zapalování od plynové desky při…
Prasak 22.02.2018 19:50
Prasak
Ahoj, zásuvku právě že mám. Máme teď po rekonstrukci panelákového jádra, které zahrnovalo i novou e…
Luke_F 23.02.2018 09:11
Luke_F
Odběrem škrtátka se netrap, to je zanedbatelný. Troubu mám možná na jednu fázi, nepamatuji se, ale p…
Prasak 23.02.2018 09:45
Prasak
Trouba zas tolik nema, 1 az 1.6kW teleso, je to vyhrivani zavreny krabice. A pokud tu zasuvku furt n…
bahno 23.02.2018 09:50
bahno
Myslel jsem, že to má víc.
Prasak 23.02.2018 12:39
Prasak
Trouba je zapojena v zásuvce, ke který je docela blbej přístup, takže vypojovat to určitě nikdy nebu…
Luke_F 23.02.2018 14:00
Luke_F
Pokud tam byla originální zástrčka, tak to pak OK. Moc trub jsem v životě připojovat nemusel, takže…
Prasak 23.02.2018 14:23
Prasak
Jop, právě že to tak bylo. Trouba byla už s hotovým kabelem zakončeným klasickou zástrčkou. Jen ta v… nový
Luke_F 23.02.2018 17:15
Luke_F
Tak díky všem za rady. Nezabilo mě to, přežil jsem a vše funguje jak má. Na otestování, jsem zkoušel… poslední
Luke_F 04.03.2018 21:22
Luke_F

Máš k té zástrčce nějakou zásuvku? Pokud ano, klidně použij.
Já jsem zapalování od plynové desky připojil na jednu fázi od třífázového přívodu k pečící troubě (vestavné). Ta je právě kvůli velkýmu odběru připojena přes svorkovnici a do té svorkovnice jsem připojil i to zapalování. Odběr škrtátka je zanedbatelný.

Ahoj,

zásuvku právě že mám. Máme teď po rekonstrukci panelákového jádra, které zahrnovalo i novou elektroinstalaci. Elektrikář se nás ptal, jaký sporák budeme používat, 2x se ujistil, že plynový (zřejmě tedy kvůli 3f a 1f rozvodu). Za kuchyňskou linkou mám tedy klasickou dvouzásuvku. V jedné mám teď troubu, do druhé bych plánoval zapojit právě tu desku.

K odpovědi od tebe mě ještě napadá. Píšeš, že máš pečící troubu zapojenou na 3f? Není tedy divné, že já to mám na klasickou 1f zástrčku? jištěno by mělo být 16A jističem, v chodu byla již několikrát a pojistky drží. A vlastně předtím jsme měli kombinovaný sporák (plyn+el.trouba) a vše bylo na jednu zástrčku jedním kabelem a taky ok. Takže myslíš, že by to mohlo být v pohodě? Abych nebyl limitován používat buď troubu, nebo si škrtnout :-)
Díky

Odběrem škrtátka se netrap, to je zanedbatelný.
Troubu mám možná na jednu fázi, nepamatuji se, ale přívod je třífázový, protože projekt bytu počítal i se sklokeramikou, proto 3 fáze, i když mám nakonec zaveden i plyn.
Ale připojení na zástrčku mi nepřijde zrovna vhodný, protože tam jdou opravdu velký proudy a zásuvka může vyhořet. Že ti to fungovalo dosud, neznamená, že to bude dobré i nadále. Trouba by měla být připojena přes svorkovnici.

Trouba je zapojena v zásuvce, ke který je docela blbej přístup, takže vypojovat to určitě nikdy nebudu. Navíc jsem ji koupil, vybalil, zjistil, že má zástrčku a šup s ní do zásuvky. Ani v návodu ani nikde jinde nestálo, že by se měla zapojovat přímo na vedení, natož, že je potřeba odborné připojení. Bylo tam jen takové to klasické - uzemněná zásuvka, 230V atd. Takže troubu by mě vůbec nenapadlo řešit jinak. To spíš právě tu desku. Ale myslím, že mám jasno. Pustím se do toho sám a ono to nějak dopadne ;)

Tak díky všem za rady. Nezabilo mě to, přežil jsem a vše funguje jak má. Na otestování, jsem zkoušel zapnout horkovzdušný ohřev, pro jistotu na 200°C a k tomu postupně zapálit všechny plotýnky. Jistič drží, takže ok. Pro ty, co by třeba stáli před něčím podobným, dá se to tedy udělat i podomácku. Zástrčka v OBI za cca 35,- zapojení například podle tohoto obrázku http://www.avnavody.cz/?sekce=vrch_jaknaav-konektoryrz (až úúplně dole)

Díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru