Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jak zabránit spálení pojistky multimetru při zapojení zdroje do zásuvky

Ahoj, stává se mi často taková věc, když měřím spotřebu proudu nějakých zařízení v zásuvce (například zdroje k notebookám atd). Ty zdroje jsou do 90W, což odpovídá 90/230= 400 mA maximální hodnotě efektivního proudu. Ale to stejně nic neznamená, protože buď k nim není připojeno nic a nebo napájí spotřebič (monitor, notebook) mnohem menším výkonem (notebook 10W, monitor 30W) + nějaké drobné za efektivitu zdroje + spotřebě naprázdno.
Problém je, že jak asi znáte, občas dojde k malému záblesku při zapojení nějakého zařízení do zásuvky (kvůli přítomnosti kondenzátorů v spínaních zdrojích nebo filtračních – je to správná teorie?) a nebo je to prostě náhoda že k zapojení dojde, zrovna když fáze je maximální. No a mě se občas stane, že při měření na rozsahu "malého proudu" ampérmetru – tedy do 500mA dojde i k přepálení pojistky. Ne vždy, někdy, pojistka nepraskne a měří to vklidu těch svých 80mA. Mě by zajímalo, jak tedy se tomuto vyhnout? Měřit na 10 A je zase blbé, protože tam to má nižší rozlišení.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
se občas stane, že při měření na rozsahu "malého proudu" ampérmetru – tedy do 500mA dojde i k přepál… poslední
ledníbrtník 02.02.2018 20:30
ledníbrtník

se občas stane, že při měření na rozsahu "malého proudu" ampérmetru – tedy do 500mA dojde i k přepálení pojistky.

tomu nerozumím. když prý víš jak fungují spínané zdroje, že potřebují nějaký rozlet k průměrnému fungování, proč tak nesmyslně omezený proudový rozsah? nastavení 2A vidím jako minimum.
nebo žiješ v tom, že u nesinusových odběrů budeš porovnávat rozdíly v jednotkách miliampér? a chápeš vůbec, co prý měříš?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru