Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem jak zabránit spálení pojistky multimetru při zapojení zdroje do zásuvky

Ahoj, stává se mi často taková věc, když měřím spotřebu proudu nějakých zařízení v zásuvce (například zdroje k notebookám atd). Ty zdroje jsou do 90W, což odpovídá 90/230= 400 mA maximální hodnotě efektivního proudu. Ale to stejně nic neznamená, protože buď k nim není připojeno nic a nebo napájí spotřebič (monitor, notebook) mnohem menším výkonem (notebook 10W, monitor 30W) + nějaké drobné za efektivitu zdroje + spotřebě naprázdno.
Problém je, že jak asi znáte, občas dojde k malému záblesku při zapojení nějakého zařízení do zásuvky (kvůli přítomnosti kondenzátorů v spínaních zdrojích nebo filtračních – je to správná teorie?) a nebo je to prostě náhoda že k zapojení dojde, zrovna když fáze je maximální. No a mě se občas stane, že při měření na rozsahu "malého proudu" ampérmetru – tedy do 500mA dojde i k přepálení pojistky. Ne vždy, někdy, pojistka nepraskne a měří to vklidu těch svých 80mA. Mě by zajímalo, jak tedy se tomuto vyhnout? Měřit na 10 A je zase blbé, protože tam to má nižší rozlišení.

Odpověď na otázku

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny