Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Otáčky cirkulárky

Chci sestavit cirkulárku na palivové dřevo a potřeboval bych poradit kolik budu mít otáček na pilovém kotouči.elektromotor má 2910 otáček a řemenice vnitřní dosedací drážka 8,5cm,řemenice na kotouči průměr 7cm a kotouč má 50cm.
děkuji za rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Nechte si upravit "vnitřní dosedací drážku" na motoru na pr. 72 mm a bude to v pořádku. Ještě pro va…
mire 25.01.2018 17:10
mire
takže mám průměr řemenice měřit venkem? abych přesně spočítal otáčky.2910x 11=32010 :10=3201 otáček…
tara55 25.01.2018 21:58
tara55
Zpravidla u nové řemenice a nového klíňáku, téměř lícuje hřbet řemenu s obvodem řemenice. Ale nemusí…
Zerozero 25.01.2018 22:33
Zerozero
Dobrý den,pila na palivové dřevo s motorem 2800 otáček je nesmysl,sežeňte jiný motor 1400 otáček.Nyn…
Lubomír 26.01.2018 12:47
Lubomír
proč by mělo být 1800 otáček když ostatní doporučují 2700
tara55 26.01.2018 21:40
tara55
Vůbec jste neuvedl jak bude ta pila vypadat,píši vám jen to co je dáno i výrobcem těchto pil,máme v…
Lubomír 26.01.2018 22:35
Lubomír
To čumím... Že by měl být kotouč veden průchodem zkrz stůl, to čtu poprvé. Myslím, že by se stolu ne…
Zerozero 27.01.2018 01:12
Zerozero
Dobrý den,pro Zerozero,kotouč se ve stole nedotýká,ale ta škvíra ve stole ho okamžitě přidrží proti…
Lubomír 27.01.2018 11:51
Lubomír
Samozřejmě zcela nevylučuji, že za určitých okolností, jako třeba náhodný úder polena o kotouč, může… poslední
Zerozero 27.01.2018 20:19
Zerozero

Nechte si upravit "vnitřní dosedací drážku" na motoru na pr. 72 mm a bude to v pořádku. Ještě pro vaše info: na řemenici měříme a při výpočtu uvažujeme vždy velký průměr, neexistuje něco jako vnitřní dosedací drážka. Řemen neběží nikdy po dně drážky, vždy táhne za boky. Pokud se dostane až na dno, tak to má za sebou a je nutné ho vyměnit.

Zpravidla u nové řemenice a nového klíňáku, téměř lícuje hřbet řemenu s obvodem řemenice. Ale nemusí tak být vždy.
Vezmi klíňák a prsty jej vtlač do drážky řemenice (i té druhé). Jako průměr pak počítej místo, kde je hřbet řemenu. Pak ti to vyjde co nejpřesněji. Vyděl průměr větší řemenice (viz výše) průměrem té menší a vyjde poměr. Tím číslem vynásobíš, nebo vydělíš otáčky motoru, podle toho zda je převod do rychla, nebo do pomala.
Například velká 20, malá 10 poměr je 2. Do rychla - otáčky motoru x 2. Do pomala otáčky :2. Do pomala je,když je hnací menší, než hnaná. Je li možnost tak otáčky pily zvol asi o čtvrtinu menší než je maximální rychlost uvedená na kotouči. Otáčky blízké maximu se pouřívají jen pro velmi čisté řezy, což na palivo je zbytečné a kotouč bude bezpečnější, zejména při plátkovaném provedení. Zejména pro plátkovaný kotouč nezapoměň zkonstruovat kryt kotouče. Uvolněný plátek se může pohybovat rychlostí téměř střely z pistole. Uprostřed čela může být dost nepříjemný :-)
Ještě doplním reakci k příspěvku od Matyas. Pravda, řemenice by byla lepší dvojitá. Také já většinou řežu raději řetězovkou. Pro zajímavost, i když mám pilu Narex, tak jsem teď nedávno koupil jako rezervu pilu od Hecht za 800,-
Jasně, tutová kvalita to asi nebude, ale za tu cenu? Dva roky záruka. I kdybych s ní nařezal na jednu zimu, tak se zaplatí.
A když odejde, tak ji vrátím. :-):puff:

Dobrý den,pila na palivové dřevo s motorem 2800 otáček je nesmysl,sežeňte jiný motor 1400 otáček.Nyní proč tak,pokud chcete řezat dlouhá polena,tak nevyužijete průměr pily,pily mají kotouč vlevo,řemenice hřídele vpravo.Nyní ten problém,na motoru máte 2800 otáček,potřebujete nějakých 1800 co mají tovární pily,v tom případě budete potřebovat na pilovém hřídeli řemenici asi 125 mm,plus mezeru od krytu,nebo stolu centimetr,tak využití kotouče máte slabých devatenáct centimetrů což je na palivové dřevo dost málo.Proto je v pilách 4kw motor 1440 otáček a převod do rychla a tudíž řemenice na hřídeli menší než na motoru z důvodu,aby nepřekážela řezanému polenu a kotouč byl nejlépe využit.
Sám jsem to předloni řešil,koupil jsem lacino tovární pilu ,ale motor do ní někdo dal s otáčkami 2800,upozorňuji,větší řemenici mám,soustruh na případnou výrobu nové také,ale koupil jsem na bazoši motor 1440 otáček 4kw za 2500kč a pila běhá jak má.:-)

Vůbec jste neuvedl jak bude ta pila vypadat,píši vám jen to co je dáno i výrobcem těchto pil,máme v rodině ještě jednu o které píši a tak jsem se držel jejích parametrů.
Další je kotouč,musí být z dostatečně silného materiálu,pokud řežete palivové dřevo s odklopeným stolem a kotouč je ze slabého materiálu,tak má tendenci se vlnit,protože není veden ve vodítku jako skrze stůl,hrozí tak velký průšvih při rozvlnění se může roztrhnout,ostatní raději nedomýšlejte.
Dále otáčkami kotouče stoupá řezná rychlost a kvalita řezu,ale pouze tehdy když kotouč jen z části prochází stolem.O kotouč s otáčkami 2700 nevedený skrze stůl omylem brnknete polínkem,rozkmitá se a roztrhne,nechci strašit,ale když jsem tu moji pilu přivezl s tím motorem 2800 otáček,tak jsem ji zkusil zapnout s kotoučem 55 cm,hvizd od kotouče jako když startuje letadlo.
Celý život jsem pracoval se stroji s vysokými otáčkami,ventilátory,řezačky,hoblovky,frézy a spousta dalších,ale u té pily jsem usoudil,že je to krajně nebezpečné a otáčky jsem snížil výměnou motoru za správný.:-)

To čumím... Že by měl být kotouč veden průchodem zkrz stůl, to čtu poprvé. Myslím, že by se stolu neměl dotýkat nikdy.
Kotouč se normálně nevlní. Vlní se tehdy, když je tupý, nebo má malý šraňk a tím hřeje a vlní se vlivem teplotní roztažnosti. Za normálních okolností ho mohutná odstředivá síla drží doslova napnutý ve směru rotace a vychýlit ho znamená značnou sílu.
Z hlediska otáček motoru bych to zas tak nehrotil, pokud je už motor k dispozici. Nemá smysl mít řemenici na hřídeli menší, než jsou příruby kotouče a (nevím z hlavy), pro kotouč 50cm, zas tak malé nebudou.
Pro konstrukci pily bych tedy sehnal, nebo nechal vytočit řemenice na motor i hřídel stejného průměru, přibližně v průměru přírub. Raději dvou až třídrážkové, na slabší řemen, kvůli ohybu na menším průměru.
Má li motor 2800 otáček, bude to na pilu 50cm akorát. Případně bych to udělal trochu do pomala, tak na 2500ot. I kdyby byla řemenice trochu větší, málokdy se řeže až na doraz k řemenici. Tlusté poleno se případně pootočí, nebo řízne řetězovkou. Kotouč 50cm, také není na řezání tlustých polen, na to jsou kotouče i 90cm. :puff:

Dobrý den,pro Zerozero,kotouč se ve stole nedotýká,ale ta škvíra ve stole ho okamžitě přidrží proti vlnění a v tom je ten fígl.Nevěřte tomu,že se kotouč normálně nevlní,mám nařezáno desítky kilometrů na cirkulkách a vím,že i na pile se stolem se dobrý kotouč rozkmitá,stačí uvolněný kousek suku v řezu,vlítne mezi kotouč a vodící drážku ve stole a už to kmitá.Jak jste výše uvedl koupi levné motorovky HECHT,pokud jste nenarazil na zmetek,tak si pořežete dobře,máme v rodině tři pily z této produkce,jen jiný název a spokojenost,já ji mám osm let ,řeže jen silné,tak pět kubíků ročně,zatím bez problémů,jen vyčistěna palivová soustava a slouží.Hlavně servis na laciné díly na aukru a i-les.cz,kde jsem již nakupoval karburaci do křoviňáku kamarádovi a spokojenost.
To zde potom docházíme ke věcem,které tazatele příliš nezajímají,jen jsem uvedl vlastní ověřenou zkušenost odvozenou od hospodářské pily na dřevo,tuším to byla HOP-70,ono se jich vyrábělo více,tato byla na šedesátku kotouč a má otáčky něco přes osmnáctset otáček na hřídeli kotouče.On je totiž rozdíl v doporučené řezné rychlosti pro palivové mokré dřevo a dřevo suché do truhlárny,dejte si vysoké otáčky a uvidíte jak pilu na syrovém dřevu napečete a spálíte,vyhřejete,žačne se vlnit a je na vyhození,nejste první ,ani poslední kdo nevěří,doufám že už to stačí k rozluštění záhady s otáčkami.:-)

Samozřejmě zcela nevylučuji, že za určitých okolností, jako třeba náhodný úder polena o kotouč, může vést k zákmitu. Ale to se odstředivou silou velmi rychle srovná. O vodítko ve stole to může škrtnout. Jenže u pily s kolíbkou žádný stůl není a také se nic neděje. Jak jsem psal, vlnění je nejčastěji způsobeno teplem. Co se týče řezání suchého, či mokrého dřeva, má vliv něco jiného, než otáčky. Totiž jsou kotouče, které jsou převážně určené na podélné řezání, na příčné řezání a na řezání suchého, nebo mokrého dřeva. Kotouč pro řezání mokrého dřeva má mít více rozvedené zuby, právě proto, že mokré dřevo více svírá a je potřeba širší prořez. Pokud tak není, kotouč hřeje a vlní se. Jenže při domácím řezání to většinou nikdo neřeší a řeže tím co má. Tím občas vznikají problémy. Samozřejmě výrobce to ví,proto jsou i kotouče speciální pro palivo, které mají tvar zubů v kompromisu. Mají větší úhel podbroušení, menší počet zubů a trochu zvýšený rozvod. Při nákupu kotouče, je to nutno vzít v potaz.
Vzhledem k tomu, že asi 30 let topím dřevem, tak už mám také trochu zkušeností. :-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru