Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Otáčky cirkulárky

Zpravidla u nové řemenice a nového klíňáku, téměř lícuje hřbet řemenu s obvodem řemenice. Ale nemusí tak být vždy.
Vezmi klíňák a prsty jej vtlač do drážky řemenice (i té druhé). Jako průměr pak počítej místo, kde je hřbet řemenu. Pak ti to vyjde co nejpřesněji. Vyděl průměr větší řemenice (viz výše) průměrem té menší a vyjde poměr. Tím číslem vynásobíš, nebo vydělíš otáčky motoru, podle toho zda je převod do rychla, nebo do pomala.
Například velká 20, malá 10 poměr je 2. Do rychla - otáčky motoru x 2. Do pomala otáčky :2. Do pomala je,když je hnací menší, než hnaná. Je li možnost tak otáčky pily zvol asi o čtvrtinu menší než je maximální rychlost uvedená na kotouči. Otáčky blízké maximu se pouřívají jen pro velmi čisté řezy, což na palivo je zbytečné a kotouč bude bezpečnější, zejména při plátkovaném provedení. Zejména pro plátkovaný kotouč nezapoměň zkonstruovat kryt kotouče. Uvolněný plátek se může pohybovat rychlostí téměř střely z pistole. Uprostřed čela může být dost nepříjemný :-)
Ještě doplním reakci k příspěvku od Matyas. Pravda, řemenice by byla lepší dvojitá. Také já většinou řežu raději řetězovkou. Pro zajímavost, i když mám pilu Narex, tak jsem teď nedávno koupil jako rezervu pilu od Hecht za 800,-
Jasně, tutová kvalita to asi nebude, ale za tu cenu? Dva roky záruka. I kdybych s ní nařezal na jednu zimu, tak se zaplatí.
A když odejde, tak ji vrátím. :-):puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny