Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hlavný istič - vypínač

Dobrý deň!
V elektromerovej skrine mám momentálne hlavný istič B32A čo občas vypadne. Podľa mňa asi B-čko je tam slabý. S akým ističom to nahradiť tak že 32A zostala, ale by to bol silnejší? Existuje nejaký typ čo sa používa špeciálne ako hlavný istič?
S pozdravom.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Distribútorovi by to vadilo že je tam hlavný istič B alebo C ? V starších elekskrinách namiesto hlav…
maco1 09.01.2018 21:26
maco1
To že na "bouchnutí" žárovky reagoval hlavní jistič se může stát. Jde o t.zv.selektivitu jištění a t… nový
George63 09.01.2018 21:57
George63
Pri vymene pozor jako hlavni jistic nekteri distributori uznaji jen nektere vyrobce jisticu. poslední
Kenav 09.01.2018 22:44
Kenav

Distribútorovi by to vadilo že je tam hlavný istič B alebo C ? V starších elekskrinách namiesto hlavného ističa pred elektromerom je hlavný vypínač. Vadiť by mal len veľkosť hlav ističa. Na internete v ponukách som našiel také ističe ktoré nemali označenie ani B ani C ale nejaké iné písmená a bolo k tomu napísané že používa sa ako hlavný istič.
Ide o 3 fázový systém. Výpadok nastane vtedy keď pri zapnutí svetla vybuchne žiarovka a raz mi to stalo pri zapnutí zváračky /380V Brumov RTB3/. Teraz mi idu meniť elektromer a preto som na to myslel, že keď je už tu obvodný elektrikár tak by som dal vymeniť aj hlavný istič.
Ináč mi to odporučil jeden známy kto je elektrikárom že keď budem na to mať možnosť /nakoľko je to zaplombované/dobre by bolo to vymeniť.
Mám to nechať alebo kúpiť C-ko.

To že na "bouchnutí" žárovky reagoval hlavní jistič se může stát. Jde o t.zv.selektivitu jištění a tenhle jistič vypadne současně s jističem okruhu příslušného osvětlení, nebo reaguje i dříve a sám. A při zapnutí svářečky (indukční spotřebič) dochází k proudovému "nárazu" a při, většinou ještě zapnutých dalších spotřebičích, tento může opět vyvolat vypnutí hlavního jističe. Totéž se může stát třeba i při zapnutí cirkulárky s motorem většího výkonu.
Jinak, elektroměr bude měnit pracovník distributora, bez zásahu do hlavního jističe. A hlavní jistič tito pracovníci (pokud to není známý, nebo kamarád) nemění. Tuto výměnu musí provést oprávněná montážní firma, po nahlášení zásahu a odplombování hlavního jističe distributoru - správci sítě. Montáž toho "C", nebo jističe s větším proudem, určitě předem s ním projednat!
A místo obyčejných žárovek doporučuji LED žárovky. V současné době jsou už poměrně levné a mimo značné úspory el. energie "nebouchají". Mohou pouze přestat svítit, ale bez rázu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru