Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pojistný ventil Myjava závitový T1847 3/4" - 6 bar

Dobrý den,

máme doma plynový bojler hydro-therm 160l. Po výměně pojistného ventilu za nový se voda, tlak z bojleru pomalinku v době nahřívaní bojleru tlačí zpět do potrubí k redukčnímu ventilu skrz pojistný ventil. Podle mého názoru, až zde se zastaví o zpětnou klapku redukčního ventilu a začne se zvedat tlak, kdy po dosažení 6.3 bar začne pojistný ventil odkapávat. Domnívám se, že zpětná klapka pojistného ventilu nefunguje a tlak zachytí až redukční ventil, což není dobře. Takto dochází k opotřebení redukčního ventilu a po nahřátí bojleru, pokud není ihned odběr teplé vody je v potrubí teplé vody zbytečné vyšší tlak až do prvního odběru teplé vody, kdy voda z baterie vystřelí a tlak poklesne.
Jedná se o rodinný dům s přívodem vodovodního řadu.
Lze s tímto problémem pojistný ventil reklamovat?
Upravena velikost písmen. (Kurt)
Změna předmětu, původně: POJISTNÝ VENTIL MYJAVA ZÁVITOVÝ T1847 3/4" - 6 BAR (Kurt)

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Tento problém jsem měl u elektrického bojleru Dražice 200L. Mám stejný pojistný ventil. Vymontoval j…
Pavel N 24.01.2018 17:40
Pavel N
Po té výměně je vše v pořádku? Tedy pojistný ventil začne odkapávat dříve a tlak se netlačí zpět do…
Jarek36 05.02.2018 12:38
Jarek36
Po výměně když začne nahřívat bojler tak je tlak pořád stejný, (mám nastaveno 3,8 Bar), pojišťovák o…
Pavel N 16.02.2018 15:54
Pavel N
To znamená, že jste u pojistného ventilu Myjava přenastavil tlak, který je z výroby 6,3 na 3,8? To s…
Jarek36 16.02.2018 21:37
Jarek36
Ne. Na redukčním ventilu mám 3,8 Bar. Vyměnil jsem tu klapku. Ta je v tom červeném kolečku viz. foto… nový
Pavel N 17.02.2018 17:29
Pavel N
A máte někde na redukčáku nebo po cestě k bojleru manometr? Nebo jak jste poznal ten vyšší tlak v do… nový
Jarek36 20.02.2018 12:10
Jarek36
To, že teplá voda prochází přes zpětný ventil bojleru a zastaví se o zpětnou klapku redukčáku,je nem… poslední
Zerozero 21.02.2018 01:22
Zerozero

Tento problém jsem měl u elektrického bojleru Dražice 200L. Mám stejný pojistný ventil. Vymontoval jsem tu klapu a dal jsem tam klapu se stejného pojišťováku akorát 1/2. Předtím jsem měl dva menší bojlery s těmito pojišťováky a nebyl problém. Když jsem porovnal tu klapu co nefungovala s tou funkční, měla o hodně menši tu černou těsnící gumu.

To znamená, že jste u pojistného ventilu Myjava přenastavil tlak, který je z výroby 6,3 na 3,8? To se nesmí pokud vím, zruší se tím záruka případně nárok na pojištění, ale nemělo by to mít problém na funkčnost ventilu. Jinak je to tak je potřeba mít pojištovací ventil ve schodných barech, které jsou v mém případě nastaveny na redukčním ventilu na 3 bary. Objevil jsem tohoto výrobce, který má 3 nebo 4 barový pojištovák, nevím však jestli je vhodný i na bojler. Jinak když jsem nastavil tlak na redukčáku na 6 bar, tak pojištovák odkapával hned, bez toho natlakování, ale takto velký tlak mít nepotřebuji je to zbytečné pro jeden rodinný dům a problém potam nastal jinak. Po odběru vody začalo z pojištováku trochu více téct jakoby to nezvládal, což by se odrazilo ve velké strátě vody v přepočtu např. za měsíc.

http://www.topeni-koupelny.eu/instalace-rozvody/pojistovaci-ventily/duco-pojistny-ventil-3-4-x1-3bar-pro-teplou-vodu.html

A máte někde na redukčáku nebo po cestě k bojleru manometr? Nebo jak jste poznal ten vyšší tlak v domácím řádu?
Na té klapce (kuželce) to těsnění je nalepené nelze sundat. Jdu koupit náhradní klapku za 70 kč a zkusím ji vyměnit.

zde:http://eshop.vodomerypraha.cz/pojistne-ventily/t-1847-25-kuzelka-pojistneho-ventilu-dn-15/

Jinak moc tomu nedávám, těsnění by to nemělo ovlivnit. Pojistný ventil by měl, jak už je uvedeno i jinde mít podobné bary jako jsou nastavené v řádu díky redukčnímu ventilu. Raději mírně vyšší. Pak by to mělo fungovat a voda začne odkapávat z pojištováku po pár vteřinách. Podotýkám, že u plynového bojleru, který nahřívá rychle.

To, že teplá voda prochází přes zpětný ventil bojleru a zastaví se o zpětnou klapku redukčáku,je nemožné a zřejmě jen zdání.
Kapalina je nestlačitelná. Proto i kdyby netěsnil zpětný ventil u bojleru a přitom těsnil zpětný ventil u redukčáku, voda nemůže couvnout od bojleru směrem k vod. řádu. Tlačit se tedy zpět, by mohla jen pokud by netěsnil ani zpětný ventil u redukčáku.
Pokud by těsnil zp. vent. u redukčáku, voda couvne maximálně o pružnost trubky, což je minimální.
Ohřátí trubky před zp.v. bojleru, může být třeba prostým vedením tepla materiálem.
Jestli jsem si to dobře přečetl, tak je to, směrem od řádu. -- Redukčák, zpět. klapka, vedení s manometrem, zpět. ven. s pojišťovákem.
Proč tedy stoupne tlak ve vedení s manometrem, mezi redukčákem a zpět. ven. bojleru?
Právě proto, že kapalina je nestlačitelná. Kdyby jsi vyřadil z činnosti zpětnou klapku u redukčáku, zjistil bys, že najednou zpět. ventil u bojleru funguje bezvadně. Čím to je? Například u běžného kohoutku, je voda zastavená dost velkou silou, danou utažením šroubu v kohoutu. Ale ve zpětné klapce, takový šroub a síla není. Síla potřebná k zavření je daná jen slabou sílou vratné pružinky a hlavně rozdílem tlaku před a za klapkou. Tedy čím více stoupá tlak v bojleru, tím více klapka těsní. Ale za předpokladu, že tlak před klapkou se nezvyšuje. Ale dobře zavře právě v případě, že voda může i jen nepatrně couvnout směrem k řádu. Ale pokud je v tomto případě do přívodu vřazená další klapka (u redukčáku), může se stát, že tato klapka zavře nepatrně dříve a lépe, než ta u bojleru. Právě vzhledem k nestlačitelnosti vody se stane, že stoupající tlak z bojleru se přenese do trubky přes zpětnou klapku bojleru. Tato klapka se chová jako nedostatečně utažený kohout, právě proto, že je malý rozdíl tlaku před a za ní. Množství takto proniklé vody je nepatrné, ale stačí na zvýšení tlaku na manometru.
Pokud je za redukčním ventilem odběr studené vody, tedy z potrubí mezi zpětnou klapkou redukčáku a zpětnou klapkou bojleru, můžeš si moje tvrzení ověřit. Zavři hlavní přívod vody. Otevři někde studenou vodu, vyteče trochu, do uvolnění tlaku v trubkách. Zapni ohřev vody. Měl by začít odkapávat pojišťovák (při nízké nastavené teplotě ani nemusí). Pokud to je jak píšu, přívodní trubka k poj. ventilu zůstane studená a voda se nebude vracet. Pokud by zpětný ventil nefungoval, začne téci voda ze studeného otevřeného kohoutu, Bude se tam roztažností šířit voda z bojleru. Trubka před zpět. ven. pokud je bojler ohřátý v celém objemu, se bude znatelně ohřívat pronikající teplou vodou. Ke zvýšení efektu na tento pokus nastav teplotu na bojleru na vyšší teplotu. Pokud se to potvrdí, závadu bych v tom nehledal, je celkem jedno, jestli zpětný pohyb vody zastaví jedna, nebo druhá klapka. Ta klapka u redukčáku je jeho součást? Pokud ne, klidně bych ji vyřadil a zmíněný jev ustane. Ale myslím, že je to zbytečné.
Ještě: Pojistný tlak bojlerového pojišťováku bývá něco přes 6Atm. Pokud je tlak ve vodovodu nastaven třeba na 3Atm, dochází při puštění teplé vody k "vystřelení" a následnému snížení průtoku. Je to dáno tlakem v bojleru po ohřevu, než se tlak sníží na úroveň přívodu. (způsobí to pružnost nádoby, potrubí a malé množství stlačeného vzduchu nahoře v bojleru).
Není proto vhodné nastavovat tlak redukčáku na zbytečně malý tlak. Je lepší jen asi o Atm. menší, než je tlak pojišťováku.
Tvrzení že menším tlakem se šetří sváry bojleru je nesmysl. Naopak tlak potom kolísá mezi tlakem přívodu a tlakem pojišťováku, čímž bojler změnami tlaku pracuje. Tlak v bojleru se při ohřevu zvýší vždy na hodnotu pojišťováku.
No, opět jsem vytvořil román, ale snad je to vyčerpávající na pochopení. :puff::beer:

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru