Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krbová kamna

Prosím o zodpovězení pár záhad, čím více čtu o kamnech tím více se zamotávám co vlastně je a není dobré. V rodinném domku chceme pořídit kamna, teď topíme plechovými radiátory...v přízemí 4ks(3 průchozí místnosti a chodba), v patře 5 radiátorů(koupelna, chodbička, 3pokojíky). Naše původní vize byla: Jotul, kratki koza nebo Haas and Sohn....aby to mělo terciální spalování a vlezli jsme se nejlépe do 25tis.max 30tis.

1. Šamotová vložka? Litinová.....zdá se že litinová nepotřebuje údržbu,ale nabídky na trhu jsou oproti šamotu omezené...je opravdu šamot tak vyžadující časté opravy/výměny?

2. Když budeme topit v přízemí kamny, vypne se čidlo na spuštění radiátoru pro vytápění plynem v patře, kde máme ložnice...co s tím, abychom v zimě nahoře neměli chladno?

3. Výměník....ano/ne? ...vyřešil by se tím bod2, ale kromě vyšších finančních nároků - se někde píše o pojistném oběhu, při případném výpadku elektřiny(současně topíme kondenzačním plynovým kotlem Baxi)...což nikde nemůžu dohledat jak nákladné a složité by toto bylo(pojistný okruh myslím)

4. Ještě jsem viděla možnost vytápění patra pomocí "průduchů" v podlaze....informace mám také zmatené...opravdu jde "jen" o dvě díry na teplý a studený vzduch? ...tak je to snadné? V tom asi bude nějaký háček, že?

Snad jsem to srozumitelně napsala.

Děkuji za Vaše zkušenosti a rady, kterými mi pomůžete.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den. Odpovím asi takto . Terciální spalování je jen marketingové pojmenování sekundárního spa… nový
jenda d 10.12.2017 18:34
jenda d
Pokud máte teplovodní soustavu dimenzovanou na nízkoteplotní zdroj - kondenzační kotel, tak zvažte t… poslední
kejki 15.12.2017 20:39
kejki

Dobrý den.

Odpovím asi takto . Terciální spalování je jen marketingové pojmenování sekundárního spalování . To mají i obyčejné jotule f 602n https://www.youtube.com/watch?v=OFVLAmtPbbs
Kdy primár jde do žhavého , plameny se vracejí před dvířka a před deflektor je nasáván sekundár a dochází k druhotnému hoření dřevoplynu . U jotulek je to intuitivním ovládáním otočného kola . Kamna jsou jednoduchá , žádný rošt , žádný šamot . Plameny se koncentrují do uzkého hrdla kde je nad dvířky nejvyšší teplota. Vcelku hodně dlouhá doba mezi přikládkou na to jak jsou to malá kamna (odhořívají od předu do zadu ) . Třeba u jotulí f 3td , nic takového nefunguje , tam je deflektor rovný a když stáhnete vzduch , tak to špatně spaluje.
https://krbova-kamna.heureka.cz/jotul-f-602-n-gd-cerna/recenze/?s=6#reviews
Podobná kamna jako jotule https://www.mountfield.cz/kamna-trenk-2kam1118

Muj laický názor je že pokud spálíte tři , čtyry metry dřeva za zimu , tak bohatě stačí . Pokud spálíte víc jak 6 metru dřeva vyplatí se už něco lepšího . Pak se podívejte na kanadské plecháče , morsa 2110 nebo jotule s cb spalováním. Ty mají totiž test EPA . Američané totiž používají kamna jako hlavní vytápění a také je tak testují . Nacpou topeniště plné a pak je testují na emise na ruzné rychlosti hoření . Uččinnost je pak na uživatelovy , kolik pustí tepla do komína. Topeniště má pak dlouhou dobu mezi přikládkou a i uspory v palivu jsou značné .

Co se týče firmy haas a sohn , tak jeden pán měl problém s briketami kdy měl krátkou dobu hoření . Doporučil jsem mu vyzkoušet bankovka test - přivřete proužek papíru do dvířek a po obvodu by neměl jít vytáhnout. Tak zjistíte vzduchotěsnost a tím i regulovatelnost topeniště . U něj , ani v obchodě netěsnily dvířka , i když tam byla těnící šnura. Psal mailem do firmy , a tam mu odpověděly , že to není potřebné , jsou vyrobeny podle norem . Z mého pohledu je to vcelku nebezpečné , kdy tam mužete na noc naložit , třeba brikety a mužete kamna i značně přetížit , i když máte přivřený vzduch . Takže za mě palec dolu.

Pokud si vyberete kamna se šamotem , dívejte se zda mají normalizované tvarovky . Třeba u těch amerických plecháču , když praskne na boku , tak není problém vydělat ze dna a vzájemně je zaměnit . Také se vyhněte speciálním radiusovám sklum do dvířek . Běžné rovné sklo vám uříznou ve sklenářství , ale nějaké speciální bude nejen drahé , ale vyrobce ho nemusí mít hned na skladě. Často se u šamotu mluví o akumulaci , ale v topeništi je ho pár kilo . O akumulaci se dá mluvit , pokud máte zděná kamna o váze aspon přes tunu a více . Tam už uložíte energii na 6 až 8 hodin.

Pokud chcete topit do vody (vyměník) , zamyslete se kolik to bude stát celkem https://www.modrastrecha.cz/forum/topeni-vetrani-klimatizace/krbova-vlozka-s-vymenikem-napojeni/
Majitelé jsou pak v situaci , kdy přijdou domu a musí topit , aby se jim ta investice takzvaně vyplatila . Přijdou dom a natápí akunádrž , aby systém co nejvíce využily ., a stává se z toho kotelna na plný uvazek .

Jinak pruduchy v podlaze to muže fungovat , ale musí to být jako u teplovodního vytápění - dvě větve kde u jedné stoupá a druhé klesá vzduch (medium co přenáší energii) . Kamarád třeba vytápí dřevodomek spíše tak , že má otevřenou dole dispozici se schody nahoru a tam má do ložnic zavřeno (na spaní chce chladněji) . Opravdu jen když mrzne , tak otevře nahoře dveře . Ale to je vcelku dobře zateplený dum .

Pokud máte teplovodní soustavu dimenzovanou na nízkoteplotní zdroj - kondenzační kotel, tak zvažte tepelné čerpadlo. Ale vytápět patrový dům jedněmi kamny v obýváku, to je návrat do středověku.
Další věc je energetická náročnost budovy, jestli chcete dohánět úniky tepla dřevem, nebo izolací budovy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru