Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Krbová kamna

Prosím o zodpovězení pár záhad, čím více čtu o kamnech tím více se zamotávám co vlastně je a není dobré. V rodinném domku chceme pořídit kamna, teď topíme plechovými radiátory...v přízemí 4ks(3 průchozí místnosti a chodba), v patře 5 radiátorů(koupelna, chodbička, 3pokojíky). Naše původní vize byla: Jotul, kratki koza nebo Haas and Sohn....aby to mělo terciální spalování a vlezli jsme se nejlépe do 25tis.max 30tis.

1. Šamotová vložka? Litinová.....zdá se že litinová nepotřebuje údržbu,ale nabídky na trhu jsou oproti šamotu omezené...je opravdu šamot tak vyžadující časté opravy/výměny?

2. Když budeme topit v přízemí kamny, vypne se čidlo na spuštění radiátoru pro vytápění plynem v patře, kde máme ložnice...co s tím, abychom v zimě nahoře neměli chladno?

3. Výměník....ano/ne? ...vyřešil by se tím bod2, ale kromě vyšších finančních nároků - se někde píše o pojistném oběhu, při případném výpadku elektřiny(současně topíme kondenzačním plynovým kotlem Baxi)...což nikde nemůžu dohledat jak nákladné a složité by toto bylo(pojistný okruh myslím)

4. Ještě jsem viděla možnost vytápění patra pomocí "průduchů" v podlaze....informace mám také zmatené...opravdu jde "jen" o dvě díry na teplý a studený vzduch? ...tak je to snadné? V tom asi bude nějaký háček, že?

Snad jsem to srozumitelně napsala.

Děkuji za Vaše zkušenosti a rady, kterými mi pomůžete.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Pokud máte teplovodní soustavu dimenzovanou na nízkoteplotní zdroj - kondenzační kotel, tak zvažte t… poslední
kejki 15.12.2017 20:39
kejki

Pokud máte teplovodní soustavu dimenzovanou na nízkoteplotní zdroj - kondenzační kotel, tak zvažte tepelné čerpadlo. Ale vytápět patrový dům jedněmi kamny v obýváku, to je návrat do středověku.
Další věc je energetická náročnost budovy, jestli chcete dohánět úniky tepla dřevem, nebo izolací budovy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru