Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zapojení elektromotoru z mixéru.

Zdravím, jsem naprostý laik ohledně elektra. Potřebuju poradit s elektromotorem. Je ze staršího mixéru, potřebuju ho použít pro jeden projekt do dílny a chtěl bych ho rozběhnout s nějakým jednoduchým on/off vypínačem, pokudmožno. Problém je, že z motorku jsou vyvedeny modrý + žlutý a hnědý + 2x bílý + červený drát... něco bylo určitě zapojeno do nějakého regulátoru otáček, který ale nemám. Netuším jak motor zapojit na 220v přívodní kabel, přes nějaký vypínač. Bez regulace otáček, pokud by to šlo. Vysvětlete mi to prosím jako de****vi, protože, tomu opravdu nerozumím.

foto: https://imgur.com/a/DNf19

Děkuji za rady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Existuje nepreberné množstvo spôsobov voľby otáčok. Vždy (takmer vždy) sa zaraďuje do do série s rot…
ok 30.11.2017 09:05
ok
Mohl bych to zapojit tak, jak to bylo původně, ale nevím jestli mi něco nechybí. Mám jen toto ... ht…
calderap 30.11.2017 10:38
calderap
já bych se toho přímo bál. Jde o to co si opd toho slibuješ, na co to chceš použít. Ten motor bude t…
paul 30.11.2017 11:14
paul
Přesně jak píše předřečník, tyhle motorky mají bez zátěže tendenci se rozbíhat do velmi vysokých otá… nový
jirka44 30.11.2017 11:34
jirka44
To toho veľa nemáš. Ak ani nevieš ako funguje univerzálny sériový motor, tak máš len malú šancu to z… nový
ok 30.11.2017 11:18
ok
Já bych volil nejbezpečnější variantu, to znamená všechna vinutí do série (a samozřejmě do série s k… poslední
ml1 05.12.2017 14:31
ml1

Existuje nepreberné množstvo spôsobov voľby otáčok. Vždy (takmer vždy) sa zaraďuje do do série s rotorom pomocou prepínača otáčok iný počet závitov cievky statora. Takže sa trochu pohraj s ohmetrom, zisti si zapojenie vinutia statora na rôznofarebné vodiče (rotor má len dva vývody). A samozrejme si zisti, čo v rôznych polohách robí prepínač otáčok. Prečo nemôžeš použiť spolu s motorom aj prepínač otáčok v pôvodnom zapojení? Mal by si to bez veľkého rozmýšľania.

Já bych volil nejbezpečnější variantu, to znamená všechna vinutí do série (a samozřejmě do série s kotvou-rotorem). Takže ideální je, jestli máte ohmmetr, tak změřit, které vývody patří k sobě. Musíte mít v sérii obě poloviny (na pólových nástavcích) a rotor. To vypadá podle fotek, že už je hotové. Pak tedy bude potřeba zjistit, co patří k čemu a vybrat si vhodnou odbočku vinutí (já bych volil začátek, ale záleží na účelu). Větší buzení by mělo znamenat větší sílu a menší otáčky (ale je to sériový motor, takže volnoběžné otáčky budou veliké, skoro bych se toho bál pouštět to naprázdno, i když u střídavého nejsou nekonečné, ale ze školy si to už přesně nepamatuju).

Při zkoušení bude potřeba nejvyšší opatrnosti, protože hrozí nejen úraz elektřinou (jako laik byste si s tím hrát ani neměl), ale právě i mechanický úraz (co asi uědlá motorek, když se rozběhne .... třeba poskočí a padne vám na nohu, je potřeba na to myslet). Jestli nemáte regulovatelný zdroj (tyhle motorky běží klidně i na 24V, neřikám, že maji sílu, ale točí se), zapojte to pro první pokusy přes žárovku a až si budete jistý správným zapojením, můžete ji vyloučit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru