Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Mrazák v zimě.

Zdar. Mám chalupu kam jezdím na víkendy a v zimě uvnitř klesne teplota tak nízko že se lednička vypne.
Už vím že musí být určité teplo aby jela.
Jak je to ale se starým mrazákem Calex 50 litrů? Taky se bude vypínat, nebo pojede i při teplotách kolem nuly?
Díky za rady.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
No, myslím že nějaký mrazák z dob socialismu pojede furt.
Mamko Tatić 29.11.2017 22:27
Mamko Tatić
Tak to snad akorát Minsk 22. Ale zapínání a vypínání agregátu by museli řešit i v Dukovanech. Takový…
kozakl 30.11.2017 17:22
kozakl
Minsk 22 to je ovšem počítač nový
jirka44 30.11.2017 18:01
jirka44
Je tam ještě jeden problém a to olej v kompresoru. Ten může za nízkých okolních teplot ztuhnout a za… nový
nerady 30.11.2017 21:24
nerady
Je tu víc problémů s venkovní teplotou. Třeba kondenzační a vypařovací teplota chladiva, tedy množst… nový
mirektatra 30.11.2017 23:43
mirektatra
Pokusím se vysvětlit. Klimatická třída má vliv zejména na kombinované chladničky s jedním kompresore… nový
Zerozero 01.12.2017 00:07
Zerozero
Samostatný mrazák má taky klimatické třídy. Ten, který je určen do teplot 18-40°C dáte klidně do mís… nový
milan.cukrar 01.12.2017 06:21
milan.cukrar
Jak tam bude fungovat? Asi takhle. Ještě jsem neviděl as. elmotor, který by nefungoval v teplotě oko… nový
Zerozero 01.12.2017 13:22
Zerozero
Já s Vámi nemůžu polemizovat, páč tomu nerozumím. Jen mám drobné informace. Pak tedy nevím, proč jso… nový
milan.cukrar 01.12.2017 13:44
milan.cukrar
Ještě zopakuji. Klimatická třída je velmi důležitá pro kombinace s jedním termostatem. Vysvětleno vý… nový
Zerozero 01.12.2017 14:49
Zerozero
Zezero, jediné s čím můžu souhlasit je: A nebo, ne vždy je odborník skutečně odborník...vždy se najd… nový
milan.cukrar 04.12.2017 06:24
milan.cukrar
Já samozřejmě svůj názor nechci nikomu vnucovat, kdo nechce. Ani já se nepovažuju, za někoho, kdo ro… nový
Zerozero 04.12.2017 12:18
Zerozero
... a proto se u venku umístěných kompresorů tepelných čerpadel, klimatizací a chladících zařízení,… nový
mirektatra 01.12.2017 11:48
mirektatra
čo tu splietaš o klimatizačných zariadeniach situovaných v exteriéri, v hlbokom mraze, ktoré pracujú… nový
Nuda 03.12.2017 10:32
Nuda
Před 20 roky žádné BEKO nebylo:-D nový
miiikaaa 03.12.2017 12:37
miiikaaa
Zatím funguje bezvadně. Už dostal nové těsnění a byl přemístěn do jiné místnosti, jelikož je hlučný. poslední
Cat 25.03.2019 20:43
Cat

Je tam ještě jeden problém a to olej v kompresoru. Ten může za nízkých okolních teplot ztuhnout a zapříčinit poruchu. Starý mrazák nebude asi mít problém s nějakým vnějším čidlem ale s tím olejem. Kdyby se jednalo o mrazák na více jak 250 litrů tak bych to byl schopen pochopit (uschovat půl prasete atd.), ale na 50l to bude žrát jen elektřinu a peníze.

Pokusím se vysvětlit.
Klimatická třída má vliv zejména na kombinované chladničky s jedním kompresorem a jedním termostatem. Termostat hlídá nastavenou teplotu v chladničce. Funkce mrazáku je jen odvozená. A to tak, že se předpokládá (právě podle klimatické třídy), že je chladnička umístěná v relativně teplém prostoru. V tomto prostoru dochází k oteplování vnitřního prostoru vlivem ztrát přes izolaci a následném sepnutí termostatu a dochlazení.
Poměr vychlazování prostoru ledničky a mrazáku je nastaven tak, aby ztráty byly ve vhodném poměru. Tedy pokud je potřeba dochladit lednici, je potřeba dochladit i mrazák. Přitom chlazení mrazáku je dimenzováno s jistou rezervou, větší vychlazení nevadí.
Pokud tedy takovou kombinaci umístíme například do prostředí s teplotou cca 5st, okolní teplota je srovnatelná s vnitřní a ke ztrátám přes izolaci nedochází. Tím termostat nemá potřebu sepnout, v chladničce je chladu dost. Ale tím se nechladí ani prostor mrazáku. Jenže tam ke ztrátám dochází, rozdíl vnitřní a vnější teploty je velký. Dojde k roztátí mrazáku. Tedy čím je nižší teplota okolí, než připouští klimatická třída, tím více je narušeno mražení. Mražení je prakticky znemožněno, pokud vnější teplota je rovna nastavené v lednici.
Tento problém se ale netýká kombinací se dvěmi termostaty, zvlášť pro lednicí a mrazák a dvěma kompresory. Zde je každý systém samostatný. Pokud je lednice v chladu, chladnička nemusí dochlazovat, ale mrazák ano a jeho termostat sepne. (jsou i systémy s jedním kompresorem ale s dvěma termostaty a přepínáním toku chladiva, chová se to pak stejně). Takové lednice umístěná v chladu nejméně spotřebuje.
Samostatného mrazáku se problém také netýká. Má kompresor a termostat jen pro vlastní prostor, takže reguluje teplotu na nastavenou. Při jakékoliv teplotě vyšší, než je nastavená chladí podle potřeby. Pokud by okolní teplota dosáhla mrazu, jako je požadovaný v mrazáku, chlazení by neběželo vůbec, nebylo by potřeba, ztráty by byly nulové. Takže umístění samostatného mrazáku ve studeném prostoru e energeticky výhodné a ničemu nevadí. Možnost ztuhnutí oleje, jak bylo zmíněno nevadí, olej je tzv. nízkotuhnoucí a bez podstatného zvýšení viskozity snáší teplotu uvnitř mrazáku. Cirkuluje s chladivem a nesmí ztuhnout ve výparníku. Případné zvlhnutí izolace, jak též bylo zmíněno je málo pravděpodobné, snad jen v extrémě vlhkém prostoru. Ale v chladu je zpravidla ve vzduchu méně vlhkosti, než v teple. Zvlhnutí by bylo při mizerné izolaci spíš pravděpodobné v teple, kdy by mohlo dojít orosení povrchu vlivem pronikání chladu. ((pro rejpaly, pronikání tepla dovnitř ;-)).
Nebál bych se tedy mrazák dát do zimy, bude mít malou spotřebu. :beer: -a pak si jedno orošený nedej... :beer: Tak dvě no.

Jak tam bude fungovat? Asi takhle. Ještě jsem neviděl as. elmotor, který by nefungoval v teplotě okolo nuly. Mazání? Jak jsem již zmínil, aparatura obsahuje speciální nízkotuhnoucí olej, který v rozsahu teplot, jako je ve výparníku a naopak v ohřátém motoru, téměř nemění hustotu. a tedy ani mazací schopnost. Je na to speciálně vyvinut. Odpařování chladiva ve výparníku? Pracovní teplota je třeba minus 25st, okolní teplota mu je jedno. Srážení chladiva ve srážníku? Nízká okolní teplota podporuje srážení, tedy pro funkci plus.
Dále. Možnost nasátí kapalného chladiva kompresorem? Domácí chladničky jsou vybaveny hermetickým motorkompresorem. Obsah nádoby motorkompresoru okolo systému je větší než celý obsah chladiva. Sání chladiva je z vrchu nádoby. Pokud lednici neobrátíme vzhůru nohama, nemůže k nasátí kapaliny dojít. Nic jiného v lednici není.
Funkci velkých průmyslových chladicích systémů ani klimatizací neznám. Také jsem o nich nepsal, psal jsem o mrazáku.
Klimatická třída u mrazáku má význam třeba proto, že pro danou předpokládanou okolní teplotu má navrženou izolaci. Jedná se o kompromis mezi ekonomikou, rozměry a přijatelnými ztrátami. Tedy mrazák určený do vyšších teplot má kvalitnější izolaci, aby ztráty byly přijatelné.
Ještě nějaký důvod, proč by to nemělo fungovat? :puff: Proč si myslím že to vím? Do revoluce jsem pracoval ve firmě, kde byl servis chlazení domácího i průmyslového pro oblast několika okresů. Znal jsem všechny chlaďaře, dost jsme toho o chlazení prodiskutovali, občas jsem tam s opravami vypomáhal. Asi tak..

Ještě zopakuji. Klimatická třída je velmi důležitá pro kombinace s jedním termostatem. Vysvětleno výše. Zřejmě měl chlaďař na mysli takovou chladničku. A nebo, ne vždy je odborník skutečně odborník, i on si to mohl vysvětlovat nepřesně. Ale jinak skutečně kombinace v chladu nepracují správně. Jak jsem dále uvedl, další důvod který řeší klimatická třída je tepelná izolace. V tomto případě i u mrazáku. Proto nepopírám, že je údaj o klim. třídě důležitý. Ale na funkci jako takovou to má podstatný vliv jen u kombinací, kde hrozí roztátí mrazáku.
Ale abych byl přesnější, musím ještě zmínit jednu věc. Jedná se o umístění chladničky do prostoru, kde může teplota klesnout pod nulu. Jak jsem psal, samostatnému mrazáku to nevadí. Ale u kombinované lednice, nebo lednice samostatné, hrozí ještě opačný problém. Nejen, že u kombinace je znemožněno domražení mrazáku. Je li okolní teplota nižší, než v ledničce, dojde k otočení směru prostupu tepla. Lednice prochladne vlivem okolní teploty a obsah může zmrznout. Tedy jedeme li v zimě na chatu a předpokládáme li že tam v lednici čeká dvacet piv, může být škoda nevyčíslitelná. :-D
A ještě pro ještě větší úplnost. Zvláštním případem jsou ledničky určené do arktického prostředí. Zde museli konstruktéři sáhnout k sofistikovanějšímu řešení. Aby bylo dosaženo vhodné charakteristiky, obsahuje vnitřní prostor chladničky elektrické topení. :-D:-D8-)

Já samozřejmě svůj názor nechci nikomu vnucovat, kdo nechce. Ani já se nepovažuju, za někoho, kdo rozumí všemu a líp, než kdokoli jiný.
Když už něco k nějakému tématu napíšu, tak jen k tomu, kde mám ucelenější informace. Přesto i já se mohu splést. Ale snažím se o to, abych nepsal něco, o čem si nejsem plně jistý. Moje názory jsou většinou potvrzeny nejen teorií, ale zejména praxí. Například to s těmi lednicemi vím z těsného kontaktu i praxe ze servisu ledniček. Další praktické potvrzení mám z toho, že v době, kdy se ještě psi nekrmili granulemi, tak brácha měl starší mrazák v nevytápěné dřevěné kůlně a tam měl maso pro psa. Běhal tam v létě v zimě i za mrazu. Fungoval a nikdo to neřešil a to hodně let. Pokud bych neměl pravdu, tak by asi fungovat neměl. Přesto zdůrazňuji.. Píšu to sem proto, že to může někomu pomoci něco objasnit, ale kdo tomu nechce věřit, tak ať nevěří. I když někdy přes nesouhlas jiných se snažím názor obhájit, přesto to nikomu nechci vnucovat nějak násilím. Nejsem lektor ve škole a nebudu z toho nikoho zkoušet. A víceméně, píšu to pro lidi, které pravděpodobně asi nikdy nepotkám, takže mi může být docela jedno kdo mi věří a kdo ne. Asi tak. A příště sem možná zase nějaký cancy napíšu. 8-)

... a proto se u venku umístěných kompresorů tepelných čerpadel, klimatizací a chladících zařízení, montuje na spodní část kompresoru elektrické ohřívání, aby se zamezilo:
1) startu kompresoru se studeným olejem, který má snížené mazací účinky
2) nasátí kapalného chladiva, které se vlivem okolní nízké teploty nestačilo odpařit a mohlo by poškodit kompresor, zejména je-li pístový (spirální je proti nasátí kapalného chladiva odolnější)

:-/

čo tu splietaš o klimatizačných zariadeniach situovaných v exteriéri, v hlbokom mraze, ktoré pracujú pod inými tlakmi, iným médiom a mazacími olejmi než je tomu u klasického mrazáku na potraviny určeného do interiéru.

Osobne mám dva solitérne 350l mrazáky (vaňové-truhlicové, novšia je z nich Beko a jeden zn.:Whirpool) v letnej kuchyni, kde klesne teplota aj niečo pod nulu v tuhých mrazoch ak nechám mierne pootvorenú ventilačku. Mrazničky fungujú už minimálne dvadsať rokov bez problému, mrazia a spínajú sa bez výpadkov. Rozmrazím ich maximálne raz za 12 mesiacov, aj to iba kvôli hygiene vane lebo námraza po stenách je minimálna.

Doma, pri stálej teplote 24°C mi šuflíkový mrazák Bosch GSN29VW30 medzičasom odišiel - klesli tlaky kompresora, mrazil iba do polovice.

Teraz mudruj.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru