Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Mrazák v zimě.

Pokusím se vysvětlit.
Klimatická třída má vliv zejména na kombinované chladničky s jedním kompresorem a jedním termostatem. Termostat hlídá nastavenou teplotu v chladničce. Funkce mrazáku je jen odvozená. A to tak, že se předpokládá (právě podle klimatické třídy), že je chladnička umístěná v relativně teplém prostoru. V tomto prostoru dochází k oteplování vnitřního prostoru vlivem ztrát přes izolaci a následném sepnutí termostatu a dochlazení.
Poměr vychlazování prostoru ledničky a mrazáku je nastaven tak, aby ztráty byly ve vhodném poměru. Tedy pokud je potřeba dochladit lednici, je potřeba dochladit i mrazák. Přitom chlazení mrazáku je dimenzováno s jistou rezervou, větší vychlazení nevadí.
Pokud tedy takovou kombinaci umístíme například do prostředí s teplotou cca 5st, okolní teplota je srovnatelná s vnitřní a ke ztrátám přes izolaci nedochází. Tím termostat nemá potřebu sepnout, v chladničce je chladu dost. Ale tím se nechladí ani prostor mrazáku. Jenže tam ke ztrátám dochází, rozdíl vnitřní a vnější teploty je velký. Dojde k roztátí mrazáku. Tedy čím je nižší teplota okolí, než připouští klimatická třída, tím více je narušeno mražení. Mražení je prakticky znemožněno, pokud vnější teplota je rovna nastavené v lednici.
Tento problém se ale netýká kombinací se dvěmi termostaty, zvlášť pro lednicí a mrazák a dvěma kompresory. Zde je každý systém samostatný. Pokud je lednice v chladu, chladnička nemusí dochlazovat, ale mrazák ano a jeho termostat sepne. (jsou i systémy s jedním kompresorem ale s dvěma termostaty a přepínáním toku chladiva, chová se to pak stejně). Takové lednice umístěná v chladu nejméně spotřebuje.
Samostatného mrazáku se problém také netýká. Má kompresor a termostat jen pro vlastní prostor, takže reguluje teplotu na nastavenou. Při jakékoliv teplotě vyšší, než je nastavená chladí podle potřeby. Pokud by okolní teplota dosáhla mrazu, jako je požadovaný v mrazáku, chlazení by neběželo vůbec, nebylo by potřeba, ztráty by byly nulové. Takže umístění samostatného mrazáku ve studeném prostoru e energeticky výhodné a ničemu nevadí. Možnost ztuhnutí oleje, jak bylo zmíněno nevadí, olej je tzv. nízkotuhnoucí a bez podstatného zvýšení viskozity snáší teplotu uvnitř mrazáku. Cirkuluje s chladivem a nesmí ztuhnout ve výparníku. Případné zvlhnutí izolace, jak též bylo zmíněno je málo pravděpodobné, snad jen v extrémě vlhkém prostoru. Ale v chladu je zpravidla ve vzduchu méně vlhkosti, než v teple. Zvlhnutí by bylo při mizerné izolaci spíš pravděpodobné v teple, kdy by mohlo dojít orosení povrchu vlivem pronikání chladu. ((pro rejpaly, pronikání tepla dovnitř ;-)).
Nebál bych se tedy mrazák dát do zimy, bude mít malou spotřebu. :beer: -a pak si jedno orošený nedej... :beer: Tak dvě no.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny