Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Automaticka pojistka

Zdravím.
Kluk se ve škole přihlásil do nějakého kroužku slaboproudařu a po par směsicích si přitáhnu domu zdroj kde je jako výstup 5 a 12 V.
Na výstupu jsou jako ochrana normální pojistky do auta.
Asi se mu nějak nedaří, jelikož jsme po nějaké době zjistili, že v naších autech scházejí.

Dají se tyto pojistky nahradít nějakou automatickou?
Jako malý jsem měl toto ale stalo to 120 kč :-)
https://www.zeleznicni-modelarstvi.cz/p/de/trafo-fz1-na-ovladani-vozoveho-parku-i-koleji-33795
Jak je tam řešena ta ochrana, že se rozsvití při zkratu ta kontrolka a výpne se výstup?

Před mnoha lety jsem měl po domacku dělanou autonabiječku, kde byla jako ochrana obyčejná 12V autožárovka a při zkratu začala svitit.
Nepůjde to pořešít těma žarovkama?

Předmět Autor Datum
12V-14V žiarovkou sa dá ochrániť trafo na sekundáre pred skratom. Záleží od vinutia trafa a výkonu p…
Nuda 22.11.2017 06:38
Nuda
Ta automatická pojistka se nazývá jistič. Jen je rozměrově trochu nepraktickej, do malýho zdroje.
Prasak 22.11.2017 07:03
Prasak
jdi ty brepto, https://www.gme.cz/data/product/480_480/633-350.1.jpg
jajaja 22.11.2017 08:12
jajaja
Jsem mu to rozdělal a je tam 12V 6A a 5V 8A A co něco takoveho? https://www.ebay.com/sch/i.html?_od…
Vlastimír.k 22.11.2017 07:45
Vlastimír.k
Sakra predražená sranda u tých multifuzných poistiek pri 8A/12V. Skus osloviť domáceho predajcu, e-…
Nuda 22.11.2017 08:45
Nuda
Skus osloviť domáceho predajcu, e-shop, či ti neobjednajú vratný bimetal za lacný peňáz. Jako něco…
Vlastimír.k 22.11.2017 09:57
Vlastimír.k
Tie H1 12V/55W tam určite nacpeš, sú prťavé. Tiež sa oplatia, ak ich máš niekde doma v šuplíku. Ja m…
Nuda 22.11.2017 12:01
Nuda
Co je to za zdroj? Dej sem fotku. Kolik let je tvému synovi? Pokud se při přetížení nebo zkratu na v…
Yarda 22.11.2017 09:21
Yarda
Již že to smontované ale mi to připadalo, jako by to byli vnitřností něčeho takoveho. http://www.mz-…
Vlastimír.k 22.11.2017 10:00
Vlastimír.k
FZ1 je klasika. Sběračový transformátor, deskový usměrňovač, bimetalová tepelná ochrana (spíš než po… poslední
ml1 22.11.2017 13:49
ml1

Sakra predražená sranda u tých multifuzných poistiek pri 8A/12V.

Skus osloviť domáceho predajcu, e-shop, či ti neobjednajú vratný bimetal za lacný peňáz.

To by som na sekundár práskol do série nejakú postaršiu H7/12V vyštrachanú z "babičkinej škatulky" s prepojenými kontaktmi na obe vlákna (stretávacie a diaľkové), čo by dalo baj očko 90W pri skratovaní. Alebo dve spojené žiarovky H1/12V/55W=110W. Blízkej osobe to na pokusy bohate stačí a trafo sa nezničí.

Skus osloviť domáceho predajcu, e-shop, či ti neobjednajú vratný bimetal za lacný peňáz.

Jako něco takoveho za 147 kč :-D
http://lhotsky-elektro.kabel1.cz/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=5155&Treeid=&category_id=241&option=com_virtuemart&Itemid=5

Asi bude nejrozumnější ta autopojistka čina nebo ty žárovky.
Na těch 12V budu potřebova 2 a na těch 5V stačí jedna?.
Otázka je, jestli je do té krabice dostaneme.

Tie H1 12V/55W tam určite nacpeš, sú prťavé. Tiež sa oplatia, ak ich máš niekde doma v šuplíku. Ja mám H1 asi tri kusy ešte z konca rokov sedemdesiatych na svojho SAAB99 v ktorom bol reflektor s dvoma oddelenými parabolami za čelným sklom. Dnes sú mi na prd, ale tiež som v minulom miléniu dve H1 12V/55W takto paralelne spojil a práskol ich následne do série výstupného obvodu dvojcestného kremíkového trafa určené, ako nabíjačku PB Akumulátorov 6A/18V. Lampáše H1 slúžili v nabíjačke, ako ochrana pred skratom a zároveň ochrana proti prebitu, plynovaniu, deformácii PB článkov ak sa na dobíjanie náhodou zabudlo. Lineárna charakteristika vlákna žiaroviek postupne vyrovnala nabíjacie napätie, svit žiaroviek postupne oslabol na minimum ak sa baterka napakovala na 98% kapacity.

80Ah/12V Bosch mi vydržala tuším viac, ako desať rokov, ešte som ju zo SAABa prehodil na Ford Sierra a potom ju doklepala polovička na Š.Favorit 136/1988, kde sa síce do kastlíka ledva po drobnej úprave vmestila, ale fičala ako raketa. Možno, ak by sa človek o baterku pedantne staral, dodnes je stále vo výbornej kondícii.

Co je to za zdroj? Dej sem fotku.
Kolik let je tvému synovi?
Pokud se při přetížení nebo zkratu na výstupu přepálí tavná pojistka, asi to nebude ten pravý zdroj pro dětské bastlení. Tipuji, že je to nějaký vysloužilý PC zdroj a to bych dítěti školou povinnému rozhodně na hraní nedával. Spíš bych se praštil přes kapsu a koupil bych nějaký bezpečný. Koukal jsem se na nabídku GM, jsou tam zdroje tak od 2,5kKč.
Případně bych se poradil třeba na
http://www.ebastlirna.cz/
nebo na
https://list.hw.cz//pipermail/hw-list/
jestli by nějaký pro tyto účely vhodný nedoporučili.

FZ1 je klasika. Sběračový transformátor, deskový usměrňovač, bimetalová tepelná ochrana (spíš než pojistka). Sám jsem si inspirován tímto udělal svojí pro svůj zdroj 24V střídavých. První co potřebujete je nějaký bimetal. Já použil (celý) termostat ze staré žehličky. kolem bimetalu jsem přes tenký papír namotal několik závitů tenkého drátu, musí ale vydržet zkratový proud (žádné měření ani výpočty jsem nedělal, první se přepálil, tak jsem ho dal dvojmo a drží dosud). Je div, že ten papír, který časem dostal nahnědlou barvu ještě neprobíjí. Druhou důležitou částí je žárovka, která odlehčí kontaktu (bez žárovky to házelo slušné jiskry, což ostatně v tom FZ1 také) a zároveň působí jako signalizace. Poslední věcí, která vznikla spíš mimoděk bylo nahrazení porcelánové tyčky dřevěnou. Ta porcelánová mi někam zapadla (jinak by asi sloužila, jenom bych byl někde na začátku stupnice) a už se neobjevila, tak jsem vzal, co jsem měl po ruce (špejli). Tím jsem nastavil rozsah, aby tato moje ochrana vypínala po rozumné době (dřív než si zničím transformátor, i když ten jsem testoval do zkratu možná i hodinu).

Když se vyprodávaly přístroje za facku, pořídil jsem si tepelná relé tuším R100 s plánem nahradit jím tuhle mojí domáckou práci. Dosud se tak nestalo. Ale i toto by mohlo být inspirací.

Další možností je pojistky nahradit tenkým drátem, který se lehce nahradí. Pokud jsou to pojistky na nízkonapěťové straně, není to tak kritické. Na vysoké škole se v jednom předmětu používali tzv. vodní pojistky. Vypadalo to jako krabička do mikrovlnky, kde bylo několik kontaktů propojených tenkým drátkem, který byl navíc ponořený ve vodě (přecejenom jelo se tam s vyšším napětím než nějakých 12V (takhle z hlavy nevím, ale o moc víc jak 100 to nebylo) tak bylo potřeba zhasínat oblouk a vodní pára se na to zrovna hodí, to že ji pak nahradí vodivá voda tady nevadilo). Myslím že se nám stalo jen jednou, že bysme přepálili během jednoho cvičení všechny.

Ale hlavně než zapojí něco na zdroj, ať se několikrát přesvědčí, že tam nemá zkrat. Taky je možný připojovat zařízení opatrně, třeba přes žárovku. Ve slaboproudu je to sranda, ale v silnoproudu tam už i lítaji blesky (a někdy i kusy součástek).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru