Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Automaticka pojistka

Zdravím.
Kluk se ve škole přihlásil do nějakého kroužku slaboproudařu a po par směsicích si přitáhnu domu zdroj kde je jako výstup 5 a 12 V.
Na výstupu jsou jako ochrana normální pojistky do auta.
Asi se mu nějak nedaří, jelikož jsme po nějaké době zjistili, že v naších autech scházejí.

Dají se tyto pojistky nahradít nějakou automatickou?
Jako malý jsem měl toto ale stalo to 120 kč :-)
https://www.zeleznicni-modelarstvi.cz/p/de/trafo-fz1-na-ovladani-vozoveho-parku-i-koleji-33795
Jak je tam řešena ta ochrana, že se rozsvití při zkratu ta kontrolka a výpne se výstup?

Před mnoha lety jsem měl po domacku dělanou autonabiječku, kde byla jako ochrana obyčejná 12V autožárovka a při zkratu začala svitit.
Nepůjde to pořešít těma žarovkama?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
FZ1 je klasika. Sběračový transformátor, deskový usměrňovač, bimetalová tepelná ochrana (spíš než po… poslední
ml1 22.11.2017 13:49
ml1

FZ1 je klasika. Sběračový transformátor, deskový usměrňovač, bimetalová tepelná ochrana (spíš než pojistka). Sám jsem si inspirován tímto udělal svojí pro svůj zdroj 24V střídavých. První co potřebujete je nějaký bimetal. Já použil (celý) termostat ze staré žehličky. kolem bimetalu jsem přes tenký papír namotal několik závitů tenkého drátu, musí ale vydržet zkratový proud (žádné měření ani výpočty jsem nedělal, první se přepálil, tak jsem ho dal dvojmo a drží dosud). Je div, že ten papír, který časem dostal nahnědlou barvu ještě neprobíjí. Druhou důležitou částí je žárovka, která odlehčí kontaktu (bez žárovky to házelo slušné jiskry, což ostatně v tom FZ1 také) a zároveň působí jako signalizace. Poslední věcí, která vznikla spíš mimoděk bylo nahrazení porcelánové tyčky dřevěnou. Ta porcelánová mi někam zapadla (jinak by asi sloužila, jenom bych byl někde na začátku stupnice) a už se neobjevila, tak jsem vzal, co jsem měl po ruce (špejli). Tím jsem nastavil rozsah, aby tato moje ochrana vypínala po rozumné době (dřív než si zničím transformátor, i když ten jsem testoval do zkratu možná i hodinu).

Když se vyprodávaly přístroje za facku, pořídil jsem si tepelná relé tuším R100 s plánem nahradit jím tuhle mojí domáckou práci. Dosud se tak nestalo. Ale i toto by mohlo být inspirací.

Další možností je pojistky nahradit tenkým drátem, který se lehce nahradí. Pokud jsou to pojistky na nízkonapěťové straně, není to tak kritické. Na vysoké škole se v jednom předmětu používali tzv. vodní pojistky. Vypadalo to jako krabička do mikrovlnky, kde bylo několik kontaktů propojených tenkým drátkem, který byl navíc ponořený ve vodě (přecejenom jelo se tam s vyšším napětím než nějakých 12V (takhle z hlavy nevím, ale o moc víc jak 100 to nebylo) tak bylo potřeba zhasínat oblouk a vodní pára se na to zrovna hodí, to že ji pak nahradí vodivá voda tady nevadilo). Myslím že se nám stalo jen jednou, že bysme přepálili během jednoho cvičení všechny.

Ale hlavně než zapojí něco na zdroj, ať se několikrát přesvědčí, že tam nemá zkrat. Taky je možný připojovat zařízení opatrně, třeba přes žárovku. Ve slaboproudu je to sranda, ale v silnoproudu tam už i lítaji blesky (a někdy i kusy součástek).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru