Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem odvlhčovač vzduchu

Ahoj,
chtě nechtě, budeme muset řešit odvlhčení obchodu - květinářství. Vlhkost je vzdušná, nevzlíná (viditelně) zespoda - a je bohužel vzhledem k provozu nevyhnutelná.

Zdi - 60cm cihly, bez zateplení a možnosti zateplení.
Topení - přímotopy, držíme 20°C, víc není možné
Vlhkost - 95%
Okna - plast

Větráme pravidelně. Vlhko kondenzuje celkem pochopitelně na chladnějších místech - tepelné mosty u výloh apod., bohužel s chladnějším počasím začalo docházet ke tvorbě plísní.
Výlohy ošetřím obkladem už kvůli údržbě, čímž zároveň odsuneme část problému - kondenzace nebude tolik vadit a kondenzát se bude snadno odvádět. Ideální by bylo nějaké systémové odvhlhčení vzduchu. Napadá vás rozumné a cenově přijatelné řešení? Přímotopná sazba nám dává jisté možnosti v použití statických elektrických odvhlčovačů.

Domnívám se, že plastová okna starému domu vyloženě ublížila, na problému se zřejmě podílí i fakt, že před lety nějaký chytrolín zazdil odvětrání sklepa a dům podle mě prostě nepracuje jak by měl.

Díky za jakýkoli nápad.

Předmět Autor Datum
V miestach tepelných mostov, v rohoch okien kde sa tvorí kondenzát, navŕtaj dvanástkou diery prekryt…
Nuda 21.11.2017 18:48
Nuda
Ty díry mají být způsob, jak vyhazovat svoje peníte za ohřívání cizího vesmíru?
kejki 21.11.2017 20:25
kejki
Základní odvlhčovač z Lidlu ešopu stojí 4 tis., současně funí 280W tepla - vhodné použít u kritickýc…
kejki 21.11.2017 20:24
kejki
Ten vypadá velice futuristicky, a ta hadička je taky výhodou (pokud je ji kam vyvést). Já mám zkušen…
ml1 22.11.2017 13:10
ml1
Ja můžu doporučit konkrétní odvlhčovač (český výrobek), ale myslím, že reklama na konrétní výrobek j…
MartinHL 22.11.2017 12:04
MartinHL
No, pokud te prodej odvlhcovacu nezivi a odkazes na konkretni kus, co mas doma, neni to reklama kter…
bahno 22.11.2017 13:50
bahno
Dobře, díky za info. Je to tento kus: odvlhcovac-ap-12-k2
MartinHL 22.11.2017 17:36
MartinHL
děkuju za názory, nakonec se podařilo správce (s postrčením majitelky) přemluvit k činnosti - vybour… poslední
nocturneop15 23.11.2017 13:10
nocturneop15

Ten vypadá velice futuristicky, a ta hadička je taky výhodou (pokud je ji kam vyvést). Já mám zkušenosti u svého známého s trochu hranatějšími, myslím, že nedávno odešel poslední, ale při víc jak 10 letech non-stop provozu se neni čemu divit (vzhledem k tomu, že těm předchozím jsem nekokázal pomoct (zkrat v motoru v hermeticky uzavřené části chladicího okruhu), tak už mě k němu nevolal). Nevyzvídal jsem ani jestli dotyčný zase zajede do obi (nebo odkud to měl) a koupí tucet odvlhčovačů, mám svých starostí dost a ještě abych se staral o cizí. Právě nádoba s omezeným objemem tam byl kámen úrazu, protože se muselo pravidelně kontrolovat, jestli není plná.
Toho tepla bude o něco víc, protože kromě samotného příkonu (který se ve výsledku spotřebuje ne teplo a malá část možná na hluk) je tu ještě teplo odebrané té vodě (aby kondenzovala, musí jí ochladit pod rosný bod a ohřívá pak už jenom vzduch bez vody; viděl jsem ale i modely, které to teplo dávají vodě a můžou ochlazovat vzduch). Ve výsledku se teplota v místnosti držela o 2°C výše, než když neběžel.
Důležité je, aby to byla "lednička" a ne jenom nějaký chemický pohlcovač. Nechápu jen to slovo statický v dotazu, to jako že nemá kompresor, ale peltiéry (termočlánek naruby)? Ty přece mají mizernou účinnost, kterou vyvažují jiné výhody, ale zrovna pro tuhle aplikaci by to měl být klasický kompresorový (neboli modifikovaná lednička).

Obávám se, že plastová okna by situaci spíš zhoršila, protože ta jsou pro vlhkost nepropustná.

Ja můžu doporučit konkrétní odvlhčovač (český výrobek), ale myslím, že reklama na konrétní výrobek je na poradně nežádoucí, proto neuvádím odkaz.
My také bojujeme s vysokou vlhkostí, pasivní odvlhčovače jsou na nic. Pořídili jsme elektrický (cenově lehce přes 5000 Kč) a ta investice za to stála. Z jedné strany vlhký vzduch nasává a na druhé straně vyfukuje vzduch zbavený vlhkosti, voda odkapává do nádržky.
Za cca 2-3 hodiny provozu srazí vlhkost o víc jak 20%.
V noci kdy je přístroj vypnutý vlhkost vyleze zpátky nahoru, takže je to takový nekonečný boj, ale když se místnost pravidelně odvhlčuje na 50-55% vlhkost tak se plísním výrazně zhoršují podmínky.

No, pokud te prodej odvlhcovacu nezivi a odkazes na konkretni kus, co mas doma, neni to reklama ktera by vadila.
Ver, ze mistni admini temer intuitivne a velmi dobre poznaji, co je pokus o reklamu zdarma a co je popis vlastni zkusenosti s danym vyrobkem - to prvni sem nepatri, to druhy sem patrit muze a obcas je i vyslovene vitany.

děkuju za názory, nakonec se podařilo správce (s postrčením majitelky) přemluvit k činnosti - vybourá průduch ze sklepa, který nesmyslně zabednili a znemožnili tak normální cirkulaci vzduchu a zároveň k nám umístí malou rekuperační jednotku...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru