Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký zvolit výkon kotle na tuhá paliva

Dobrý den,
mám novostavbu, tepelná ztráta domu je cca 12kW, v projektu je akumulační nádrž 1000 litrů.

Jaký výkon kotle zvolit? Bude se topit převážně dřevem.
- kotel 18kW + aku nádrž 1000l
- kotel 23kW + aku nádrž 1500l

Jakou variantu zvolit a proč? S čím bude pohodlnější topení?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A ta akumulační nádrž slouží jen pro topení, nebo i pro TUV? A dále z čeho je nabíjena? Z toho kotle…
MilP 09.11.2017 08:30
MilP
Ano, nabíjena je z toho kotle a bude sloužit i pro TUV. nový
tomek2 09.11.2017 16:12
tomek2
Tepelná ztráta se uvádí při jaké venkovní teplotě? Jiná je ztráta při minus 30 a jiná při 10 stupníc… nový
PLV 09.11.2017 17:22
PLV
To je v nejaky norme, je to podle klimaticky oblasti, v CR jsou tri. Pri venkovni teplote -12°C v ni… nový
bahno 14.11.2017 22:31
bahno
Záleží na tom, jak velkou akumulaci můžete mít v baráku.My plánovali v projektu na domek technickou… nový
iconek 09.11.2017 20:17
iconek
Jakým stylem budu mít řešenou regulaci topení zatím nevím ani já sám :-) Asi zvolím kotel 27kW + nád… nový
tomek2 13.11.2017 21:32
tomek2
Dá se koupit nádrž i s vestavěným zásobníkem na TUV.Ušetříte místo na boiler. nový
iconek 14.11.2017 05:57
iconek
Ano to vím, ale spíše bych dal přednost samostatnému bojleru, hlavně kvůli tomu abych měl jednoduše… nový
tomek2 14.11.2017 14:00
tomek2
voda ma 4180J/kgK, tedy 1kW za jednu hodinu ohreje 1000l vody o 0.86°C, tedy 27kW ohreje za hodinu t… nový
bahno 14.11.2017 22:38
bahno
zdravím...dvacet let jsem do letoška provozoval kotel dakon s aku nádrží2000litrů vody. Topit jsem c… nový
mmirda 05.12.2017 16:22
mmirda
Pokud topíte do radiátoru , předpokládám topnou vodu aspon 45°c . Natopení kubíkové nadrže z 45 na 9… poslední
jenda d 05.12.2017 17:31
jenda d

Tepelná ztráta se uvádí při jaké venkovní teplotě? Jiná je ztráta při minus 30 a jiná při 10 stupních plus. Nepohybuji se ve stavební problematice a nevím, jak se ztráta uvádí. Měla by tam být nějaká rezerva pro mimořádné situace. :-)

To je v nejaky norme, je to podle klimaticky oblasti, v CR jsou tri. Pri venkovni teplote -12°C v nizinach, Praha a tak, -15°C na vetsine mist v CR a -18°C pro horsky oblasti. A stejne tak je to pro nejaky normovy teploty uvnitr objektu, jako 26°C v koupelne a tusimze(ruku do ohne za to nedam) 24°C v obytnych mistnostech, zbytek ma jeste min. V zasade by ten kotel mel mit "o trochu vic", ale zase ne o moc. Tady je to ale komplikovany tou akumulackou, tam bych vykon kotle predimenzoval o parnik, protoze prebytecny teplo si ulozim a pak sosam a zkratim tim cas potrebny k obsluze kotle. Takze pri 1500l zasobniku klidne 30kW-50kW, natopim to i s barakem za odpoledne a pak dva dny taham teplo ze zasobniku.

Záleží na tom, jak velkou akumulaci můžete mít v baráku.My plánovali v projektu na domek technickou místnost a v ni aku nádrž na 800 litrů.Já bych klidně ještě jednu přidal.Ale není na ni místo :-D

Vytápíme krbovkama o výkonu 15 KW z toho je 12kw do výměníku a 3kw do prostoru.Ohřev boileru elektřinou a nebo, pokud se topí v krbu, tak tím.
Topení máme radiátorové, podlahovku jsme dávali jen do koupelny.

Osobně bych doporučil silný kotel a větší nádobu.Jednou za dva, tři dny zatopit a mít klid.Jenže to není jen o instalaci akunádrže a kotle.To je o tom sehnat si dobrého topenáře, co celý systém dobře zapojí.A hlavně vychytat regulaci.

Máme systém zapojený zhruba takto:
Krbovky (kotel) s bypasem a trojcestným ventilem na přimíchávání studené vody z okruhu (teplotní spád 70-55) abychom zabránili tepelné korozi krbu.Oběhovka je ovládaná teplotním čidlem na výstupu otopné vody v kombinaci se spalinovým termostatem (aby když dotopíme, neběžela oběhovka v krátkém okruhu u krbovek i po vyhasnutí krbu).

Paralerně k tomu je připojená akumulace.Vstup otopné vody do předposledního nejvyššího místa na nádrži a předposlední nejspodnější místo na vracečce.Na svrchlíku akunádrže máme výstup vody to topného okruhu hnaný druhým oběhovým čerpadlem ovládaným prostorovým termostatem v referenční místnosti (obývák s kuchyní) a jištěním proti spuštění podchlazené vody z AKU.

Po nastavení teploty v referenční místnosti na 23 stupňů se v případě potřeby sepne druhá oběhovka a začne vytápět dům.Jakmile se referenční místnost (ta největší) natopí na požadovanou teplotu, oběhovka vypne.Zde nastává opravdu hraní si s teplotama a termostatickými hlavicemi.Jakmile je dosažena teplota v referenční místnosti, oběhovka se vypne a začne se teplá voda zase akumulovat v nádrži.

Samozřejmě nikdy tady na poradně neví, jakým stylem budete mít řešenou regulaci topení, potřebujeme víc informací.

Jakým stylem budu mít řešenou regulaci topení zatím nevím ani já sám :-) Asi zvolím kotel 27kW + nádrž 1500l. Nahřátí takové nádrže by mělo tomuto kotlu trvat údajně cca 3-5 hodin. Dělají se nádrže s jedním výměníkem, napadlo mě že by se tím výměníkem dala předehřívat vstupní voda do elektrického bojleru? Ale co jsem se díval na ty nádrže tak ty s jedním výměníkem ho mají ve spodní části, pro předehřívání vody by bylo vhodné ho mít nahoře.....existují vůbec takové? A nebo vymýšlím úplné blbosti a tak to řešit nejde?

zdravím...dvacet let jsem do letoška provozoval kotel dakon s aku nádrží2000litrů vody. Topit jsem chodil jednou za dva nebo tři dni podle počasí. Vybral jsem popel a dvakrát jsem během odpoledne nasypal kotel, Tín jsem natopil RD 12krát16m a nádrže...max hodina věnování se kotli. Dal bych větší kotel. hlavně kvůli násypce, abych tam nemusel tolikrát. U kotle jsem měl třícestný termostat MERTIK, který upouštěl do aku n. vodu o teplotě 70st., kterou jsem potom mahulváta čerpadlem cpal do radiátorů s termohlavicemi a ovládáním čerpadla v nejstudenější místnosti. Ten mertik je dneska LÁDOMAT akorát bez čerpadla. Byl z stabilmotorů do lodí nebo velkejch centrál. Nádrže obalit vatou...vysokoteplotní izolace,,,a obsypat drceným polystirenem..já30cm. Bojler zapojit přes 3cesták jako další radiátor a řízeně jej připojovat, nebo já jsem ohříval vodu přes tepelnej výměník....měl jsem k dispozici ty 2000litrů horký vody ohřáté od aku n.
Jde mi ale hlavou proč ne automat....od r 2020asi povinný kvůli emisím a volům z EU. Dodržet emisní třídu a pokud zrealizujete sám bude to za poloviční peníz než od firmy a seženete kotle bez doporučení za polovic. Joo a za deset let budetemít dost dřeva????ceny rostou a je ho čímdál mín, m.

Pokud topíte do radiátoru , předpokládám topnou vodu aspon 45°c . Natopení kubíkové nadrže z 45 na 90°c je potřeba asi 50kw . Z 2 kubíkových nádrží vám poskytuje záasobu tedy asi 100kw . Pokud tedy topíte jednou za 2 dny , tak to je asi 100kw/48 hod= 2kw/h tepelné ztráty . Máte výborně zateplený dum . Gratuluji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru