Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jaký zvolit výkon kotle na tuhá paliva

Dobrý den,
mám novostavbu, tepelná ztráta domu je cca 12kW, v projektu je akumulační nádrž 1000 litrů.

Jaký výkon kotle zvolit? Bude se topit převážně dřevem.
- kotel 18kW + aku nádrž 1000l
- kotel 23kW + aku nádrž 1500l

Jakou variantu zvolit a proč? S čím bude pohodlnější topení?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
zdravím...dvacet let jsem do letoška provozoval kotel dakon s aku nádrží2000litrů vody. Topit jsem c… nový
mmirda 05.12.2017 16:22
mmirda
Pokud topíte do radiátoru , předpokládám topnou vodu aspon 45°c . Natopení kubíkové nadrže z 45 na 9… poslední
jenda d 05.12.2017 17:31
jenda d

zdravím...dvacet let jsem do letoška provozoval kotel dakon s aku nádrží2000litrů vody. Topit jsem chodil jednou za dva nebo tři dni podle počasí. Vybral jsem popel a dvakrát jsem během odpoledne nasypal kotel, Tín jsem natopil RD 12krát16m a nádrže...max hodina věnování se kotli. Dal bych větší kotel. hlavně kvůli násypce, abych tam nemusel tolikrát. U kotle jsem měl třícestný termostat MERTIK, který upouštěl do aku n. vodu o teplotě 70st., kterou jsem potom mahulváta čerpadlem cpal do radiátorů s termohlavicemi a ovládáním čerpadla v nejstudenější místnosti. Ten mertik je dneska LÁDOMAT akorát bez čerpadla. Byl z stabilmotorů do lodí nebo velkejch centrál. Nádrže obalit vatou...vysokoteplotní izolace,,,a obsypat drceným polystirenem..já30cm. Bojler zapojit přes 3cesták jako další radiátor a řízeně jej připojovat, nebo já jsem ohříval vodu přes tepelnej výměník....měl jsem k dispozici ty 2000litrů horký vody ohřáté od aku n.
Jde mi ale hlavou proč ne automat....od r 2020asi povinný kvůli emisím a volům z EU. Dodržet emisní třídu a pokud zrealizujete sám bude to za poloviční peníz než od firmy a seženete kotle bez doporučení za polovic. Joo a za deset let budetemít dost dřeva????ceny rostou a je ho čímdál mín, m.

Pokud topíte do radiátoru , předpokládám topnou vodu aspon 45°c . Natopení kubíkové nadrže z 45 na 90°c je potřeba asi 50kw . Z 2 kubíkových nádrží vám poskytuje záasobu tedy asi 100kw . Pokud tedy topíte jednou za 2 dny , tak to je asi 100kw/48 hod= 2kw/h tepelné ztráty . Máte výborně zateplený dum . Gratuluji.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru