Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topení do dílny

Dobré ráno
Zima se blíží a tak řeším nějaké topení do dílny. Je to prostor 4x5 m se stropem 2,5m dřevěná vrata.
Uvažoval jsem o elektrickém topidle jako je https://topidla-master.cz/produkt/elektricke-topeni-topidlo-master-b5-zaruka-3-roky/
Je to dobrý/špatný nápad? V dílně nejsem zase extra často (občas 1-2 po práci, kus soboty,...) a pracuji tam primárně se dřevem (čili prach). Hodilo by se asi abych byl schopen to tam trochu ohřát relativně rychle, protože topit dlouho dopředu nepřipadá v úvahu (není kdy)
Děkuji

Předmět Autor Datum
Hezký den Osobně bych volil kamna, je-li tam komín, či je-li možné zřídit (kasický nebo stavebnice…
PETR M. 05.11.2017 09:32
PETR M.
P.S. Také vodu si na nich ohřejete pokud mají plotnu, přijdete zatopíte hodíte konvici s vodou a mát…
PETR M. 05.11.2017 09:43
PETR M.
Komín nemám a nebylo by úplně jednoduché ho udělat... Ale je to domácí dílna takže varianta přijdu r…
bobrb 05.11.2017 10:17
bobrb
To že přijdete ráno, byl jen příklad kdy využijete žhavé v kamnech, ne že musíte od rána "zatápět" :…
PETR M. 05.11.2017 10:55
PETR M.
Rozhodnutý určitě nejsem. A právě proto chci poradit.. Ještě ne napadl naftový bufík, ale mám ho spo…
bobrb 05.11.2017 11:21
bobrb
tam kde jsou piliny dřeva je prostředí výbušné a podle toho by mělo být voleno topidlo, to co chcete…
paul 05.11.2017 11:17
paul
Usazování prachu na spirále mě napadlo a nelíbilo se mi, ale tohle mi nedošlo. Nějaký nápad?
bobrb 05.11.2017 11:23
bobrb
Tak vzhledem k tomu možnému zápachu ze spalované nafty i když asi záleží o jaké jde topidlo a jak je…
PETR M. 05.11.2017 11:36
PETR M.
Anebo máte-li to u domu, natáhnout si tam normální teplovodní radiátor, to by bylo asi nejbezpečnějš…
PETR M. 05.11.2017 11:53
PETR M.
Tak mozes si tam dat elektricky olejovy radiator, ten ma spiralu schovanu v telese radiatoru v olejo…
poihu 05.11.2017 13:22
poihu
ja som skusal uz vselico od elektriny az po plyn a skoncil som u klasickych peteriek,mne sa najviac… poslední
fifo 05.11.2017 14:58
fifo

Hezký den

Osobně bych volil kamna, je-li tam komín, či je-li možné zřídit (kasický nebo stavebnice nejsou závratně drahé dá se pořídit za pět deset tisíc) chápu, že z bezbečnostního hlediska máte obavu z toho prachu znám ale stolárnu kde normálně kamny vytápí a nemají s tím jakýkoli problém. Výhoda kamen je rychlý náběh teploty, zbavíte se odřezků (nejde-li o dřevotřísky s lepidly, laminy apod. to pak zamoříte okolí smradem) v poměru rychlý náběh účinné vytopení / cena to vyjde nejlépe, pokud by jste chtěl udržet teplo delší dobu pak v závislosti na tom o jaká jde kamna lze užít např. i hn. uh. brikety pár metráků na sezonu vás nezruinuje. (např. když večer končíte a víte že ráno začínáte pak aby jste nepřicházel do vymrzlého a kamna zprovoznil bez nutnosti opět zatápět) Elektrické topení by bylo třeba zapnout vždy nějaký čas před tím než do dílny přijdete a pokud budou velké mrazy tak aby jste nemusel chodit ve svetru což je pro práci někdy nepohodlné. (zapotíte se svetr dolů, za chvíli chladno zase jej obléknete )

P.S. Také vodu si na nich ohřejete pokud mají plotnu, přijdete zatopíte hodíte konvici s vodou a máte kávu nebo horký čaj. To elektrické topidlo z odkazu nevypadá špatně vzhledem k prašnosti jak uvádíte ale nevím zda by bylo vhodné vzhledem k tomu ventilátoru, ten bude v rámci vytopení asi dosti honit vzduch po dílně.

To že přijdete ráno, byl jen příklad kdy využijete žhavé v kamnech, ne že musíte od rána "zatápět" :-) Jinak vidím že jste již rozhodnutý čili myslím že mimo tu elektriku toho moc nevymyslíte, (olej, Pb, bych viděl možná ještě jako rizikovější než kamna na TP) pak tedy jedině mít el. topidlo nastaveno vždy tak aby seplo před příchodem např. hodinu dopředu či ho zapínat na dálku což dnes není problém.

Rozhodnutý určitě nejsem. A právě proto chci poradit..
Ještě ne napadl naftový bufík, ale mám ho spojený s děsným smradem a kouřem :-(
Jinak tahle elektrika se mi líbila v podstatě jen pro to, že nežere kyslík a na léto to můžu vzít a uklidit aby nepřekáželo...

Tak vzhledem k tomu možnému zápachu ze spalované nafty i když asi záleží o jaké jde topidlo a jak je provozované (údržba) by bylo už lepší topidlo na Pb, nedostatku přístupu vzduchu bych se nebál předpokládám že tam máte netěsná vrata a okna, případně dáte na mikroventilaci ale to vše je podobné jako ta kamna na TP, čili mimo to jak jsem psal asi nic jiného než tu elektriku nevymyslíte, vzhledem k prachu ale by bylo lepší mít něco "sálavého" než topidlo s tím ventilátorem. Co se bezpečnosti týká ve velmi prašném prostředí není 100% jistá ani elektřina stačí zajiskření, nebezpečí výbuchu může nastat i bez jakéhokoli vytápění.
P.S.
Bezpečnější je mít prostor dobře větraný aby nemohla vzniknout ta "nebezpečná koncentrace" prachu který se vzduchem tvoří výbušnou směs, tady ale nevím jak se finančně oplatí topit elektřinou neboť větší část tepla pravděpodobně odvětráte, záleží ale jak tam budete často. (znám stolárnu tam topí kamny vrata mají věčně dokořán, čili tam ta nebezpečná koncentrace nehrozí) Také je to o tom zda tam máte účinné odsávání apod.,a hodně záleží co a jak tam děláte pokud je to domácí dílna kde stroje "nehrčí" v jednom kuse a nechrlí množství jemného dřev. prachu pak by to neměl být zas takový problém...., větší problém by byl tam kde by byly výpary např. ze skladovaného benzínu, ředidel apod.

ja som skusal uz vselico od elektriny az po plyn a skoncil som u klasickych peteriek,mne sa najviac osvedcily..davam do nich odpad z dielne ale hlavne kurivo pouzivam drevene brikety...pracujem tam s drevom a viem ze dvakrat bezpecne to nieje ale si myslim ze sa to da pri troske pozornosti zvladat...komin mam taky rozoberaci z klasickych kominovych rur a po sezone to cele rozoberem aj kachle vyhodim aby to nezavadzalo...nieje to konecne riesenie ale zatial musim vydrzat a dufat ze nebudu take mrazy ako vlani:)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru