Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Teplota vody v kond. kotli

Zdravím,

máme v bytě (90m²) kondenzační kotel Baxi NUVOLA 240 HT. Ve 4 místnostech klasické radiátory Korodo VK 600x1800(nebo 2000, teď nevím z hlavy). V centrální místnosti máme ovládací panel od kotle, kde nastavuji teplotu (2 režimy den 20,5 °C a noc 19 °C). Hlavice radiátoru v centrální místnosti je na max a v ostatních je otočena dle potřeby - avšak byt je "open space", tzn. ovládací panel je umístěn zhruba uprostřed bytu a teplota odpovídá +- 1 stupeň v celém bytě. Dům není zateplený, za rok protopíme cca 20 tisíc.

Na kotli mám nastavenou teplotu vody tuším 70 °C. Existuje nějaká tabulka, kde podle venkovní teploty měnit teplotu v kotli (třeba venku 5-0°C - kotel 60-65°C )??

Nebo se vyplatí i na takový starší kotel pořídit venkovní čidlo, aby regulovalo teplotu samo? Resp. firma vodo-topo mi samozřejmě řekla, že uspořím tisíce. Ale jde mi spíš o to, zda je to úspora za rok v řádu stovek nebo opravdu to do tisíců může jít?

Předmět Autor Datum
Nedaj na kecy, nejakým čidlom v exteriéri neušetríš ani trt makový ani ak berieš v potaz, že murivo…
Nuda 30.10.2017 12:15
Nuda
70 cm múry, to už hej.
pozorovateľ 30.10.2017 19:04
pozorovateľ
Spíše bych se klonil k úspoře max. do 700 Kč za top. sezónu podle uvedené metráže.
MilP 30.10.2017 12:18
MilP
vonkajší termostat riadi teplotu vody v kotli len v kotloch, ktoré vykurujú viacero bytov. Teplota v…
ok 30.10.2017 12:47
ok
Díky za odpovědi. Hmatatelnou úsporu by zajistilo jedině zateplení, to je jasné. Mně šlo spíš o to,…
Atrani 30.10.2017 13:03
Atrani
Teda ešte raz: Ak používaš kotol len na kúrenie a nie aj na výrobu teplej úžitkovej vody, tak regulu…
ok 30.10.2017 13:26
ok
omlouvám se, někam se mi to při revizi příspěvku zatoulalo - kotel ohřívá i vodu, tzn. používám ho i…
Atrani 30.10.2017 13:35
Atrani
Teplota venku: +5°C - kotel 40°, 0 - 45, -5 - 50, atd. poslední
Rce 30.10.2017 23:20
Rce

Nedaj na kecy, nejakým čidlom v exteriéri neušetríš ani trt makový ani ak berieš v potaz, že murivo pracuje s tzv. akumuláciu, tepelnou zotrvačnosťou.

Jedine opláštiť obvod, potom sa objavia tie tisíce ušetrených Kč. Ale chce to min. 20cm izolant a ako bonus, trojsklo. O strope a type strechy, či tepelných mostov nad prekladmi okien, si sa nezmienil ani ceknutím, tu je tiež rezerva.

Ja mám doma 24.5°C nonstop, ako u židov, bo tí sú pri tejto teplote velice čiperní, a platím polovicu. Pri 20°C by som klepal kosu. Lenže: 45cm Ytong, na tom nacapený 25cm izolant, izotermické trojsklo, stropy sú z miaka + 15cm nobasil, vrchný betón, finálne parkety, sedlová strecha je obojstranne zadoskovaná s 25cm vrstvou nobasilu medzi hranolmi a alobalovou dvojvrstvovou fóliou pod parozábranou zo strany škridiel.

Dole sa podlahové kúrenie takmer nezapíná, (tu si mrazák, chladnička, varná kanvica, indukčný šporhelt s el.trúbou na pečenie a zopár prdov z ľudského tepla vystačia do -10°C vonkajšej teploty) len pod sedlovou strechou by bolo zima, ako v stane, tam je voda do podlahy extra el.ventilom pripúšťaná podľa horného izbového termostatu.

vonkajší termostat riadi teplotu vody v kotli len v kotloch, ktoré vykurujú viacero bytov. Teplota v byte sa potom nastavuje prietokom teplej vody v každom byte zvlášť (termostatické hlavice). Keďže ty máš kotol, ktorý vykuruje len tvoj byt, tak máš zrejme trvalý obeh vody a termostat ti riadi teplotu vody v kotli tak, aby bol byt vykúrený na požadovanú teplotu. Pri takejto inštalácii je možné niektoré radiátory priškrtiť termostatickými hlavicami, ale je dobré najmenej jeden radiátor (v blízkosti termostatu) nechať otvorený. Ak máš nastavenú teplotu vody 70 stupňov, tak to je zrejme maximum, ktoré dosiahneš len v najväčších zimách, alebo keď intenzívne vetráš, alebo keď príliš priškrtíš obeh vody. Takto zapojený kotol pracuje s optimálnou spotrebou a žiaden vonkajší termostat tomu nepomôže.
Pre presnejšiu odpoveď by boto potrebné poznať schému tvojho vykurovacieho systému (napr. regulácia kotla ktorý okrem kúrenia zabezpečuje aj teplú vodu je komplikovanejšia).

Díky za odpovědi.

Hmatatelnou úsporu by zajistilo jedině zateplení, to je jasné. Mně šlo spíš o to, že servisní technik při čištění výměníku kotle několikrát poznamenal, že kdybych měl venkovní čidlo, tak ušetřím tisíce. Protože tak ten kotel jede na tu nastavenou teplotu pořád, i na podzim nebo z jara a s čidlem by si ji adekvátně měnil sám. Ovšem dát drátové čidlo na správnou svět. stranu by znamenalo lištovat přes nové sádroše skoro přes celý byt (nebo někde po zemi). Mě tedy hlavně zajímalo, jaká je reálná cenová úspora za sezonu. A pokud je to v řádu stovek, tak to nemá v mém případě cenu.

Ještě se teda zeptám takhle, přes ovl. panel v referenční místnosti (s hlavicí non-stop na maximum) můžu řídit v kotli teplotu vody, teplotu vody proti zamrznutí a teplotu při sprchování (nepoužívám). Má cenu kotli snižovat teplotu teď při relativně vyšších teplotách na třeba 55°C?

Teda ešte raz:
Ak používaš kotol len na kúrenie a nie aj na výrobu teplej úžitkovej vody, tak reguluj teplotu vody v kotli pomocou termostatu v referenčnej miestnosti. Termostatická hlavica v ref. miestnosti musí byť otvorená naplno. Obehové čerpadlo je zapnuté trvale. Tak dosiahneš najvyššiu účinnosť kotla, pretože teplota v kotli je najnižšia možná a teda účinnosť najvyššia. A žiadne vonkajšie čidlo na tom nič nezmení.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru