Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zasuvka mimo prudovy chranic

Je mozne v ramci rekonstrukcie elektriky v byte ponechat niektoru zasuvku (zasuvky) aj mimo chranic? Myslim tym zasuvlu na ladnicku, mrazak. Ak je to mozne, treba ich nejako oznacit? stitkom a pod ? Alebo to nieje nejako ujednotene a zalezi na reviznom, ako sa k tomu postavi. D.

Předmět Autor Datum
Obecne lze, pokud neni zasuvka pristupna laikum nemusi mit chranic. A zrovna lednice se uvadi jako t…
bahno 17.10.2017 09:56
bahno
Není to z důvodu, že je schovaná za lednicí. Norma praví, že chránič nemusí být v obvodech, kde by j…
Robisek2222 17.10.2017 11:17
Robisek2222
To je druhej duvod - takze vlastne se sesli dva. Ale treba mycka je taky OK, z duvodu jenz jsem nast…
bahno 17.10.2017 14:49
bahno
A zrovna u myčky bych chránič rozhodně neodebíral. Ten přístroj pracuje s vodou a bráchovi chránič p…
JR_Ewing 17.10.2017 18:01
JR_Ewing
IMHO nikde neni vhodny ten chranic nedat(ok, treba IT sit, ale to ma doma malokdo), rikam jen, co je…
bahno 17.10.2017 22:59
bahno
Nojo, za mých mladých let žádná fíčka nebyla a taky jsem to přežil (a schytal nakopání z proudu nesp…
Rce 17.10.2017 23:22
Rce
Rce, naprostý souhlas, ale chápu jiné, že nevědí tolika co my. Oni v našich letech budou mluvit podo…
milan.cukrar 18.10.2017 06:24
milan.cukrar
Dětské pojistky na zásuvkách jsou příšerné. Doma je nemáme (když kupuju psa, koukám aby tam nebyly),…
ml1 18.10.2017 16:49
ml1
Detsku poistku na zasuvke v rozobratom stave zakvapkavamtrochou silikonoveho oleja. Inak ochrani zas… poslední
miso2 18.10.2017 21:32
miso2
jasne ze zasuvky budu v byte pod chranicom, v podstate vsetky, jednalo sa mi konkretne o tu zasuvku…
truhlik 18.10.2017 10:51
truhlik
No to asi záleží na Vás. Já v mládí za svobodna míval v lednici citron, flašku slivovice a oční kapk…
Robisek2222 18.10.2017 11:16
Robisek2222
A čo ti bráni dať na tú chladničku samostatný prúdový chránič, alebo kombinovaný chránič-istič? Keď…
ok 18.10.2017 15:11
ok
Proudový chránič ti vyletí třeba když někde udeří v okolí blesk - v době dovolených častá věc. Někdy…
Rce 18.10.2017 19:15
Rce
Právě lednice je ten příklad. A vůbec to není sci-fi, na minulém školení z padesátky nám ten školite…
ml1 18.10.2017 16:41
ml1

Obecne lze, pokud neni zasuvka pristupna laikum nemusi mit chranic. A zrovna lednice se uvadi jako typickej priklad, pokud je zasuvka za lednici, takze k ni neni normalne pristup muze byt bez chranice. Obvykle i na vlastnim okruhu, takze treba pri odjezdu se vsechno shodi, krome lednice. Lze.

Není to z důvodu, že je schovaná za lednicí.
Norma praví, že chránič nemusí být v obvodech, kde by jeho vypadnutí mohlo způsobit např. materiální škody. Takže se nabízí lednice, PC, el. topení, klimatizace, EZS, a další jiné.

IMHO nikde neni vhodny ten chranic nedat(ok, treba IT sit, ale to ma doma malokdo), rikam jen, co je v souladu s normou. Pro tu samostatnou zasuvku pro lednicku bych pouzil kombo jistic+chranic a bylo by, je to otazka cca 500Kc navic.
Ono obecne, povicero proudovejch chranicu je mnohem lepsi napad nez jeden na celej barak o velikosti mensiho hradu. Kdyz pak zatece do jedny zasuvky, nema pak clovek cernou hodinku a splesnively bource v mrazaku.

Nojo, za mých mladých let žádná fíčka nebyla a taky jsem to přežil (a schytal nakopání z proudu nespočet), dneska se chrání kde co. IMHO 240V v suchém bytě, s podlahou která většino nevede nemůže zabít. Jo, v koupelně s tím chráničem souhlasím, ale cpát na to i ledničku, to by se přehánět nemuselo. Dneska se všechno chrání, z těch zásuvek s dětskou pojistkou se můžu osypat (děti už vyrostly), nejde tam nic pořádně nacpat a kde to jde, tam to odstraním a kde ne, jednoduše to provrtám. Se divím, že jsem se dožil dospělosti, když nebyly různé protidětské uzávěry na lahvích, ředidlech a podobně. :-)

Dětské pojistky na zásuvkách jsou příšerné. Doma je nemáme (když kupuju psa, koukám aby tam nebyly), ale v práci ano (je to místnost, kde se pohybují převážně (kromě uklízečky všichni) kvalifikovaní pracovníci). Jednou mi takle nešla strčit vidlice do zásuvky, tak jsem to chtěl prošťouchnout šroubovákem, ten tam šel skvěle (k čemu že má sloužit ta ochrana?) do obou dutinek jednotlivě, tedy dítě by si mohlo hezky šáhnout na fázi i nulák, ale vidlice ani omylem. Taky jsem je u spousty zásuvek vyndal.

jasne ze zasuvky budu v byte pod chranicom, v podstate vsetky, jednalo sa mi konkretne o tu zasuvku na ladnicku, mrazak. Clovek ide na dovolenku, vrati sa a mrazak tyzden bez prudu . . . co je lepsie, resp. mensie zlo? bez chranica alebo pripadne obetovat obsah . . .

Právě lednice je ten příklad. A vůbec to není sci-fi, na minulém školení z padesátky nám ten školitel barvitě vyprávěl, jak vypadá lednička napraná masem, když zafunguje proudový chránič zatímco je majitel na dovolené.
Chránič je ochrana doplňková a v případě té lednice (stejně jako řady dalších spotřebičů, co maji kovový kryt spojený s ochranným vodičem) je pro ochranu postačující připojení krytu na ochranný vodič. V lednici se těžko nějak člověk dostane na živé části (napadá mě snad jenom žárovka, kde by si člověk při veliké něšikovnosti mohl šáhnout) a při průrazu na neživé musí zafungovat jistič. U ledničky snad nehrozí, že by jí nějaký analfabet připojil jen dvoulinkou. Prý ochrání i před fénem ve vaně, ale neznám nikoho, kdo by to zkoušel, my zkoušeli šahat na dráty jenom na suchu a tam funguje (než to stačí pořádně kopnout, tak vypne).

Nevzpomínám si, že by musela být taková zásuvka označená. Splňuje předpisy pro ochranu kromě toho, když se budou děti rýpat v zásuvce klíčema (tím že má kolík spojený s nulovým potenciálem), jenom neni doplněná doplňkovou ochranou. Tato doplňová ochrana je poviná snad jen v koupelnách a venku (nebo vnitřních u zásuvek, kde se předpokládá připojování spotřebičů venku). Určitě by bylo dobré mít to nějak označené, chtělo by to asi dohodnout s elektrikáři co to budou dělat (určitě to nedělají poprvé) a pokud se plánuje revize, je dobré mít to posvěcené i revizákem.

Nedělám bytové instalace, takže ne všechny podrobnosti se ke mně dostanou, ale snad pořád platí, že proudový chránič je sice doporučený, ale není povinný (na druhou stranu je vhodné dát ho všude tam, kde je to možné, protože může zachránit i život).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru