Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Zasuvka mimo prudovy chranic

Právě lednice je ten příklad. A vůbec to není sci-fi, na minulém školení z padesátky nám ten školitel barvitě vyprávěl, jak vypadá lednička napraná masem, když zafunguje proudový chránič zatímco je majitel na dovolené.
Chránič je ochrana doplňková a v případě té lednice (stejně jako řady dalších spotřebičů, co maji kovový kryt spojený s ochranným vodičem) je pro ochranu postačující připojení krytu na ochranný vodič. V lednici se těžko nějak člověk dostane na živé části (napadá mě snad jenom žárovka, kde by si člověk při veliké něšikovnosti mohl šáhnout) a při průrazu na neživé musí zafungovat jistič. U ledničky snad nehrozí, že by jí nějaký analfabet připojil jen dvoulinkou. Prý ochrání i před fénem ve vaně, ale neznám nikoho, kdo by to zkoušel, my zkoušeli šahat na dráty jenom na suchu a tam funguje (než to stačí pořádně kopnout, tak vypne).

Nevzpomínám si, že by musela být taková zásuvka označená. Splňuje předpisy pro ochranu kromě toho, když se budou děti rýpat v zásuvce klíčema (tím že má kolík spojený s nulovým potenciálem), jenom neni doplněná doplňkovou ochranou. Tato doplňová ochrana je poviná snad jen v koupelnách a venku (nebo vnitřních u zásuvek, kde se předpokládá připojování spotřebičů venku). Určitě by bylo dobré mít to nějak označené, chtělo by to asi dohodnout s elektrikáři co to budou dělat (určitě to nedělají poprvé) a pokud se plánuje revize, je dobré mít to posvěcené i revizákem.

Nedělám bytové instalace, takže ne všechny podrobnosti se ke mně dostanou, ale snad pořád platí, že proudový chránič je sice doporučený, ale není povinný (na druhou stranu je vhodné dát ho všude tam, kde je to možné, protože může zachránit i život).

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny