Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem slabý jistič

Dobrý den,

Mám garáž a v ní zavedenou elektriku. V garáži je jistič 6A. Občas si chci vyluxovat auto. Bohužel vysavač často vyhazuje jistič. Ale občas to vydrží než vysaju vše co potřebuju. Jistič většinou vypadne při zapínání vysavače. Pravděpodobně bude mít moc veliký příkon. Je nějaká možnost jak např. přiškrtit ze začátku vysavač, aby nebral tolik proudu a jistič vydržel? Např. něco jako regulátor který bych při startu ztlumil a pak ho lehce přidal. Nepotřebuju aby jel vysavač neustále na plný výkon (je dost silný). Nebo mi nezbyde nic jiného než vysavač se slabším příkonem?

Děkuji za nápady

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Hmm, to mě nenapadlo, že to je řadovka garáží, to pak teda raděj ten 6A nechat... A co 6A s charakt…
lk1 04.10.2017 12:20
lk1
Nebudu rozebírat proč, ale dát místo jističe s char. B jistič s char. C, nebo dokonce D, je horší pr…
Zerozero 04.10.2017 13:14
Zerozero
A dôvod? Vysvetlíš prečo?
ok 04.10.2017 13:37
ok
Je to velmi složité, nad rámec této poradny. Jen velmi zednodušeně. Jistič musí nejenom vypnout při…
Zerozero 04.10.2017 14:22
Zerozero
Je škoda,že jinak fundovaný názor je poškozen nesmyslným příkladem s ohradníkem.Dobu působení ohradn… poslední
Oldo 24.12.2017 09:24
Oldo
Jak tak na to koukám tak nejrozumější bude slabší vysavač, než se pouštět do nějakých větších akcí..…
VendaBenda 04.10.2017 21:47
VendaBenda
Pro začátek stačí vyměnit starý vyhřátý jistič za nový s charakteristikou B6A. Sám jsem stejný probl… nový
Já 1 15.10.2017 23:38
Já 1

Hmm, to mě nenapadlo, že to je řadovka garáží, to pak teda raděj ten 6A nechat...

A co 6A s charakteristikou D ?
topic,1740.0.html

např. Hager NDN106 (pravda stojí dvě stovky) ndn106-jistic-hager-p-26558.html

Ale 230V x 6A je 1380W, takže ňákej 1600W vysavač, k tomu např. jedna 100-vka žárovka a bude 6A skoro málo i s kdovíjakou charakteristikou, takže slabší vysavač to asi řeší dokonale...

Je to velmi složité, nad rámec této poradny. Jen velmi zednodušeně. Jistič musí nejenom vypnout při nadproudu, ale také v předepsaném čase. Tento čas je dán mimo jiné též impedancí smyčky, tedy odporu vodičů až od transformátoru. Jistič s vyšší charakteristikou, tento čas značně prodlužuje. Například při zkratu fáze na kostru, se po dobu, než jistič vypne, na kostře objeví napětí, které je dané napětím fáze a odporu smyčky.
Toto napětí, nesmí překročit hodnotu a čas, předepsaný normami. (jedná se například o čas, kdy určitá hodnota proudu začne působit škody na organismu). Použití jističe s delší charakteristikou, tuto dobu velmi prodlužuje. Tedy po dobu, než jistič vypne působí napětí na kostře neúnosně dlouhou dobu. Pokud pomineme to, že hlavní jistič u hodin v občanské výstavbě má být charakteristiky B, tak možnost osazení jističe s delší charakteristikou musí vypočítat rev technik, po změření hodnot impedance smyčky.
Ještě pro doplnění. Například jistič u hodin, bude B16A. Jistič zásuvky bude D6A. V případě zkratu, vypadne jistič u hodin a zásuvkový to vydrží. Takový to má vliv. (Ale pokud vedení vyhoví impedancí hodnotě pro char. D, pak vypadnou oba).
Škody na organismu jsou úměrné velikosti proudu a času působení. Například velmi krátký impuls proudu jinak o smrtelné hodnotě, organismu neublíží. (například el. ohradník s napětím 5000V). Proto ta vypínací doba u jističů.
No, nevím, jestli to takhle pro pochopení stačí, je to dost složité, na krátký článek. :puff:

Je škoda,že jinak fundovaný názor je poškozen nesmyslným příkladem s ohradníkem.Dobu působení ohradníku nelze ovlivnit,bezpečnost je zajištěna nízkým(bezpečným)proudem.Je také otázka,jak souvisí charakteristika jističe s poplatkem za jistič,myslím,že nás zbytečně přísnou normou nutí platit za silnější jistič vyšší poplatek.

Pro začátek stačí vyměnit starý vyhřátý jistič za nový s charakteristikou B6A.
Sám jsem stejný problém takhle rychle vyřešil. Jo a pro jistotu si zkontroluj dotažení šroubů ve všech svorkovnicích (krabice). Jinak si koleduješ v lepším případě, že Tě odsříhnou.

(stručně řečeno)

Větší jistič Ti prodraží přípojku od dodavatele, protože bys to měl nahlásit u dodavatele.
Pomalejší nebere ohled na stav a kvalitu přívodních drátů před a za jističem až k zásuvce které byly jistě dimenzované na původních B6A.
No a hlavně tady byla taky řeč o RT, ten by Ti to měl při první revizi odpojít už hlavně, protože to neodpovídalo původnímu projektu!
Pokud by to nepomohlo zavolej si odbornou pomoc.
Jistě i pro ty garáže je přidělen nějaký RT.
info kdo to je Ti jistě dá majitel nebo dodavatel el.

,,zerozero,, se snažil problém vysvětlit pro obyčejného člověka, jinže pro odborníka je to jistě težké.
Díky zerozero.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru