Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem slabý jistič

Je to velmi složité, nad rámec této poradny. Jen velmi zednodušeně. Jistič musí nejenom vypnout při nadproudu, ale také v předepsaném čase. Tento čas je dán mimo jiné též impedancí smyčky, tedy odporu vodičů až od transformátoru. Jistič s vyšší charakteristikou, tento čas značně prodlužuje. Například při zkratu fáze na kostru, se po dobu, než jistič vypne, na kostře objeví napětí, které je dané napětím fáze a odporu smyčky.
Toto napětí, nesmí překročit hodnotu a čas, předepsaný normami. (jedná se například o čas, kdy určitá hodnota proudu začne působit škody na organismu). Použití jističe s delší charakteristikou, tuto dobu velmi prodlužuje. Tedy po dobu, než jistič vypne působí napětí na kostře neúnosně dlouhou dobu. Pokud pomineme to, že hlavní jistič u hodin v občanské výstavbě má být charakteristiky B, tak možnost osazení jističe s delší charakteristikou musí vypočítat rev technik, po změření hodnot impedance smyčky.
Ještě pro doplnění. Například jistič u hodin, bude B16A. Jistič zásuvky bude D6A. V případě zkratu, vypadne jistič u hodin a zásuvkový to vydrží. Takový to má vliv. (Ale pokud vedení vyhoví impedancí hodnotě pro char. D, pak vypadnou oba).
Škody na organismu jsou úměrné velikosti proudu a času působení. Například velmi krátký impuls proudu jinak o smrtelné hodnotě, organismu neublíží. (například el. ohradník s napětím 5000V). Proto ta vypínací doba u jističů.
No, nevím, jestli to takhle pro pochopení stačí, je to dost složité, na krátký článek. :puff:

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny