Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Domácí palírna na kořalku

Dobrý den, prosím má někdo zkušenost s tímto přístrojem:DESTYLEX Destilační přístroj 50 litrů elektrický 00449, nevím, jestli se to toho dá nalít normální Mač a nebo jestli je to jen na tekuté, nepřipálí se ovoce na to topné těleso?

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na pálenie kvasu jedine kotlina ohrievaná po celom kontaktnom povrchu tekutiny, inak sa pripaľuje. T…
Nuda 26.09.2017 16:28
Nuda
Nemyslím, že by bylo nutností mít dvouplášťový kotel, aby se kvas nepřipaloval, můj známý má palírnu… nový
karelkaJ 22.07.2021 11:20
karelkaJ
Podle toho, kdy byl položený dotaz si možná tazatel teď někde vykračuje jako švihák s bílou hůlčičko… nový
Yarda 22.07.2021 13:13
Yarda
To by musela s hůlkou ťukat půlka Moravy s Slezska (a věřím, že nejen tam). Legální to bohužel na ro… nový
martas38 01.08.2021 00:37
martas38
Mluvil o tom odborník a říkal že otrava, v jejímž důsledku dospělý člověk oslepne nebo zemře, je sku… poslední
J_K 01.08.2021 19:08
J_K

Na pálenie kvasu jedine kotlina ohrievaná po celom kontaktnom povrchu tekutiny, inak sa pripaľuje. Teda aj na el.špirálu ak nemá kotol miešacie lopatky. Ideál je dvojplášťová ohrievaná vodou pod tlakom.

Síce špirála bude ponorená zrejme len na povrchu, kde je kvas riedky, no a pri teplote destilátu pri pomalom odparovaní so zohriatím na max. 80°C by sa nemusel teoreticky kvas pripaľovať na drôty lebo hustý sediment po zohriatí sadá ku dnu. Nemám s el. špirálou ponorenou v kvase skúsenosti, ale teoreticky by to mohlo fungovať bez pripaľovania.

Ja mám ten malý aparát na obsah 9l antikor s prietokovým chladičom na hadičky položený na varnú keramickú platňu el. šporáka, ale kvas sa pripaľuje vždy na dno, radšej kvas pred pálením scedím. Mám malý preš, klasika s laťkami na guličkové víno, kde kvas nechám najprv stiecť, ako keď sa lisuje hrozno. Mne to na vylúhovanie bylín 2l švédske horké z 60% pálenky alebo vydestilovať zopár kilo ovocia, stačí.

Nemyslím, že by bylo nutností mít dvouplášťový kotel, aby se kvas nepřipaloval, můj známý má palírnu s dvojitým dnem a nic se mu nepřipaluje....Maďarská palírna nabízí 1,5 mm+8 mm přivařené zesílené dno.

To by musela s hůlkou ťukat půlka Moravy s Slezska (a věřím, že nejen tam). Legální to bohužel na rozdíl třeba od Maďarska není, byť se to u nás děje poměrně masově. Ovšem při normálním vedení kvasu vzniká metylalkoholu tak málo, že by to byl tak maximálně bolehlav a nikoliv bílá hůl. To by se musel člověk sakra snažit, aby se dostal na nebezpečné koncentrace.

Mluvil o tom odborník a říkal že otrava, v jejímž důsledku dospělý člověk oslepne nebo zemře, je skutečně z domácího pálení téměř vyloučena. Že na takovou koncentraci lze dosáhnout pouze umělým přidáním methanolu. To pokud jsou šmejdi obzvláště nenažraní a s pančováním to přeženou.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru