Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tlak v expanzní nádobě

Čerpadlem z vrtané studny přivádím vodu do jednoduché soustavy. Expanzní nádoba 80 litrů, spínač a měřák tlaku. V poslední době je po dočerpání vody na měřáku tlaku 4(atm?) a jakmile vytočím kýbl vody, už se čerpadlo zapíná znovu. To dříve nebylo. Dodavatel (už zanikl) mi tehdy v 2012 řekl, abych tlak na měřáku držel na 2,2, a když to nebude, pumpou dofouknout expanzní nádobu Dlouho to tak bylo a vody jsem mohl vytočit i přes 3 kýble než se čerpadlo znovu zapnulo. Na zimu vždy vodu vypouštím ze všeho a vypínám elektřinu a tak jsem letos zjistil, že měřák tlaku byl na hodnotě 1 ještě před zapnutím elektřiny, proto jsem pořádně přifoukl nádobu.
Kdy mám kontrolovat tlak a kdy přifouknout, či odpustit vzduch? Je mi jasné, že čím více vzduchu bude v nádobě, tím méně se do ní vejde vody, a proto to chudák čerpadlo zapíná každou chvilku...

Předmět Autor Datum
Ahoj. Je mi jasné, že čím více vzduchu bude v nádobě, tím méně se do ní vejde vody, a proto to chud…
Stefran 16.09.2017 17:53
Stefran
Posledná veta znie presne podľa fyzikálnych zákonov naopak: Ak je viac vzduchu v expanzke ako vody (…
Nuda 16.09.2017 18:13
Nuda
jednoducho ho cez batériu pomalým odpúšťaním vystrieľaš spolu s vodou z batérie, teda počkáš, až sa… poslední
kenav 17.09.2017 19:27
kenav

Ahoj.

Je mi jasné, že čím více vzduchu bude v nádobě, tím méně se do ní vejde vody, a proto to chudák čerpadlo zapíná každou chvilku...

Tak to právě není, je potřeba optimální tlak.

Vypnout elektřinu k vodárně, vypustit co vyteče, nechat otevřenou vodu, natlakovat na 2 a 3,5 baru dle nádoby.
Návod s obrázky: odkaz

Posledná veta znie presne podľa fyzikálnych zákonov naopak: Ak je viac vzduchu v expanzke ako vody (cca 2/3), potom sa spínač po odpustení vody s menej častými intervalmi zapína.

Vzduch musí dotlačiť vodu na chlp vyvážene, aby nestrieľal pri výtoku z batérie alebo hadice skôr, než sa zopne tlakový spínač a začne pri spodnom zapínacom tlaku tlačiť vodu do sústavy.

Tlakomer má toleranciu, tj. spodný zapínací a vrchný vypínací tlak. Neradím ti zassahovať do mechanizmu po odňatí krytu tlakového spínača, lebo si lama a rozhasíš výrobné nastavenie, že ho nikto nedá do poriadku.
---------------------------------------
Ideálne sú expanzky vybavené gumenou membránou.

Ručnou pumpou (aj veľkou) sa nerobíš ako mul, minimálne 1.000 šťouchú, než sa dopracuješ k výsledku.

Chce to nejaký kompresor. Jednovalec na pohon el. motora sprevodovaný remenicou.

Stačil by ti kompresor určený na pneu 12V, to malé prdítko za 300.-Kč, len neviem, či by sa neprehrievalo. Niekto robí kompresory z chladničky alebo mrazáku ak sú telesá funkčné, len opatrne, neobracať, lebo mazací olej vyfúknutý do potrubia ti zasviní vodu pričom páchne priam božsky, smradu sa v potrubí nezbavíš.

Ak dotlačíš viac vzduchu do expanzky, jednoducho ho cez batériu pomalým odpúšťaním vystrieľaš spolu s vodou z batérie, teda počkáš, až sa automaticky zopne čerpadlo napojené na tlakový spínač pri spodnom zapínacom tlaku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru