Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je to v rozpore so súčasnými predpismi. Sporák bol pôvodne určený na štvordrôtové propojenie a ochra…
ok 20.08.2017 21:40
ok
Děkuju moc za rady, posílám poslední variantu zapojení. Odstranil jsem poslední klemu mezi nulákem a…
derry 21.08.2017 09:31
derry
Zapojenie je v poriadku. Ešte ten plášť kábla strč pod príchytku a skús aj zrealizovať predchádzajúc…
ok 21.08.2017 10:12
ok
A co když je to siť TN-C a byl použit 5ti žilový kabel?
kenav 21.08.2017 12:13
kenav
Samozrejme, že kábel musí spĺňať podmienku takú, že žltozelená je ochranná zem a modrá je pracovný n… poslední
ok 21.08.2017 13:00
ok

Je to v rozpore so súčasnými predpismi. Sporák bol pôvodne určený na štvordrôtové propojenie a ochranná zem sa získavala preklemovaním poslednej svorky na nulák. Súčasná norma nedovoľuje raz vytvorenú ochrannú zem (napr. rozdelením nuláka) znova prepájať s nulovým vodičom. Aby si vyhovel súčasným normám, tak by si mal odstrániť preklemovanie medzi poslednou a predposlednou svorkou a na poslednú svorku pripojiť žltozelený vodič tak, aby bol pripojený samostatne na kostru.
V zapojení, ako to máš na obrázku, ti nebude fungovať napr. diferenciálna ochrana (pokiaľ nejakú máš). A ďalej, v prípade prerušenia nuláka nezbadáš poruchu, pretože z hľadiska funkčnosti nulák bude nahradený ochrannou zemou, čo je ale neprípustné.
Keď však takéto veci neovládaš, nedoporučujem ti, aby si si to zapájal sám. Minimálne skontrolovať by ti to mal kvalifikovaný elektrikár.
A ešte: Svorka, ktorá mechanicky drží kábel, by mala pritláčať na plášť kábla, nie priamo na žily.

Samozrejme, že kábel musí spĺňať podmienku takú, že žltozelená je ochranná zem a modrá je pracovný nulák. Je neprípustné, aby bol niekam privedený žltozelený a pritom jeho začiatok je vo vzduchu. Jeho začiatok musí byť pripojený buď na zemnič, alebo nulák ale na konci už nesmie byť znova pripojený na nulák. Je to nejaký problém? Ale to je tiež jeden z dôvodov, aby to aspoň skontroloval kvalifikovaný elektrikár.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru