Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem přehřáté auto

Zdravím, včera se mi za jízdy přehřála jedničková oktávka (1,6i), teploměr ještě nebyl v červeném poli. Zastavil jsem a po otevření kapoty mi po chvilce bouchla vodní hadice od chladiče oleje. Hadici jsem po úplném schládnutí motoru vyměnil, dolil vodu a dál jezdím. Jenže po zahřátí mi vychází z výfuku hustý šedý dým. Když to protůruju tak vznikne velký oblak tohoto šedého dýmu, na volnoběh to kouří taky jen ne tolik. Předtím to nekouřilo vůbec.

Kde je nejspíše chyba?

Předmět Autor Datum
bouchla vodní hadice od chladiče oleje Co si pod tím představit ? Vytekl z toho teda olej nebo chla… nový
antibalda 14.06.2017 05:25
antibalda
bouchla vodní hadice, takže vytekla voda. Nedávno jsem nechával měnit těsnění pod hlavou - dostával… nový
Marek432 14.06.2017 07:48
Marek432
Je třeba odborně odzkoušet,zda nedošlo k poškození motoru vlivem vyšší teploty-těsnění hlavy,hlava,e… nový
E250TD 14.06.2017 06:00
E250TD
No to vypadá že fouklo těsnění pod hlavou... Pokud ano tak se ti dostává voda nebo olej do válců a t… nový
IkaSGC 14.06.2017 06:16
IkaSGC
vypadá že fouklo těsnění pod hlavou taky bych si na to vsadil... nový
jirka44 14.06.2017 07:29
jirka44
Na netu jsem se dočetl že by mohly být zapečené pístní nebo stírací kroužky, tím pádem žere olej. Ol… nový
Marek432 14.06.2017 07:57
Marek432
Jak zjistit jestli je to těsnění jsem ti už psal. Podívej se na vodu a olej. Těsnění pod hlavou může… nový
IkaSGC 14.06.2017 08:15
IkaSGC
Olej je čistý, olej ve vodě nepoznám, protože ten okruh mám zasraný emulzí ještě od minula. nový
Marek432 14.06.2017 11:20
Marek432
No, v tom případě prakticky nic v domácích podmínkách nezmůžeš. Servis, servis, servis. Pokud to tam… poslední
IkaSGC 14.06.2017 12:04
IkaSGC
Prdnuté tesnenie pod hlavou. Moc s tým nejazdi, tlak ti môže roztrhnúť aj expanzku na vodu prípadne… nový
Nuda 14.06.2017 08:06
Nuda

bouchla vodní hadice od chladiče oleje

Co si pod tím představit ? Vytekl z toho teda olej nebo chladící voda ?

Pokud ti kouří bíle/šedě, někde ti motor "přisává" chladící kapalinu (vodu). Nejspíše to má na svědomí to přehřátí. Ztrácí se nějaká provozní kapalina (olej/voda) ?

bouchla vodní hadice, takže vytekla voda. Nedávno jsem nechával měnit těsnění pod hlavou - dostával se mi olej do vody. Často jsem potom musel čistit expanzku od emulze, protože to pořádně nevypláchli. Bylo tam toho hnusu fakt dost a ještě asi je. Kouří to ani ne tak bíle, jak spíš tmavě šedě.

No to vypadá že fouklo těsnění pod hlavou... Pokud ano tak se ti dostává voda nebo olej do válců a tlak z válců do vody. To by znamenalo celkem pracnou opravu. Servis a fofrem. Už bych to moc radši ani nestartoval. Pokud by se voda dostala do oleje tak to zadřeš.

Zjisti jak vypadá olej (jestli je krásně tekutý a je ho dostatek) a jestli ti mizí voda. Pokud je z oleje hustá pasta = Průser, pokud mizí voda = Průser --> Servis

Na netu jsem se dočetl že by mohly být zapečené pístní nebo stírací kroužky, tím pádem žere olej. Olej mi to žralo už předtím, možná se to tímto zhoršilo. Prý se to dá zjistit změřením tlaků ve válcích. Nízký tlak by ale ukázal i na to fouklé těsnění pod hlavou?

Ještě mě napadlo že zkusím po nastartování otevřít víčko expanzky, v okruhu by měl být vyšší tlak, takže by to mělo zasyčet. Když nezasyčí, uniká to nejspíše do válců, mám pravdu?

Jak zjistit jestli je to těsnění jsem ti už psal. Podívej se na vodu a olej. Těsnění pod hlavou může rupnout hned několika způsoby. Buďto že se ti dostává olej nebo voda do válců nebo cokoli z toho mezi sebou. Pokud by se dostala voda do oleje tak ze z oleje většinou stane jen hnědá pasta. Čistit takový motor je radost. Pokud by se ti dostala voda do válců tak máš z auta pojízdnou dýmovnici a mizela by voda. Taktéž by se tlak mohl dostat do chladícího okruhu a trhat hadice... Pokud se dostane olej do vody tak počítej i s vyčištěním vodního okruhu. To jsou ale věci které tě nemusí zajímat protože to dáš někomu opravit. Je potřeba rozebrat celý vrch motoru, sundat hlavu, vyměnit těsnění. Vyčistit škody které to napáchalo. Nemá cenu psát jak se montuje hlava a že šrouby musí být utaženy správně na konkrétní moment. Prostě s tím jeď velmi opatrně s lehkou nohou na plynu do nejbližšího servisu.

Prdnuté tesnenie pod hlavou.

Moc s tým nejazdi, tlak ti môže roztrhnúť aj expanzku na vodu prípadne poškodiť piestne krúžky. Radšej povoľ víčko expanzky a futašuj okamžite s vozidlom do servisu alebo niekomu do garáže, robota na počkanie. Ty to ešte dokonca túruješ, Main Gááát!

Potrebuješ momentový kľúč lebo sa jedná o výmenu tesnenia pod hlavou. Radšej dávaj osobne bacha na výmenu aj v servise. Pri povoľovaní skrutiek hlavy sa musí dodržovať poradie, kľúč musí byť obojručný, typu "T" lebo hrozí pri nevyváženom ťahu na skrutku jej urvanie alebo pretočenie závitov v bloku. Blok motoru je iný level na financie.

Tesnenie pod hlavu sa kupuje výhradne značkové, nie Čína a spol. šmejdov za náhradu, lebo ti prdne tesnenie znovu. Za tých 120€ (3.000.-Kč) naúčtovaných za robotu za výmenu tesnenia ti to nestojí.

V prípade, ak bude nutné zarovnať hlavu (čo sa bežne v lepšom servise robí pri každej výmene tesnenia), je nutná fréza, nestačí vodný šmirgeľ natiahnutý na oceľovom nosníčku a ručne zabrusovať hlavu na kolene, ako pako.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru