Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tlaková zkouška vodovodního potrubí

Zdravím,uměl by mě někdo poradit,jestli je možné pomocí klasického kompresoru udělat tlakovou zkoušku vodovodní hadice 32.na konci bych hadici ukončil záslepkou ,tu jsem dnes již koupil.Ale nevím jak to udělat přechodku mezi kompresorem a hadicí .Kompresor má pistol na ventilky u automobilů.jedině mě napadlo koupit druhou zaslepku ,vyříznout orvor pro ventilek a ten tam potom nějak našroubouvat a oblepit ,ale nedávám tomu moc naději.Nevíte jestli něco takového existuje již hotové?díky

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
http://p2.uloziste.com/fotky8/w97da7b6a1cf12b7/8ea 4c84cf9f8a23e-2.jpg tak jsem už vytvořil zkoušeč…
Smoula 10.05.2017 15:42
Smoula
Len musíš zastaviť vodu na prívodnom ventile ak sústavu natlakuješ záhradnou hadicou (zrejme je to t… nový
Nuda 10.05.2017 16:38
Nuda
ne to normálně natlakuji kompresorem.na konec hadice která se dává do vodárny namontuji tuto vyfikun… nový
Smoula 10.05.2017 18:16
Smoula
jestli to někde bude utíkat. Ono se to dělá tak, že se systém natlakuje na nějaký tlak a nechá se… nový
čumil_old 10.05.2017 19:39
čumil_old
tak to já bych dal ještě před ten Manometr nějaký vypínač nebo jednocestný ventil... nový
Smoula 10.05.2017 20:46
Smoula
tak uvidíme ted o víkendu.Ještě mě napadla taková alternativa,kdyby to nešlu.Existuje tedy nějaké če… nový
Smoula 12.05.2017 18:21
Smoula
To čerpadlo do studní by samozřejmě šlo ale tlak.spinac nech v chatě. nový
Kenav 12.05.2017 20:02
Kenav
no ale to by to čerpadlo běželo pořád.Nebo jak to myslíš.V té domácí vodárně když se voda natlukuje… nový
Smoula 12.05.2017 20:58
Smoula
No přeci budeš brát proud přes ts z té vodárny. nový
Kenav 12.05.2017 23:30
Kenav
To bych ale musel natahnout z vodárny kabel.To by teoreticky šlo.Do studny dám tedy dám ponorné čerp… nový
Smoula 13.05.2017 06:52
Smoula
Nejprve řádně preskousej současný potrubí,a pak zavodnit to je ten problém.Jestli máš ve studní sací… nový
Kenav 13.05.2017 08:13
Kenav
já mám jenom koš,součástí koše je ten ventil propoštěcí.žádný jiný ventil tam nemám.to bych musel vl… nový
Smoula 13.05.2017 09:40
Smoula
Dobrý den,Kenav,vaše reakce je lichá,kombinací zpětná klapka plus koš na sacím potrubí ve studni jse… nový
Lubomír 13.05.2017 10:37
Lubomír
Som nahradil priamo na konci potrubia tento xindel namiesto sacích košov. Má teflónovú klapku mierne… nový
Nuda 13.05.2017 13:22
Nuda
Bolo by vhodné popísať ktorú hadicu chcete preskúšať,odkiaľ kam,či je sacia alebo výtlaková.Potom je… nový
Slavco31 13.05.2017 10:24
Slavco31
je to hadice z toho černého materiálu jak se to pokládá do země o pruměru 32.Jinak tlakovou zkoušku… nový
Smoula 14.05.2017 08:04
Smoula
Dobrý den,ještě je v čerpadle někde malé množství vzduchu,proto nemůže natlakovat.Loni volal kámoš j… nový
Lubomír 14.05.2017 09:46
Lubomír
jojo já se do toho relé nechci moc hrabat.V kolika atmorférácha nebo barech by se čerpadlo mělo vypn… nový
Smoula 14.05.2017 11:42
Smoula
To ani neradím,jen konstatuji co dovedou firmy ,které to živí.:-) nový
Lubomír 14.05.2017 12:22
Lubomír
Tlaky sú rôzne podľa továrenského nastavenia tlakomeru určeného pre domácnosti. Napríklad spodného,… poslední
Nuda 14.05.2017 12:43
Nuda

Len musíš zastaviť vodu na prívodnom ventile ak sústavu natlakuješ záhradnou hadicou (zrejme je to tá mosazná koncovka na prívodnú hadicu stiahnutá eskápaskou).

Podľa mňa ti netesní sací koš, tam býva niekedy pes zakopaný, že padá voda. Stačí šprajc, drobný piesok, malý bordel v klapke. Mne sa raz dostal úlomok z čerešňovej pecky do klapky, ktorý sa zakusol ostrou hranou do silónu, tiež som nad tým maturoval. Teraz mám pred sacou klapkou dole vo vode v studni na "baňatej" konštrukcii upnuté jemné sítko.

Ozvi sa ako dopadlo tlakovanie, kde fučí sacie...

ne to normálně natlakuji kompresorem.na konec hadice která se dává do vodárny namontuji tuto vyfikundaci a pustím do toho tlak z kompresoru a uvidíme jestli se to bude tlakovat nebo jestli to někde bude utíkat.Necham tam ten koš a budu poslouchat.Nic jiného už mě nenapadá.Byl jsem i dneska tady v instalaterství a taky řikali ,že jediná možnost je že ba to bylo blbě položené ta hadice a že je tam někde vzduchová kapsa.Ale tomu moc nerozumím ,protože ja zavodnoval od nejnižšího bodu a ten vzduch by se mel z logiky věci vytlačit.no uvidíme další víkend mě čeká.ještě že už má byt alespon hezky...

tak uvidíme ted o víkendu.Ještě mě napadla taková alternativa,kdyby to nešlu.Existuje tedy nějaké čerpadlo ,že by se dalo přímo do studny?,místo vodárny v chatě bych to propojil natvrdo a k čerpadlu do studny bych dotáhnul 220V.abY mělo také tlakové čidlo aby se samo vypnulo.dík za radu

To bych ale musel natahnout z vodárny kabel.To by teoreticky šlo.Do studny dám tedy dám ponorné čerpadlo.Problém ale bude jak připojím na ponorné čerpadlo na hadici 32 aby tam ještě zůstal koš aby nepadala voda?Napájení ponorného čerpadla bych připojil k motoru domácí vodárny a když by byl malý tlak v okruhu tak relé sepne a seplo by se i to ponorné čerpadlo ve studni.Ale tedy motor v domácí vodárně bych odpojil.

Dobrý den,Kenav,vaše reakce je lichá,kombinací zpětná klapka plus koš na sacím potrubí ve studni jsem namontoval desítky a vše ok,klapka tam je jako kontra pojistka proti vytečení vody ze sání.Dává se to takto z důvodu dnešních nekvalitních košů a také,že se sání dělá z plastové trubky,která se ve studni kroutí a tudíž se naklání i koš a uzavírací systém špatně dosedá,zlaté koše našich předchůdců,celé mosazné a uzavírala pogumovaná kovová koule,vždy dosedla přesně,jak jednoduché,takový koš v našem domě sloužil bez závady od roku 1939-1985 než jsem sání předělával z důvodu bagrování terasy.Dal jsem pak piráta,hrůza děs,pak další model s gumovou klapkou,zase po pár letech špatný a to mám pozink sání ,které se nenaklání.Po devadesátém roce přidána nad koš klaplka,vše slouží bez poruchy dodnes.Čerpadlo mám stejné konstrukce jako tazatel.:-)

Som nahradil priamo na konci potrubia tento xindel namiesto sacích košov. Má teflónovú klapku mierne dotláčanú pružinkou na pogumované sedlo:
http://www.jubak.sk/produkt/825/Spatna-klapka-zvis la,-mosadz/

Už pätnásť rokov nemám problém, klapka vždy sadne, ako riť na šerbeľ. Žiadne iné klapky alebo liatinové sacie koše nepreferujem, stoja za hovno. Piráta som vyrazil okamžite, nedosadal, najme ak vznikol známy trk v sacom potrubí tak sa zašprajcoval nejako šejderm, sadol bokom. Proste konštrukčný, fušerský, hnus.

Akurát na druhé sacie potrubie výkonného odstredivého čerpadla (mám v šachte vedľa studni dve čerpadlá), som musel vyrobiť baňatú konštrukciu na mosadznej klapke obtiahnutú jemným sítkom lebo mi vír nasal jemný bordel a táto 6/4" klapka zostala visieť, voda padala. Naposledy sa mi zakusol úlomok cca 3mm veľký z ostrej hrany pecky z čerešne priamo do klapky. Zrejme za zaniesol na topánke do vody v studni, lebo studňa, vrchná skruža je hermeticky okrúhlym deklom z armovaného betónu prekrytá ako opatrenie proti žížalám, slizniakom, hmyzu, krtom, hryzcom, tigrom, slonom, šarkanom, mimoňom z iných galaxií....

je to hadice z toho černého materiálu jak se to pokládá do země o pruměru 32.Jinak tlakovou zkoušku jsem provedl.lehký unik v koleně ve studni ,tak jsem to přetesnil ,ale asi tou zkouškou jsem poškodil ventil v koši,začal prosakovat a padala voda.Tak potom jsem vyzkoušel a světe div se,voda asi po 20 minutách začala tect.Takže super.Ted ale resim další věc.Vodarna néa né natlakovat aby se vypnula.Natlakuje se tak na 2 bary tuším a dál ani fňňň.všechno jsem obešel ale nikde žádný unik netěsbost není

Dobrý den,ještě je v čerpadle někde malé množství vzduchu,proto nemůže natlakovat.Loni volal kámoš jakou má koupit vodárnu,že měl doma odborníky a že usoudili,že je pryč čerpadlo.Prasklo mu venku koleno na sání,instalatérská firma vyměnila,ale čerpadlo již neuměli zalít,nenatlakovalo,tak mu řekli,že jedině nové.Dojel jsem tam,ještě párkráte mírně dolil do čerpadla vodu,pustil naplno do vany studenou a nachal téct ať čerpadlo stále běží vzduch vybublal a tlak jak má být.Nejdříve seřídit tlakový spínač ,mistři instalatéři tlakový spínač rozprasili,že byl téměř na vyhození.Jejich oprava tkvěla v tom,že tlak sníží tak jak čerpadlo dává,prostě na míň,okolo 1,5 atmosféry jim to vypínalo.Dobré je pustit vodu při čerpání a nechat téct,bubliny i tak dokáží postupně z čerpadla zmizet,nebojte se,klidně hodinu.Seřízení instalatérů tkvěla v tom,že tlak sníží tak jak čerpadlo dává,prostě na míň,okolo 1,5 atmosféry vypínací tlak.
Kamarád zaplatil za opravu kolena a rozprasený tlakový spínač a voda stějně netekla.:-)

Tlaky sú rôzne podľa továrenského nastavenia tlakomeru určeného pre domácnosti. Napríklad spodného, zapínací od 3.5 bar, do vypínacieho pri 5.5 bar.

Ak ti do tlakomeru nikto nešahal, tak sa o to nesnaž lebo ho dokafreš, že ho divá sviňa nevyladí. Nastavenia tlakomeru sú velice ošemetná záležitosť pre lamu, lebo sa štelujú rôznorodo: Spodný - Vrchný - oba súčasne pritom je nutnosť mať na výtlačnom potrubí pred zrakom presný manometer s výpustným ventilom po ruke, aby sa dali odborne oba tlaky naštelovať. Bez servismanuálu alebo skúseností ti neradím do tlakomeru strkať sosák.

Rozmedzie tlakov je výrobne uspôsobené, aby pružinky ponechávali toleranciu medzi tlakmi v rozmedzí cca 2bar z dôvodu, aby sa vodáreň, ak je zároveň natlakovaná expanzka vzduchom, nespínala ako pitomá pri miernom znížení/zvýšení tlakov v sústave. Tolernacia medzi oboma tlakmi (spodný/vrchný) cca 2bar sa nedá na tlakomeri doštelovať ani pozmeniť lebo je daná výrobou.

Tlakomery sú stavané na rôzne tlaky. Bežné, k domácim vodárniam, sú dodávané výrobcom domácich vodárničiek nastavené na rozhranie 3,5bar až 6bar. Je to z dôvodu, aby pod vyšším tlakom v sústave netiekol elektrický boiler v prípade, ak má na výtokovom potrubí originál poistný tlakový ventil dodávaný s el.boilermi kvôli bezpečnosti-rozdrapeniu boilera.

Samozrejme je možné mať vyššie tlaky kvôli pretlačeniu vody cez kremíkové filtre a samočistiace filtre, ale v tom prípade je nutnosť vybaviť sústavu za filtráciou regulátorom tlaku, ideálne elektromagnetický regulátorom tlakov nastaveným na max.5.5bar presne, ako býva dodávka vodárenskej spoločnosti cestou inžinierskych sietí do domácností.

Osobne mám na Sigme spodný tlak nastavený na zopnutie pri 8bar a vrchný vypínací pri 10.5 bar lebo mám v sústave zapojenú filtráciu vybavenú desiatkami sítiek zo striebra naplnenú kremenným pieskom a uhlíkovým filtrom. Zároveň mám v sústave dve 150l expanzky, prvá 150l, je hneď pri čerpadle a druhá 150l je napojená k potrubiu až za filtráciou. Táto druhá expanzka je tam z dôvodu, aby pri prudkom spáchnutí vody na WC splachovačom typu dotykovým Benkiser, neklesol v sústave tlak studenej vody, čím by sa v sprche zvýšil prítok horúcej vody z el.boilera. Tlak mám v sústave korigovaný el.magnetickým ventilom na max.6bar.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru