Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Tlaková zkouška vodovodního potrubí

Tlaky sú rôzne podľa továrenského nastavenia tlakomeru určeného pre domácnosti. Napríklad spodného, zapínací od 3.5 bar, do vypínacieho pri 5.5 bar.

Ak ti do tlakomeru nikto nešahal, tak sa o to nesnaž lebo ho dokafreš, že ho divá sviňa nevyladí. Nastavenia tlakomeru sú velice ošemetná záležitosť pre lamu, lebo sa štelujú rôznorodo: Spodný - Vrchný - oba súčasne pritom je nutnosť mať na výtlačnom potrubí pred zrakom presný manometer s výpustným ventilom po ruke, aby sa dali odborne oba tlaky naštelovať. Bez servismanuálu alebo skúseností ti neradím do tlakomeru strkať sosák.

Rozmedzie tlakov je výrobne uspôsobené, aby pružinky ponechávali toleranciu medzi tlakmi v rozmedzí cca 2bar z dôvodu, aby sa vodáreň, ak je zároveň natlakovaná expanzka vzduchom, nespínala ako pitomá pri miernom znížení/zvýšení tlakov v sústave. Tolernacia medzi oboma tlakmi (spodný/vrchný) cca 2bar sa nedá na tlakomeri doštelovať ani pozmeniť lebo je daná výrobou.

Tlakomery sú stavané na rôzne tlaky. Bežné, k domácim vodárniam, sú dodávané výrobcom domácich vodárničiek nastavené na rozhranie 3,5bar až 6bar. Je to z dôvodu, aby pod vyšším tlakom v sústave netiekol elektrický boiler v prípade, ak má na výtokovom potrubí originál poistný tlakový ventil dodávaný s el.boilermi kvôli bezpečnosti-rozdrapeniu boilera.

Samozrejme je možné mať vyššie tlaky kvôli pretlačeniu vody cez kremíkové filtre a samočistiace filtre, ale v tom prípade je nutnosť vybaviť sústavu za filtráciou regulátorom tlaku, ideálne elektromagnetický regulátorom tlakov nastaveným na max.5.5bar presne, ako býva dodávka vodárenskej spoločnosti cestou inžinierskych sietí do domácností.

Osobne mám na Sigme spodný tlak nastavený na zopnutie pri 8bar a vrchný vypínací pri 10.5 bar lebo mám v sústave zapojenú filtráciu vybavenú desiatkami sítiek zo striebra naplnenú kremenným pieskom a uhlíkovým filtrom. Zároveň mám v sústave dve 150l expanzky, prvá 150l, je hneď pri čerpadle a druhá 150l je napojená k potrubiu až za filtráciou. Táto druhá expanzka je tam z dôvodu, aby pri prudkom spáchnutí vody na WC splachovačom typu dotykovým Benkiser, neklesol v sústave tlak studenej vody, čím by sa v sprche zvýšil prítok horúcej vody z el.boilera. Tlak mám v sústave korigovaný el.magnetickým ventilom na max.6bar.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny