Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím na tohle vám není schopen nikdo odpovědět . Zadal jste moc málo informací jako je velikost v… nový
jendad 18.03.2017 10:04
jendad
Tabulka na orientační výpočet: odkaz poslední
Stefran 25.03.2017 18:02
Stefran

Zdravím
na tohle vám není schopen nikdo odpovědět . Zadal jste moc málo informací jako je velikost vytápěné plochy , zda na vídendové (chalupa) nebo trvalé topení , zateplení (kdy asi byl dum postaven) nadmořská výška atd.

Další věc je i nominální výkon vyrobcu . Tam jsou velké rozdíly a je to hodně dáno metodikou testování , kdy nominál si určuje výrobce. Zjednodušeně řečeno záleží na vyrobci kolik paliva při testu použije. Zda 2 polena (2kg -6kw) nebo 3 polena (3kg- 9kw) . Proto třeba i tak velká kamna jako jotul F 500 mají nominál 8kw , ale bezproblému tam naložíte 15kg dřeva (40 až 50kw energie).
http://vytapeni.tzb-info.cz/kotle-kamna-krby/10723 -metodicky-pristup-k-testovani-krbovych-kamen-v-cr -a-v-zahranici-1-cast

Píšete , že máte byt . Předpokládám , že to bude do 100m2 . Krby se používají hodně jako estetický doplněk, hodně tepla vyletí komínem a jsou dost neusporné. Stačila by vložka o velikosti topeniště 30 až 40dm3 , velikost klasika 30cm(hloubka) na 50cm(šíře) . Optimální je ji obezdít akumulační hmotou (kámen , cihly) . Vložku neusazujte natvrdo , ale nechává se mezera mezi obestavbou takzvaně na pěst (8 až 10cm). Dole a nahoře větrací mřížky at ji nepřetopíte . Na internetu určitě najdete více zdroju informací a inspirace.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru