Předmět Autor Datum
Aby sa ti pri vysokej teplote ak budeš harcovať antracitom alebo koksom vložka neprepálila. (marginá… nový
Nuda 18.03.2017 09:31
Nuda
Zdravím na tohle vám není schopen nikdo odpovědět . Zadal jste moc málo informací jako je velikost v… nový
jendad 18.03.2017 10:04
jendad
Tabulka na orientační výpočet: odkaz poslední
Stefran 25.03.2017 18:02
Stefran

Aby sa ti pri vysokej teplote ak budeš harcovať antracitom alebo koksom vložka neprepálila. (marginálne k tvojmu blbo formulovanému dopytu).

Normálne sa počíta podľa výkonu v kW výhrevného agregátu, vs. objem (m3) vykurovanej plochy, tepelný koeficient muriva, stropov, podlahy (zotrvačnosť, akumulovanie, tepelné mosty), tesnosť okien, zasklenie, typ skla, vstupných dverí, usw.

Zdravím
na tohle vám není schopen nikdo odpovědět . Zadal jste moc málo informací jako je velikost vytápěné plochy , zda na vídendové (chalupa) nebo trvalé topení , zateplení (kdy asi byl dum postaven) nadmořská výška atd.

Další věc je i nominální výkon vyrobcu . Tam jsou velké rozdíly a je to hodně dáno metodikou testování , kdy nominál si určuje výrobce. Zjednodušeně řečeno záleží na vyrobci kolik paliva při testu použije. Zda 2 polena (2kg -6kw) nebo 3 polena (3kg- 9kw) . Proto třeba i tak velká kamna jako jotul F 500 mají nominál 8kw , ale bezproblému tam naložíte 15kg dřeva (40 až 50kw energie).
http://vytapeni.tzb-info.cz/kotle-kamna-krby/10723 -metodicky-pristup-k-testovani-krbovych-kamen-v-cr -a-v-zahranici-1-cast

Píšete , že máte byt . Předpokládám , že to bude do 100m2 . Krby se používají hodně jako estetický doplněk, hodně tepla vyletí komínem a jsou dost neusporné. Stačila by vložka o velikosti topeniště 30 až 40dm3 , velikost klasika 30cm(hloubka) na 50cm(šíře) . Optimální je ji obezdít akumulační hmotou (kámen , cihly) . Vložku neusazujte natvrdo , ale nechává se mezera mezi obestavbou takzvaně na pěst (8 až 10cm). Dole a nahoře větrací mřížky at ji nepřetopíte . Na internetu určitě najdete více zdroju informací a inspirace.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru