Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Špatný tah komína a voda v něm

Prosím o pomoc;)))
Máme nově dělané topení - nové CU trubky, radiátory, podlahové topení..Máme krbová kamna Romotop Riano s výměníkem 14kW na celý dům. Topili jsme cca měsíc v pohodě.. Nyní, pokud chci přiložit je místnost totálně plná kouře, vše jde do místnosti a i když otevřu spodní hlavní přívod vzduchu a druhý horní sekundární, kotel prostě vyhasíná. .Jediná šance je nechat přiotevřená dvířka jako když jdu přiložit, to je opticky vidět, že se plamen zvedne, hoří, ale zas ten kouř jde z části do místnosti, z větší odchází tak do komína, což znamená že tah komína je silný.. Jediné čeho jsem si laicky všiml je že ve spojích napojení z místnosti do komína vytékala - kapala černá voda.. Domněnka je taková že zřejmě byla špatně ukončeno na střeše u komína trubka a nějak pod uhlem do ní nateklo a teď je ta voda v komíně a hold je trubka studená a blbě ten komín táhne.. Jak resp co s tím mám nyní dělat? Vůbec to nehřeje a nedá se v celém baráku dýchat... :/

Jsou to klasické trubky na komín - dělal kominík, výška 6m, 150mm prumer, jsou ve spec. komínové vatě.

Děkuji všem za případné rady či tipy jak to udělat:(

Předmět Autor Datum
Neviděl jsem,tedy nemohu posoudit ,ale zkus napřed protopit -prohřát komín třeba suchou lepenkou ,př…
E250TD 05.11.2016 16:58
E250TD
V zakončení komínu nemám tuto kond. jímku. mám tam napoleona a trubka není ukončena vůbec. viz jako…
graphic_goo 05.11.2016 17:07
graphic_goo
graphic_goo,zkus více komunikovat 1-jaké je zakončení komína,když tam není lapač kondenzátu.-2-zkusi…
E250TD 05.11.2016 18:57
E250TD
Zakončení komína je taková že mi končí trubka 40 cm nad střechou +- a nad ní je napoleon, víc nic...…
graphic_goo 05.11.2016 19:42
graphic_goo
Zdravím možná to je blbost, ale máte při topení někde přívod vzduchu? (pootevřené okno, či nějakou m…
In-lander 05.11.2016 17:56
In-lander
Dobrý večer,čím topíte a jak?Toto vypadá na zadehtovaný komín a né vodu z deště.Jestli jste v předeš…
Lubomír 05.11.2016 18:49
Lubomír
Lubomíre,tak to asi je .
E250TD 05.11.2016 19:01
E250TD
Zatápím 3roky vysušenými kousky modřínu na malé větve z drťáku... po lehkém rozhoření přidávám klasi…
graphic_goo 05.11.2016 19:48
graphic_goo
Hlavně pročíst pořádně návod krbových kamen. Při zatápění má být primární vzduch na max a sekundární…
Profox 17.01.2022 22:04
Profox
In-lander-ne,není to blbost,i to může přispívat k problému ,to co odejde komínem,musí přijít do topi…
E250TD 05.11.2016 18:52
E250TD
No vycházím z toho, že neznám tazatelův dům. Ale tohle mě napadlo jako první varianta. Ale na tazate…
In-lander 05.11.2016 19:10
In-lander
To mě taky napadlo, při zátopu je zavřeno, při prvním přikládání musím otevřít alespon dveře do chod…
graphic_goo 05.11.2016 19:43
graphic_goo
Jaké máte připojení do komína,myslím úhel.Vymetal jste někdy kouřovod,včetně části komína než je čás…
Lubomír 05.11.2016 20:40
Lubomír
Děkuji za rady, komín dělal kominík vč. napojení na systém kamen a pod tak jsem předpokládal, že to…
graphic_goo 05.11.2016 22:41
graphic_goo
Mám patrový dům, tedy slušný tah, ale pokud budu mít v kouřovodu binec, jako na fotce tři, tak to bu…
kejki 05.11.2016 23:36
kejki
Dobrý den,tam kde teče dehet to prostě netěsní.Ale ten dehet vzniká i na základě topení suchým dřeve…
Lubomír 06.11.2016 10:00
Lubomír
Mám taky kamna s výměníkem(Nivala),komín 8m 160mm,topím suchým dřevem,přesto jednou týdně výměník čí…
KImbert 06.11.2016 08:37
KImbert
Výměník jsem čistil ze spodu ty otvory tím drátem co vpadá jak malá kominická štětka... je tedy možn…
graphic_goo 06.11.2016 09:46
graphic_goo
Hlavně dehet by se v komíně neměl tvořit, to že utěsní trubku do komína aby dehet netekl do místnost…
Profox 17.01.2022 22:19
Profox
Z roku 2016 mohol aj fakt vyhorieť. Deht sa tvorí takmer vždy ak sa nesprávne okysličuje, dusí pali… poslední
Nuda 18.01.2022 16:54
Nuda
Jen připomínka k dehtování. Dehtování je zpráva o tom,že nejsou IDEÁLNÍ PODMÍNKY PRO SPALOVÁNÍ !! Js…
E250TD 07.11.2016 08:55
E250TD

V zakončení komínu nemám tuto kond. jímku. mám tam napoleona a trubka není ukončena vůbec. viz jako obr. Předpokládal bych právě že ta nepatrná voda co tam vytéká je právě z toho deště a tím pádem může ochlazovat kotel.. Fakt jsem z toho docela zoufalý, zima začíná a eze topení to nejde.. s topením se udusím, bez něj umzrnu. to je pecka./

Dobrý večer,čím topíte a jak?Toto vypadá na zadehtovaný komín a né vodu z deště.Jestli jste v předešlých teplých dnech topili nevyschlým dřevem stále na kamna zavřená a teplota spalin byla nízká,tak se celý komín potáhl dehtem,který nyní stejká dolů.Raději pozvěte kominíka,dehet může chytnout a mohou popraskat vložky.Pokud není zadehtováno hodně, naštípejte větší množství dřeva na jemno a roztopte ,nechte otevřenou komínovou klapku,aby dlouhý plamen prohřál a vysušil celý komín.
Před touto operací pečlivě překontrolujte utěsnění trubky od kamen do komína a těsnost komínových dvířek včetně zátky na odtokové trubičce,zde všude může táhnout takzvaný falešný vzduch a potom se topidlo chová podle vašeho popisu.
Na tuto procedůru je nejlepší cigáro,nebo svíčka,přiložíte co nejblíže ke spojům a falešný vzduch táhne kouř směrem k netěsnému místu,nebo naklání plamen a hned víte kde to ucpat.Toto odzkoušet se zavřenými přisávacími dvířky na kamnech,aby podtlak nasával od jinud,tudíž z netěsných míst.:-)

Zatápím 3roky vysušenými kousky modřínu na malé větve z drťáku... po lehkém rozhoření přidávám klasicky po menších kusech dřevo. cca 30 cm délka 15cm prumer třeba na půl. Dřevo je 5 let vyschlé, nějaký smrk asi, zbytky trámů co jsem našel ve stodole. vše vyschlé na troud. Topím takto již celé období. jediné kdy jsem dával mokřejší dřevo bylo když sem kamna pořádně roztopil, hodil jsem tam velký kus rok starého smrku, ale to by snad do rozpáleného kotle s plnou spodní rovinou žhavých kousků nemělo vadit. a vždy jsem to vytápět min nad 60C, takže by to nemělo být na nízkou teplotu. U kamen jsem měl otevřený primární a většinou i sekundární přívoz vzduchu - zapomínám jej ubírat, takže protopíme více, ale hřeje to.. poslední dobou to ale takhle kraví.
Asi jsem debil, ale nemám komínovou klapku... mám to jen napojené trubky napojené na komínovou trubku do komína..Je fakt, že tam mám takový kulatý vlez, který jsem sundal a nános z boku trubky byl cca 2mm tak jsem to odrbal a nechal to být.. nemůže to být ono?Těsnost se zdá být ok, když se topil, nikdy neutíkal kouř některým z obvodů. Svíčku zkusím zítra, až se nebude topit.

Hlavně pročíst pořádně návod krbových kamen. Při zatápění má být primární vzduch na max a sekundární zavřen, když se to roztopí tak se otevírá sekundární přívod vzduchu a přivíra primární přívod třeba až do úplného zavření pokud krb hoří normálním plamenem. Při topení se sekundární vzduch nezavíra!! Pokud ho zavřete dochází k špatnému spalování a pokud máte ještě hodně popela na roštu tak vám tam půjde málo vzduchu přes primární přívod vzduchu a nebude to hořet ale kouřit.Ale to vše se dá dohledat na internetu.

Jaké máte připojení do komína,myslím úhel.Vymetal jste někdy kouřovod,včetně části komína než je část svislá?Tam se nejvíce usazují saze a brzdí tah.Nezapomeňte zkontrolovat vše jak jsem uvedl výše,kouř malými netěsnostmi většinou neuniká,uniká cestou nejmenšího odporu,což jsou přisávací klapky vzduchu na kamnech a netěsnosti na dvířkách.Těmi malými netěsnostmi je nasáván vzduch z prostoru do komína a tudíž je menší podtlak v topném tělese a to je problém.
Mám krb také ,jen horkovzduch a krbový vývod 200mm a komín 160 a také šest metrů a mám komín vně domu,takže značně ochlazován.Komín mám také vložky ve vatě.Krb však nekouří vůbec.ani při přikládání a zatápění.Vše mám pečlivě utěsněno,okolo trubek natemovanou těsnící šňůru,taktéž v komínových dvířkách.Krb mám do komína připojen devadesát stupňů a ta vodorovná trubka jde přes pětačtyřicítku zeď ven do komína,tam se usazují saze,tak asi jednou za zimu protáhnu štětkou a vše je OK.Ale né kvůli tomu,že by krb kouřil,spíš kvůli úspoře dřeva,jak se trubka zanáší,snižuje se tah a je kratší plamen,který méně hřeje.:-)

Děkuji za rady, komín dělal kominík vč. napojení na systém kamen a pod tak jsem předpokládal, že to bylo ok,,, otázka je proč se to vlastně děje a čí je to vina.. dřevo resptopení to byt nemuze proste zatopím a topím 5 let suchým dřívím..
přikládám fotky napojení krbovek na komín
1 - napojení do komína vcelku . otvor pro čistění
2)detail trubky smer na komín
3) napojení směr krbovky (dolu)
4) odkapany "bordel" za krbovkama z napojení spojů do komína -. zřejmě dehet - otázka je čím pustí z dlažby..:(
5)krbovky bze napojení v době rekonstrukce.

Vymetal jsem právě tím otvorem co je vidět na fotce vodorovně i svisle kam sjem dostal.. svisle až do krbovek, vodorovně kam sjem dostal.. jestli se neak nemohl zaseknout otvor mezi svislou trubkou a krbovkami... primo u napojení? spadal tam bordel? ale t by zase vypadl do krbovek...

Dobrý den,tam kde teče dehet to prostě netěsní.Ale ten dehet vzniká i na základě topení suchým dřevem a nedokonalým spalováním ,že oheň škrtíte,podívejte se do manuálu,ta vložka má dokonalé spalování při teplotě kouřovodu 136 stupňů celsia.
Tím,že se postupně vytvořil dehet v komíně a stále se snižoval tah,tak budete mít narostlý i výměník ve vložce,tam je opět bržděn plamen a tah do komína a nastává váš problém.
Celé to vidím tak,doposud vám to jakžtakž topilo,ono se totiž v poslední době snížil atmosferický tlak a je deštivo a v takovém počasí se snižuje i tah všech topidel,hlavně těch,která nejsou dobře vyčištěna a vymetené čisté komíny.Píši vlastní prověřené zkušenosti,jsem kluk z venkova a vždy jsme doma měli nějaká kamínka na tuhá paliva a problémy podobné vašemu bývaly také.Vždy po dokonalém vyčištění a kontrole netěsností to vždy topilo jak má.Pokud vám to topilo tři roky OK,tak výška a tah komína by měly být v pořádku.
Vybral jste po vymetání saze komínovými dvířky a překontroloval jejich těsnost?
Vám špatně těsní krom vstupu do zdi i ta poklička v koleni na vymetání.
Dehet odstraníte technickým benzínem,rozpouštějí ho i jiné chemikálie,ale technický benzín nezanechává stopy a rychle vyprchá zápach.Minulý týden jsem čistil technickým benzínem rodinné auto,zadní sedačku,mladí převáželi jízdní kolo a řetězem jí umazali, pruh padesát centimetrů na pět od šmíru.Vyčištěno technickým benzinem k nepoznání.:-)

Mám taky kamna s výměníkem(Nivala),komín 8m 160mm,topím suchým dřevem,přesto jednou týdně výměník čístím,naštěstí je tam kulisa která jedním tahem vyčistí všechny trubky,jinak to taky občas zakouří při přikládání.Můžete vyfotit ten výměník jak vypadá?Jinak to napojení za kamnama na soupuch jste neměl nijak utěsněné,že Vám tam teče dehet?.

Výměník jsem čistil ze spodu ty otvory tím drátem co vpadá jak malá kominická štětka... je tedy možné což mě tak napadá že se to nějak ucpalo.. vyfotim za cca hodinku, kdy pujdu vymetat co pujde. uvidim kde co bude za bordel... napojení na sopous mám jen trubky bych si myslel, nebot to dělal kominík a já v tomhle vubec nic nedělal...

Z roku 2016 mohol aj fakt vyhorieť.

Deht sa tvorí takmer vždy ak sa nesprávne okysličuje, dusí palivo, nesprávne sa nakladá, spaľuje mokré palivo, tepelne je neizolovaný prieduch komína od muriva, ktorý sa neprehreje, alebo zrážková voda tečie priamo do kozuba lebo nemá komín zvedený až do vymetacích dvierok.

Na vojne som v rokoch 50-tych potajme vyliezol do podkrovia sedlovej strechy štvorpodlažného kasína, do vymetacích, liatinových dvierok som odborne nalial celý 20l kanister nejakého 86 oktánového benzínu a ráno, zavčas za rosy sa z kuchyne prízemia ozval rev, bordel, zmenový kuchár spolu so smenou vybehol na chodby celý čierny, plechy od varného kotla na čaj boli rozmerané po kuchyni, kuchyňa ako v pekle vymaľovaná na čierno. Benzín stiekol po telesa tehlového komína po dehte, deht sa nacecal benzínom, ale po tomto zásahu sa vyčistil zanesený komín ako alabaster, ako novo vymurovaný, kto by videl z okolia kasína pred večierkou ten nádherný raketový pohon vychádzajúc k nebesiam z jedného z komínov musel byť očarený, ako si vojsko veselo do piecok prikuruje, žije v teplúčku, blahu socializmu. Vyšetrovanie bolo ako šľak, nuž ale deht sa v komíne samovznietil, dospelo sa k záveru šetrenia.

Od tej doby nám na cimre ťahali kachle ako nové, enem hukot v piecke.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru