Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna ventilu na topení za kohout a regulace průtoku

Dobrý den,

chtěl bych poradit o radu s topením.

V domě se rozšiřovalo topení o jeden radiator do podkroví, dříve se topilo pouze v přízemním patře (nucený oběh s čerpadlem). Nyní je tedy jedno nové topení v podkroví Korado Radik 33 160x60, přízemí má cca 8 litinových topení s klasickými velkými kohouty a jeden Radik také velkým ventilem

PŘÍZEMÍ 8x litinový radiátor s tímto kohoutem
357747.jpg

PŘÍZEMÍ 1x Radik 22 s tímto kohoutem
000259.jpg

Nový radiátor v podkroví Radik 33 má tento ventil
2ibjkp5.jpg

No a nyní můj problém, topení nahoře moc netopí, pravděpodobně z důvodu malého průtoku... (jelikož při zavření všech či většiny radiátorů topí perfektně.

Co jsem se dočetl, tak jsem provedl regulaci, u radiátoru v podkroví jsem pod regulačním kolečkem nastavil průtok na 8 (největší hodnotu) dole na výstupu vytočil ventil co nejvíce nahoru to šlo.

V přízemí jsem provedl taky regulaci, tak že jsem povolil regulační šroub na starých kohoutech a točil směrem doprava, až byla viditelná pouze jedna ryska (což by měl být nejmenší průtok dle návodu http://kutilska.poradna.net/q/view/45019-jak-regul ovat-nastavovat-stare-ventily-topeni ).

I přes to je výkon topení v podkroví neuspokojivý, spodní radiátory jsou i tak horké a v podkroví pouze vlažný.

Rád bych tedy poprosil o radu, čím alespoň vylepšit výkon topení?

Uvažoval jsem o náhradě tohoto ventilu
2ibjkp5.jpg

Třeba tímto
http://proinstalatera.cz/slovarm-ve-4523-dn10-radi atorovy-kohout-rohovy/

nebo tímto

http://triker.cz/p-166004004310/Ventil-radiatorovy -rohovy-ve-4233a-dn15-1-2-400431-slovarm/?utm_sour ce=heureka&utm_medium=feed

Ale nevím, zda to půjde bez úprav na měděných trubkách, jelikož v některých eshopech je napsáno, ze je urceny pro ocelove vedení.

Děkuji

Předmět Autor Datum
Nejsem odborník, ale podle popisu a vyzkoušení všech možných doregulací bych tipoval, že je nějaká z… nový
leo 27.10.2016 20:44
leo
A čerpadlo máte nastaveno na jaký stupen? Možná by stačilo zvednout otáčky. nový
Kimbert 28.10.2016 08:09
Kimbert
Dobrý den,správné odvzdušnění a naklonění radiátoru je velice důležité i když máte čerpadlo.Popište… nový
Lubomír 28.10.2016 08:47
Lubomír
Ventil na prvním obrázku bohužel nevidím. Jestli je to však ten s bakelitovým kolem, dával se k liti… nový
Rce 28.10.2016 17:04
Rce
Dobry den, ja by som chcel len pridat video ako vyzera v akcii tento ventil, ja ako amater z popiso… nový
vargajuraj80 15.10.2023 12:34
vargajuraj80
Budete si muset zjistit jak u uvedených ventilech stanovit průtok. Pak nastavte ventili podle projek… poslední
kpz3 16.10.2023 13:08
kpz3

Nejsem odborník, ale podle popisu a vyzkoušení všech možných doregulací bych tipoval, že je nějaká zásadní chyba při montáži, buď prohozené trubky nebo zčásti zalité přívodní potrubí pájkou nebo vytvořena odbočka nesprávným způsobem apod. Pokud je nový radiátor nahoře a nejvýš, kromě čerpadla funguje zčásti i samotíž a podporuje průtok. To prostě není možné, aby při otevřeném kohoutu a doregulaci netopil. Reklamujte u instalatéra !

Dobrý den,správné odvzdušnění a naklonění radiátoru je velice důležité i když máte čerpadlo.Popište blíže jak a o kolik máte radiátor nakloněn a kam podle přívodních trubek.Popište kde radiátor topí,jestli půlka,třetina,nebo šikmo od kohoutu směrem na druhý konec,nebo opačně.Pokud nemáte nikde nic špatně ,třeba něco ucpaného,tak by to mělo topit a to ještě nejvíce v celém domě z logiky stoupání horké vody.:-)

Ventil na prvním obrázku bohužel nevidím. Jestli je to však ten s bakelitovým kolem, dával se k litinovým radiátorům, tak má v sobě takzvanou "druhou regulaci", kterou se nastavuje průtok tímto topením při plně otevřeném ventilu. Druhá regulace funguje (pokud kohout nezarostl a jde s ním pohnout - možno zkusit rozhejbat hasákem) takto: Povolíme šroubek na boku ventilu - pozor, nevyšroubovat úplně, hrozí potopa a nepovolovat málo, pak to nefunguje. Povolíme tento šroubek a kohoutem jde točit neustále dokola. Točemím po směru hodinek (pro majitele digitálek jako když zašroubováváme šroub) se kotouč viditelně přibližuje k tělesu a škrtí průtok. Opačným směrem průtok zvětšujeme. Když dosáhneme (metoda "zukusmo") žádaného průtoku, přitáhneme šroubek na boku ventilu (když to nejde tak pootočíme ventilem o kousek aby se tam dostal "dírka") a je hotovo. Podle potřeby operaci opakujeme až do zdárného výsledku.

Bohužel, dosti často bývají ventily zarostlé a nejde s nimi hnout. Lze je sice vyndat a rozhejbat rozebrané ve svěráku, ale asi je lepší tam dát pak moderní jehlové...

Dobry den,

ja by som chcel len pridat video ako vyzera v akcii tento ventil, ja ako amater z popisov a obrazkov som si to volako nevedel poskladat v hlave tak som zohnal ten ventil aby som to videl na vlastne oci a rovno natocil aj video, mozno ostatnym pomoze.

https://www.youtube.com/watch?v=Y9y3Hs6lIx0

ak video prestane fungovat, napiste na mail vargajuraj80@gmail.com

Dakujem za informacie ktore som sa tu docital, pomohli mi.

Budete si muset zjistit jak u uvedených ventilech stanovit průtok. Pak nastavte ventili podle projektové dokumentace. Pokud nemáte nastavte - čím blíže ke kotli tak nižší průtok 2. Čím větší nvzdálenost od kotle tím větčí průtok 6. Až ventily nastvíte všechny ventily nechte je otevřeny na maximu a po cca 15min začněte měřit zpátečku u každého radiátoru. Všechny radiátory by měli mít přibližně stejnou teplotu vratné vody.
Já jsem měl taky problém po přidání radiátoru v podkroví. Stačilo přívřít radiátory v přízemí a bylo po problému.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru