Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výměna ventilu na topení za kohout a regulace průtoku

Dobrý den,

chtěl bych poradit o radu s topením.

V domě se rozšiřovalo topení o jeden radiator do podkroví, dříve se topilo pouze v přízemním patře (nucený oběh s čerpadlem). Nyní je tedy jedno nové topení v podkroví Korado Radik 33 160x60, přízemí má cca 8 litinových topení s klasickými velkými kohouty a jeden Radik také velkým ventilem

PŘÍZEMÍ 8x litinový radiátor s tímto kohoutem
357747.jpg

PŘÍZEMÍ 1x Radik 22 s tímto kohoutem
000259.jpg

Nový radiátor v podkroví Radik 33 má tento ventil
2ibjkp5.jpg

No a nyní můj problém, topení nahoře moc netopí, pravděpodobně z důvodu malého průtoku... (jelikož při zavření všech či většiny radiátorů topí perfektně.

Co jsem se dočetl, tak jsem provedl regulaci, u radiátoru v podkroví jsem pod regulačním kolečkem nastavil průtok na 8 (největší hodnotu) dole na výstupu vytočil ventil co nejvíce nahoru to šlo.

V přízemí jsem provedl taky regulaci, tak že jsem povolil regulační šroub na starých kohoutech a točil směrem doprava, až byla viditelná pouze jedna ryska (což by měl být nejmenší průtok dle návodu http://kutilska.poradna.net/q/view/45019-jak-regul ovat-nastavovat-stare-ventily-topeni ).

I přes to je výkon topení v podkroví neuspokojivý, spodní radiátory jsou i tak horké a v podkroví pouze vlažný.

Rád bych tedy poprosil o radu, čím alespoň vylepšit výkon topení?

Uvažoval jsem o náhradě tohoto ventilu
2ibjkp5.jpg

Třeba tímto
http://proinstalatera.cz/slovarm-ve-4523-dn10-radi atorovy-kohout-rohovy/

nebo tímto

http://triker.cz/p-166004004310/Ventil-radiatorovy -rohovy-ve-4233a-dn15-1-2-400431-slovarm/?utm_sour ce=heureka&utm_medium=feed

Ale nevím, zda to půjde bez úprav na měděných trubkách, jelikož v některých eshopech je napsáno, ze je urceny pro ocelove vedení.

Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
A čerpadlo máte nastaveno na jaký stupen? Možná by stačilo zvednout otáčky. nový
Kimbert 28.10.2016 08:09
Kimbert
Dobrý den,správné odvzdušnění a naklonění radiátoru je velice důležité i když máte čerpadlo.Popište… nový
Lubomír 28.10.2016 08:47
Lubomír
Ventil na prvním obrázku bohužel nevidím. Jestli je to však ten s bakelitovým kolem, dával se k liti… nový
Rce 28.10.2016 17:04
Rce
Dobry den, ja by som chcel len pridat video ako vyzera v akcii tento ventil, ja ako amater z popiso… nový
vargajuraj80 15.10.2023 12:34
vargajuraj80
Budete si muset zjistit jak u uvedených ventilech stanovit průtok. Pak nastavte ventili podle projek… poslední
kpz3 16.10.2023 13:08
kpz3

Dobrý den,správné odvzdušnění a naklonění radiátoru je velice důležité i když máte čerpadlo.Popište blíže jak a o kolik máte radiátor nakloněn a kam podle přívodních trubek.Popište kde radiátor topí,jestli půlka,třetina,nebo šikmo od kohoutu směrem na druhý konec,nebo opačně.Pokud nemáte nikde nic špatně ,třeba něco ucpaného,tak by to mělo topit a to ještě nejvíce v celém domě z logiky stoupání horké vody.:-)

Ventil na prvním obrázku bohužel nevidím. Jestli je to však ten s bakelitovým kolem, dával se k litinovým radiátorům, tak má v sobě takzvanou "druhou regulaci", kterou se nastavuje průtok tímto topením při plně otevřeném ventilu. Druhá regulace funguje (pokud kohout nezarostl a jde s ním pohnout - možno zkusit rozhejbat hasákem) takto: Povolíme šroubek na boku ventilu - pozor, nevyšroubovat úplně, hrozí potopa a nepovolovat málo, pak to nefunguje. Povolíme tento šroubek a kohoutem jde točit neustále dokola. Točemím po směru hodinek (pro majitele digitálek jako když zašroubováváme šroub) se kotouč viditelně přibližuje k tělesu a škrtí průtok. Opačným směrem průtok zvětšujeme. Když dosáhneme (metoda "zukusmo") žádaného průtoku, přitáhneme šroubek na boku ventilu (když to nejde tak pootočíme ventilem o kousek aby se tam dostal "dírka") a je hotovo. Podle potřeby operaci opakujeme až do zdárného výsledku.

Bohužel, dosti často bývají ventily zarostlé a nejde s nimi hnout. Lze je sice vyndat a rozhejbat rozebrané ve svěráku, ale asi je lepší tam dát pak moderní jehlové...

Dobry den,

ja by som chcel len pridat video ako vyzera v akcii tento ventil, ja ako amater z popisov a obrazkov som si to volako nevedel poskladat v hlave tak som zohnal ten ventil aby som to videl na vlastne oci a rovno natocil aj video, mozno ostatnym pomoze.

https://www.youtube.com/watch?v=Y9y3Hs6lIx0

ak video prestane fungovat, napiste na mail vargajuraj80@gmail.com

Dakujem za informacie ktore som sa tu docital, pomohli mi.

Budete si muset zjistit jak u uvedených ventilech stanovit průtok. Pak nastavte ventili podle projektové dokumentace. Pokud nemáte nastavte - čím blíže ke kotli tak nižší průtok 2. Čím větší nvzdálenost od kotle tím větčí průtok 6. Až ventily nastvíte všechny ventily nechte je otevřeny na maximu a po cca 15min začněte měřit zpátečku u každého radiátoru. Všechny radiátory by měli mít přibližně stejnou teplotu vratné vody.
Já jsem měl taky problém po přidání radiátoru v podkroví. Stačilo přívřít radiátory v přízemí a bylo po problému.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru