Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem TV rozvody- poraďte slečně :-)

čauky, prosím o radu, četla jsem podobné diskuze na netu, ale stále nevím co a jak.
Nastěhovala jsem se do domku. Nájemnící kteří tu bydleli přede mnou ale rozkradli co mohli a ještě nějak poškodily rozvody TV. V každé místnosti mám TV zásuvku,celkem 4 zásuvky. Kabely z těchto zásuvek jsou vedené na půdu, tam ale ze země čouhají jen 2 káble. Je možné že ze 4 zásuvek vedou jen 2 káble? Nebo mi tam 2 chybí? Na koncovky těchto káblů jsem nasadila F-konektory. Dále jsem si koupila tuto všesměrovou anténu se zabudovaným zesilovačem http://dvb-t-anteny.heureka.cz/emos-ben-9016c/spec ifikace/#section a přimontovala jsem ji na střechu. Do ní jsem přes F-konektor zapojila kabel který byl na střeše, a druhý konec jsem strčila do té černé krabičky u antény s nápisem anténa, takto jsem to zapojila do elektrické zásuvky. Z té krabičky vede ještě jedna dírka s nápisem TV, ale nevím co tam patří.Když tam zapojím jeden z těch kablů co vedou z TV zásuvek tak mi to nejede. A tak mě napadá jestli potřebuji k anténě ještě něco dokoupit? Případně nějak laicky poradit co kam dát. Za každou radu děkuji :-)

Předmět Autor Datum
Je možné že ze 4 zásuvek vedou jen 2 káble? ano Co se antény týká, nevím, kde bydlíte a tudíž netu…
jirka44 05.10.2016 16:16
jirka44
Z té krabičky vede ještě jedna dírka s nápisem TV, ale nevím co tam patří Inu tam patří kabel, kter…
JoDiK 05.10.2016 16:27
JoDiK
Kde máte zapojenou napájecí výhybku? Většina zásuvek není průchozí pro napájení, doporučil bych napá…
Vogi 05.10.2016 16:31
Vogi
Napajaciu vyhybku spolu s trafom ma predsa v tej čiernej krabičke čo dostala k antene. poslední
poihu 05.10.2016 20:46
poihu
Původní zapojení bylo pravděpodobně takové, že na střeše byly 2 směrové antény na dva různé vysílače…
neutron 05.10.2016 16:34
neutron
Šikovná slečna, anténu na strechu nainštaluje.
čitateľ 05.10.2016 16:40
čitateľ

Je možné že ze 4 zásuvek vedou jen 2 káble?

ano
Co se antény týká, nevím, kde bydlíte a tudíž netuším, jesli je všesměrová antena ve vašem případě postačující. V každé případě je potřeba nejdříve zkusit, jestli máte signál nahoře na půdě a teprve potom laborovat s rozvodama.
EDIT: ještě jedna poznámka. Napájení antenního zesilovače je po kabelu a při montáži F-konektoru se často stane, že se tam zatoulá drátek a udělá zkrat. Multimetr asi doma nemáte...

Z té krabičky vede ještě jedna dírka s nápisem TV, ale nevím co tam patří

Inu tam patří kabel, který povede do televizního přijímače.
Obdivuji Vaši šikovnost, že jste dokázala přimontovat anténu na střechu, teď už stačí doladit ty kabely.
Protože jste neuvedla některé důležité informace, zkusíme na to přijít, takže:
Do antény jste zapojila kabel na střeše a jeho druhý konec jste na půdě??? - zapojila do černé krabičky do konektoru popsaného anténa, která je taky na půdě??? zapojená do zásuvky? Když je to připojené, svítí na černé krabičce zelené světýlko?

Dole v pokoji máte televizi, která má konektor pro anténu zapojený kabelem do zásuvky na zdi - je tak? Ta televize má naladěné kanály nebo ne? Pokud je má naladěné, je to ze stejného města, nebo jste se stěhovala zdaleka?

Takže zbývá zjistit, který konec z těch dvou kabelů, které čouhají ze země na půdě je ten správný. Tak prostě zapojte nejdřív jeden a pak druhý.
Je - li televize naladěná ve stejném městě, měla by na jednom kabelu začít fungovat.
Pokud není naladěná, připojte na půdě jeden kabel a spusťe automatické ladění na TV. Když nic nenajde, připojte druhý kabel a zase spusťe automatické ladění.

Když ani jednou neuspějete, asi bude opravdu něco rozbitého v kabeláži. V takovém případě si vyberte, co je jednodušší. Buď odneste televizi na půdu a tam ji připojte krátkým kabelem s krabičkou do konektoru televize, nebo zase odmontujte tu anténu ze střechy, doneste ji do pokoje s TV a připojte krátkým kabelem do černé krabičky do konektoru anténa a druhým krátkým kabelem propojte televizi s krabičkou do konektoru televize, nezapomeňte zastrčit taky napájení krabičky do zástrčky a znovu laďte...
Pokud to takto půjde, budete asi muset prozkoumat ty krabičky na zdi, co je v nich špatně...

Kde máte zapojenou napájecí výhybku? Většina zásuvek není průchozí pro napájení, doporučil bych napájet zesilovače na půdě za něj dát rozbočovač pro oba zásuvkové okruhy. Je pravděpodobné, ze jsou prosmičkovane dve za sebou. A nebo pokud mate jen jednu tv sundat zásuvku zapojit napajeni a vyuzit jeden vodic. Na zásuvce oznaceni tv se připojí TV účast šňůrou.

Od antény:
1. Anténa
2.napajeni (puda)
3. Rozbočovač (nebo spojka na zásuvku kde je tv)
4. Zásuvka v pokoji zapojit do zdirky TV

A melo by to fungovat.

At se dílo podaří.

Původní zapojení bylo pravděpodobně takové, že na střeše byly 2 směrové antény na dva různé vysílače. Jejich signály pak jsou kdesi sloučeny do jednoho svodu a dále je asi někde rozbočovač, který rozděluje signál do těch čtyř zásuvek. Tak bych to aspoň řešil já. Nevím, jaké jsou u vás příjmové podmínky, ale obecně použití všesměrových elektronických antén neschvaluju. Ty snad můžou vyhovovat jenom v místech silného signálu, třeba v Praze. Bez znalosti zapojení těžko můžu konkrétně radit, raději bych si zaplatil anténového specialistu a budete to mít bez starostí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru