Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Někde mám kompletní servisní manuál. Až to najdu, tak to zkusím ofotit, je to na velkých formátech,…
Zerozero 25.09.2016 17:53
Zerozero
Super, budu rád za cokoli, mám tu totiž bednu s trafem a usměrňovačem + podavač bez elektroniky, tak…
Uroboros 25.09.2016 22:16
Uroboros
Jo. tuhle svářečku jen tak neutaháš. Je to poctivá předimenzovaná práce. Trafo je mohutné, to se jen…
Zerozero 26.09.2016 09:03
Zerozero
Dobrý deň, ja mám CO-čkovú zváračku Danubius PP350, minulý týždeň sa mi pokazila. Drôt sa posúva, al… nový
Robertinzert 17.06.2019 06:42
Robertinzert
Podle popisu se jedná o problém se zdrojem svářecího proudu. Postup hledání závady: Jsou v zásuvce v… nový
Zerozero 17.06.2019 11:56
Zerozero
Dobrý den, mám svářečku PP250.11 a vyhazuje mi chránič. Půjde se na ni podívat elektrikář, který ale… nový
JanZi 08.02.2021 11:20
JanZi
Tento typ zváračky bol, je a bude neprekonateľný poklad, šperk. Mal som suseda, celý život makal v… nový
Nuda 08.02.2021 13:47
Nuda
ahojte,potreboval by som zapojenie prepojovaciho kablu podavac-zdroj na PP 350,alebo celkovu schemu… poslední
marcot 22.12.2023 18:46
marcot

Někde mám kompletní servisní manuál. Až to najdu, tak to zkusím ofotit, je to na velkých formátech, do scanneru se mi to nevejde. Jsou to tehdejší nekvalitní kopie, navíc opotřebované časem. Nevím, jak to bude čitelné.
Zatím mám schema řídicí jednotky, zbytek je někde zahrabanej v množství schemat.
Spotřebitelský manuál k obsluze nemám, ale je to tak jednoduché, že není potřeba. V podstatě přepínači jemně a hrubě se nastaví napětí, potenciometrem na podavači rychlost posuvu (proud) a menším knoflíkem na podavači se nastavuje ukončení procesu (zavaření kráteru a délka drátu u průvlaku, tedy zpoždění odpadu stykače.)
Někde v dokumentaci jsou i statické charakteristiky, ale neviděl jsem svářeče, který by to studoval.
Nastaví se odhadem napětí (výkon) a k tomu posuv, tak aby oblouk dobře sršel. Pokud oblouk syčí a drát odhořívá do průvlaku, je k napětí malý posuv. Pokud oblouk střílí a cuká hořákem, je posuv moc velký. Pro běžné sváření se to nastaví zkusmo na kousku materiálu. To je v podstatě celé.
Pokud najdu zbytek dokumentace, tak to nafotím a pošlu. Sem by toho bylo moc, tak asi mailem.

Super, budu rád za cokoli, mám tu totiž bednu s trafem a usměrňovačem + podavač bez elektroniky, takže to v podstatě bude zbastlení co-čka, ale tohle "torzo" do šrotu rozhodně nepůjde, jsem rád, že se mi ho povedlo zachránit. Kam se na tenhle zdroj hrabou moderní stroje... :-)

Hodilo by se třeba zapojení těch paketových přepínačů na svářečce (to jemně/hrubě). Doladit nastavení při sváření už problém nebude, ale nejdřív ji musím rozchodit a k tomu by se hodilo vědět, jak je (má být) vůbec zapojené.

Jo. tuhle svářečku jen tak neutaháš. Je to poctivá předimenzovaná práce. Trafo je mohutné, to se jen tak nepřehřeje.
Ne jako u dnešních svářeček, kde je trafo malé, výkonově poddimenzované aby se ušetřilo. Pak to hřeje a při větším výkonu vypíná tepelná ochrana. Motor v podavači je taky mohutný, takřka nezničitelný. Svářečka je tedy těžká a velká, ale pokud stojí na místě a nemusí se přemísťovat nevadí to. Svářečku znám, svého času jsem je opravoval.
Je už to ale dlouho, takže schemata jsou někde zahrabaná musím to dohledat. Ale měly by být komplet, měl jsem servisní dokumentaci dostupnou jen pro servisy. Bylo u toho dokonce napsané že je to duševní vlastnictví firmy a je to zakázané kopírovat :-). Jsou v tom všechna zapojení na několika schematech, včetně zapojení přepínačů, dokonce i popis funkce elektroniky, i rozpiska součástek.
Jak píšeš že to máš jen torzo, budeš mít možná trochu problém se v tom vyznat a zapojit to. Ale pokud se vyznáš ve schematech půjde to. Pokud ale nemáš zapojené přepínače a vývody z trafa nejdou označené, je to děsný elaborát. Měly by ale na vývodech být návlečky s čísly. Desku s elektronikou nemáš a budeš ji vyrábět? V dokumentaci je i obrázek desky s rozmístěním součástek, ale vlastní nákres spojů myslím ne, uvidím až to najdu. Když budeš něco shánět napiš, možná bych na to nějaké díly ještě našel, z nějaké rozebrané svářečky. Možná ale zatím nevím, bych vyhrabal i starší desku elektroniky. Pod ponkem se mi už léta válí opravené trafo i s přepínači, skladuju ho proto kdyby ho někdo sháněl. Až dohledám schemata, nafotím to, tak budu potřebovat mail, abych ti to mohl poslat. :puff:

Dobrý deň, ja mám CO-čkovú zváračku Danubius PP350, minulý týždeň sa mi pokazila. Drôt sa posúva, ale pri malom posuvu iba striela, neodtavuje sa plynule a pri velkom posuvu sa iba nahreje do červena a krúti sa, neodtavuje sa. Ak poznáte príčinu chyby, prosím poraďte alebo pošlite schému zapojenia. Ďakujem. S pozdravom, Robert. robertinzert@gmail.com

Podle popisu se jedná o problém se zdrojem svářecího proudu.
Postup hledání závady:
Jsou v zásuvce všechny fáze? Pokud ano, vedou přes hlavní vypínač až na přívod stykače?
Spíná stykač všechy fáze?
Pokud je vše dobré a všechny fáze se dostávají až na vstup trafa, měříme napětí na výstupu trafa před usměrňovačem. Mezi všemi fázemi sekundáru musí být stejné napětí (velikost záleží na poloze přepínačů. V různých polohách přepínačů se mění napětí, ale vždy musí být fáze stejné).
Pokud by se některá fáze výrazně lišila, může být vadný přepínač.
Pokud až na sekundární stranu trafa je vše v pořádku, dostáváme se na častou příčinu závady, vadný usměrňovač.
Usměrňovač se skládá, z hliníkových plechů, podobným způsobem, jako dříve seleny. Ale usměrňovač tvoří do plechů zalisované diody. Jsou to diody, které se používají do autoalternátorů.
Jsou dvojí vodivosti, a při výměně se to nesmí poplést. Jsou tam KYZ 74 a KYZ79.
Často je na nich závada vidět, mají upálené vývody. Ale stejně je nutné přeměřit diody všechny. Dioda může být vadná i když vývod upálený nemá. Stačí zjistit multimetrem, jestli nemá zkrat, není přerušená a vede jedním směrem.
Diody lze vyměnit, ale musí být velká pečlivost s opětovným správným sestavením usměrňovače. Potřeba si jednotlivé desky a jejich sestavu dobře označit a popsat. Nesprávné sestavení vede ke zničení množtví diod a možné poškození trafa.
Desku s vadnými diodami položíme na vhodnou podložku , kterou je nějaký kroužek obepínající diodu ze strany vývodu, aby pod diodou byl prostor (asi 3cm vhodné trubky, poslouží i ořech z goly).
Nějakým kolíkem vhodného průměru, diody opatrně vyklepneme. Je vhodnější použít ruční lis, máme li ho. Novou diodu vložíme do otvoru co nejřesněji, aby nedošlo k deformaci místa pro diodu. Novou diodu do lůžka opatrně vlisujeme pomocí vhodné trubky pasující na průměr diody. Je nutno rovně, nesmí se vtláčet nakřivo, pak nedrží. Lze to udělat ve svěráku. (z nouze i kladívkem, ale je to prasárna, diody ty otřesy nemají rády). Zkusíme, jestli dioda dobře drží (vede tím spojením proud i teplo). Vyměníme všechny vadné diody, vždy kontrolujeme správný typ (vodivost).
Pečlivě složíme celý usměrňovač. Nakonec provedeme test. Z každé fáze vede plus do plusového vývodu, z každé fáze vede minus do minus vývodu. (pomocí měřáku na ohmy, pokud má dostatečné napětí, testerem diod, nebo baterií a žárovkou). Při obrácení polarity vést nesmí. (pro znalé, otestujeme prostě jako tříf. Graetz. Vmontujeme do svářečky a nakonec ověříme, jestli má svářečka správné napětí, uvedené na štítku, v poloze Max.
:puff::beer:

Dobrý den,
mám svářečku PP250.11 a vyhazuje mi chránič. Půjde se na ni podívat elektrikář, který ale se svářečkami nemá takové zkušenosti.
Máte schéma i k ní? Abych mu ulehčil bádání? Případně radu, co by to mohlo dělat?
Moc děkuji
Jan

Tento typ zváračky bol, je a bude neprekonateľný poklad, šperk.

Mal som suseda, celý život makal v bratislavskom závode BEZ (neskôr DANUBIUS ELEKTRIK), ktorý vlastnil na chate desiatky zachovalých, finálnych produktov všakovatých zváračiek so schémami, servismanuálmi. Po jeho smrti synátor, jediný potomok, typický konzument tejto spoločnosti, obratom komplet vzácnu zbierku zváracích agregátov so servismanuálmi rozpredal aj s chatou a zdedeným bytom po fotríkovi.

Akurát mi po tomto susedovi zostala v mojej dielni 40kg ťažká trafo zváračka, JS90-2 55/160A, na dve fázy 400V (380V), ktorú mi ponúkol pod rukou koncom 80 rokov za tisícovku .-Kčs. Je to vynikajúci, nezničiteľný produkt, nehreje sa ani po vyvarení celého balíka elektród. Už som s ňou párkrát odmrazoval 1" prívodné potrubie v zamrznutej šachte zahrádkarom, trafo nastavené na 55A vydržalo tento priamy skrat na pozinkovanom potrubí, nespálilo sa. Dnes za sumu 33€ takýto produkt človek nezoženie. Však iba za vyťaženú meď z trafoplechov plechov by dostal vo výkupe zberných kovov viac.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru